Cień ponurego Wschodu - Antoni Ferdynand Ossedowski

Pozycje papierowe lub pdf
ODPOWIEDZ
Ramzan Szimanow
Kontakt:

śr 09 paź 2024, 12:37

Cienka, ok 130 stron zależnie od wydania książeczka będąca zbiorem 19 felietonów autora na temat Rosji początków XX wieku, schyłku caratu, narodzin bolszewizmu i metod jego propagowania.
Dziś trochę zapomniana, niestety.
Bo ułatwia zrozumienie tak Rosji jak ich różnych ruchów "rewolucyjnych" które wyhodował ZSRR a ich spadkobiercy cały czas roznoszą najgorszą odmianę bolszewickiego nihilizmu dalej.
O trafności spostrzeżeń Ossedowskiego świadczy np fakt że przepowiedział że prędzej jak później po rewolucyjny chaos zostanie wzięty w karby przez nowego Chana/Cara wywodzącego się z najsilniejszej frakcji.
Kilka lat później władzę w Rosji Sowieckiej przejął Józef Stalin.

Jednocześnie niektóre felietony wracają do ostatnich dekad XIX wieku ociekając klimatem "easternu". Opowieści o karawanach sań ciągnących z Chin do Europy z ładunkiem herbaty i jedwabiu, ich walkach z zdziczałymi uciekinierami z zsyłek wgłąb Syberii, bandytach polujących na Chińskich i Koreańskich traperów wracających na południe z zdobytymi futrami, piratach lodowatych wód. Czy groteskowych sektach i "prorokach".
Mających posłuch nie tylko po zapadłych wsiach gdzie "czas się zatrzymał" gdzieś za rządów Ruryka ale i na znudzonych, dekadenckich salonach carskich elit łasych na taki "mistycyzm".
Czyta się szybko, chłonąc kolejne felietony.
Osobiście mam tylko jeden zarzut.
Że jest taka krótka!

Książka kosztuje ok 20 pln, jest też już dostępna w wolnej dystrybucji, za darmo do pobrania z sieci w różnych formatach.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5026851 ... go-wschodu
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

śr 09 paź 2024, 14:39

Dobre uzupełnienie do Listów z Rosji. Dzięki!
Obrazek
Ramzan Szimanow
Kontakt:

śr 09 paź 2024, 15:27

1411 pisze:
śr 09 paź 2024, 14:39
Dobre uzupełnienie do Listów z Rosji. Dzięki!
Ja teraz jestem w trakcie czytania "Lenina" Ossedowskiego, niektórzy nazywają "Cień ponurego Wschodu" swego rodzaju prologiem do tej jego książki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki”