Cześć
Krótka recenzja książki autorstwa Kafira. Książka kupiona w sieci tanich księgarń. W cenie delikatnie niższej niż sugerowanej przez wydawcę. Szybkie przekartkowanie i podjąłem decyzję o kupnie. Książka musiała swoje odczekać w kolejce.
A że czytam dużo od czasów studiów, długo nie czekała. Przeczytana w czasie około 6 godzin. Akurat w sam raz na kilka dojazdów do pracy komunikacją miejską.
Ogólnie czyta się bardzo przyjemnie, lekki szyderczo gawędziarki styl, mi przypadł do gustu. Ogólnie książka ma wyłożony dobrze mental przygotowań, podejmowania wyzwań i filozofii przetrwania. Tutaj książka najbardziej w moim mniemaniu punktuje. Co mnie bardzo pocieszyło, autor poruszył temat spożywania owadów w trudnych czasach jako substytut białka zwierzęcego.
Ale również dopatrzyłem się dwóch dziwnych moim zdaniem kwestii, które autor poruszył:
1.Ubrania taktyczne jako odzież na trudne czasy ….. nawet te linii tzw „low profile” są moim zdaniem zbyt resortowe….. Na trudne czasy im ubrania nijakie i popularne tym lepsze. Oczywiście w czasach pokoju sam chodzę w ubraniach wskazanych przez autora, ale moja garderoba również posiada ubrania typowo cywilne.
2.Ostania pandemia została pokazana jako bardzo groźny wirus …….. co trochę kłóci się dziś z tym co wiemy na jej temat dziś. Ale trzeba podkreślić fakt że książka była pisana w czasach pandemii. Trochę mnie ta narracja sekurytyzacji życia w imię bezpieczeństwa denerwowała.
Czy warto

Pozdrawiam
~Bart