Pochodnia szwedzka
: wt 19 wrz 2023, 18:05
Czołem!
Z wolna będę podrzucał fotki ze Zlotu 2023. Tak się składa, że temat pochodni szwedzkiej nie był jeszcze poruszany. Patent jest prosty i jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z terenów północy Europy. Pochodnia w istocie klocek drzewa, który rozłupuje się na 4 części, aby pomiędzy nimi rozpalić ogień. W efekcie otrzymujemy stabilny (pod warunkiem równego ucięcia piłą obu stron klocka) stojak pod nasze naczynia obozowe. Wykonanie zakłada użycie dwóch narzędzi: piły i siekierki. W przypadku miększego drzewa, można pochodnię skręcić grubszym drutem, aby za szybko się nam nie rozsypała na boki. Generalnie w szybkim tempie do wykonania i rozpalenia. Zapewni nam światło, ciepło oraz zastąpi kuchenkę. Plusem tego pomysłu jest wykorzystanie małej ilości materiału opałowego na przyrządzenie posiłku, zagotowanie wody na napoje ciepłe etc. Stosowane przez drwali, wojsko i wszelkiej maści łazikantów, którzy podróżują z minimum sprzętowym. Sprawdzone i działa.
Na patelni przyrządzaliśmy szakszukę na śniadanie
Z wolna będę podrzucał fotki ze Zlotu 2023. Tak się składa, że temat pochodni szwedzkiej nie był jeszcze poruszany. Patent jest prosty i jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z terenów północy Europy. Pochodnia w istocie klocek drzewa, który rozłupuje się na 4 części, aby pomiędzy nimi rozpalić ogień. W efekcie otrzymujemy stabilny (pod warunkiem równego ucięcia piłą obu stron klocka) stojak pod nasze naczynia obozowe. Wykonanie zakłada użycie dwóch narzędzi: piły i siekierki. W przypadku miększego drzewa, można pochodnię skręcić grubszym drutem, aby za szybko się nam nie rozsypała na boki. Generalnie w szybkim tempie do wykonania i rozpalenia. Zapewni nam światło, ciepło oraz zastąpi kuchenkę. Plusem tego pomysłu jest wykorzystanie małej ilości materiału opałowego na przyrządzenie posiłku, zagotowanie wody na napoje ciepłe etc. Stosowane przez drwali, wojsko i wszelkiej maści łazikantów, którzy podróżują z minimum sprzętowym. Sprawdzone i działa.
Na patelni przyrządzaliśmy szakszukę na śniadanie