Techniczne zasady przystosowania piwnic

Pozycje papierowe lub pdf
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

pt 04 lip 2025, 22:38

Obrazek

Naukowe opracowanie z dawnych czasów na temat jak wykonać wzmocnienie w swojej piwnicy lub jak wykonać doraźnie schronienie które zapewni pewien poziom ochrony. Wiedza z lat 70, ale nadal aktualna. Z racji wielokrotnych skanów zdjęcia nieczytelne.

megawrzuta.pl/d1zylibe
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

ndz 06 lip 2025, 12:08

Dzięki za link.
Obrazek
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

ndz 06 lip 2025, 12:57

Nie wiem jak długo te linki będą aktywne. W razie czego będę aktualizował
Ramzan Szimanow
Kontakt:

wt 08 lip 2025, 16:36

Zwłaszcza ciekawy moim zdaniem jest rozdział D. Konstrukcje wyjścia zapasowego.
I to chyba priorytet.
Mocny tunel sam w sobie może być niewygodnym, ale zawsze schronem.
Gdzie wzmocniona piwnica bez takiego stanie się naszym grobowcem.
Oraz inne zagrożenia.
Gdzie skryta ewakuacja z domu może uratować życie.
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

wt 08 lip 2025, 16:47

Wyjście zapasowe musi być wytrzymałości nie mniejszej niż schron lub ukrycie. Bardzo ważne w przypadku kiedy chowamy się pod budynkiem wielopiętrowym, inaczej w momencie zagruzowania nasze schronienie stanie się grobowcem. Także wszystkie parkingi podziemne,które tak chętnie w mediach się opisuje jakoś świetne miejsce ukrycia są bez wyjść zapasowych. Słyszałem o przypadkach z Ukrainy, że właśnie takie zagruzowane piwnice stawały się pułapka bez wyjścia.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

wt 08 lip 2025, 21:37

BeReady pisze:
wt 08 lip 2025, 16:47
Wyjście zapasowe musi być wytrzymałości nie mniejszej niż schron lub ukrycie. Bardzo ważne w przypadku kiedy chowamy się pod budynkiem wielopiętrowym, inaczej w momencie zagruzowania nasze schronienie stanie się grobowcem.
Do tego jak wiadomo. Budżet raczej nie jest z gumy i dobrze zacząć z sensem. Moim zdaniem zamiast od "grobowca" to właśnie od takiego mocnego tunelu.
Potem na spokojnie wzmocnić samą piwnicę.
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

wt 08 lip 2025, 21:52

Myślę,że na szybko rury betonowe fi 600 wkopane w ziemię mogłyby spełnić zadanie. One mają wytrzymałość 90kn/M i więcej. Stropy monolityczne w domach mają po +- 8kn/m2
Ramzan Szimanow
Kontakt:

śr 09 lip 2025, 17:55

BeReady pisze:
wt 08 lip 2025, 21:52
Myślę,że na szybko rury betonowe fi 600 wkopane w ziemię mogłyby spełnić zadanie. One mają wytrzymałość 90kn/M i więcej. Stropy monolityczne w domach mają po +- 8kn/m2
A dla porównania. Typowe, wkopane szambo betonowe?
Sporo się mówi o wykorzystaniu takich prefabrykatów jako podstawy do schronu.
Oczywiście takich które nigdy nie były zalane wiadomymi substancjami. :lol:
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

śr 09 lip 2025, 19:15

Rozmawiałem na temat szamb betonowych ze specjalistą który zajmuje się tematem budowy schronów zawodowo. Za cienkie ściany, za mało i za cienkie zbrojenie,często beton niskiej klasy. To tak jakbyś chciał użyć do wspinaczki lin z Castoramy. Niby grube, niby wytrzymałe,ale nie do tego zostały zrobione. Mówimy oczywiście o obiekcie który ma w założeniach wytrzymać ciśnienie fali uderzeniowej. Jako ziemianki na przetwory pewnie się sprawdzą,ja bym nie zaryzykował schowania się tam.

Przykład betonowych prefabrykatów.
https://ti-ukraine.org/en/blogs/new-she ... DEfe8doNwA
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 10 lip 2025, 02:40

BeReady pisze:
śr 09 lip 2025, 19:15
Rozmawiałem na temat szamb betonowych ze specjalistą który zajmuje się tematem budowy schronów zawodowo. Za cienkie ściany, za mało i za cienkie zbrojenie,często beton niskiej klasy. To tak jakbyś chciał użyć do wspinaczki lin z Castoramy. Niby grube, niby wytrzymałe,ale nie do tego zostały zrobione. Mówimy oczywiście o obiekcie który ma w założeniach wytrzymać ciśnienie fali uderzeniowej. Jako ziemianki na przetwory pewnie się sprawdzą,ja bym nie zaryzykował schowania się tam.
Nie od razu powstały syntetyczne liny dynamiczne.
A ludzie z konieczności sobie radzili.
Podobnie kwestia tych nieszczęsnych schronów, w czasie I i II wś to często była budka z drewnianych bali oraz blachy falistej.
Odpowiednio wkopana i obłożona workami z piaskiem.
Jakoś miało to chronić przed huraganowym ogniem artylerii.
I w sumie chroniło w sensie zwiększenia szansy na przetrwanie.

Zmasowany ogień artylerii rakietowej w rosyjskiej doktrynie bojowej po dziś dzień jest uważany za swego rodzaju ekwiwalent uderzenia taktyczną głowicą jądrową.
Można też przytoczyć opowieści o Czeczenach na przełomie lat 90-00" robiących schrony z wkopanych i zalanych betonem wagonów kolejowych.
Szambo wzmocnione na wzór piwnic z opisu na pewno jest solidniejsze jak budka z drewna i blachy w rodzaju tych ukryć z wojen światowych.

Tylko tutaj jest wspomniana alternatywa.
Kręgi betonowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki”