Zbieractwo

Metody osiągalne dzięki współczesnym narzędziom i wiedzy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

wt 10 gru 2024, 15:09

Pisaliśmy sporo o zdobywaniu roślin jadalnych i leczniczych w temacie o, tutaj, jednak samo zbieractwo, może dotyczyć także innych rzeczy, materiałów, opału itd.
Dzisiaj zarzucam kwestię opału. Mieszkając na południu kraju, gdzie występują kopalnie, mam okazję podziwiać i zwiedzać hałdy. Zwykle w celach odnalezienia skamielin lub ciekawych skałek do ogrodu, jednak bardzo często znajduję bryłki węgla. Dzisiaj akurat skoczyłem trochę dalej samochodem i przez pierwsze 5 minut spaceru , znalazłem tyle węgla, ile widać na zdjęciu. Tak, zanieczyszczony i pewnie będzie kopcił, jednak w czasie kryzysu, kogo by to obchodziło. Liczyć się będzie przetrwanie zimy. Podobnie jakiś rozsypany węgiel znajdziemy w pobliżu torów kolejowych, ramp rozładunkowych i składów opału. Nie mówię że nazbieracie wiaderko lub pięć, jednak jeśli macie w pobliżu taką możliwość, rozejrzyjcie się. Zawsze to coś.
Tym bardziej, że od zbieractwo człowiek zaczynał swój rozwój i podbój świata. Mamy to w genach, tylko trzeba przestawić myślenie.

IMG20241210121013.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Ramzan Szimanow
Kontakt:

wt 10 gru 2024, 18:00

I pod wiatkę, niech się suszy.
Raz, drugi, trzeci i uzbiera się wiaderko.
A wiaderko suchego węgla zimną nocą potrafi naprawdę robić różnice!

Dwa. Świadomość gdzie takie frukty w okolicy leżą.
Żeby w razie czego wybrać się wózkiem ogrodowym po większą ilość.
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 12 gru 2024, 18:08

I to jaką różnicę!
Ci, którzy mieszkają w pobliżu Wałbrzycha, gdzie węgiel kamienny leży dość blisko powierzchni gruntu, będą mieli łatwiej. Bieda szyby już tam długo funkcjonują.

Akcja chrust z lasu już znana wszystkim i stara jak świat. Warto za wczasu pozyskać trochę drewna. Obecnie niejden gospodarz pomoże Wam przy wycince, wokół jego pól. Przynajmniej u nas tak to działa. Zgłaszam się z pilarką a sąsiad zabiera ciągnik z przyczepką albo ładowarkę teleskopową i zadowlony jest, że ktoś za niego usunie problem. Drewno za darmo plus kooperatywa i zacieśnianie więzi w swej okolicy.
Obrazek
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

śr 12 lut 2025, 18:38

1411 pisze:
czw 12 gru 2024, 18:08
[...]
Akcja chrust z lasu już znana wszystkim i stara jak świat. [...]
Dokładnie.... Posiadanie nawet ręcznego wózka pozwoli w razie potrzeby przytargać zapas na cała dobę.
Nie mogę się zebrać żeby go w końcu zmajstrować. Koła z ośkami kupione okazyjnie za psie pieniądze u chińczyka. A reszta się znajdzie w tajemniczym miejscu tzw. "przydasie" za który żona ciągle mi wierci w brzuchu dziurę...

Obrazek
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 13 lut 2025, 16:21

Żony już tak mają, trzeba puszczać mimo uszu :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Współczesny survival”