Zdrowo i smacznie. Praca zbiorowa
: śr 25 mar 2020, 23:27
Podtytuł "Poradnik racjonalnego żywienia rodziny w zdrowiu i chorobie" nie zachęcił mnie zanadto, ale przekartkowałem i zmieniłem zdanie. Książka wydana w 1973 roku nakładem Państwowego Zakładu Wydawnictw Lekarskich, w moich rękach wydanie VI poprawione i uzupełnione.
Początkowo sądziłem że to zwyczajna książka kucharska i dlatego nie byłem nastawiony entuzjastycznie. Fakt, to jest książka z przepisami na różne rodzaje dań, zwykle prostych i zwyczajnych, sytych i swojskich ale jest to także podręcznik opisujący wszystko co poza przepisem tyczy się kuchni i przyrządzania posiłku. I w skład tego wszystkiego wchodzą zasady savoir-vivre nakrywania stołu, kolejności podawania posiłków ale i - co dla nas najcenniejsze (nie żebym miał coś do kultury jedzenia) - opisy jak sprawić królika szybko i fachowo, jak go podzielić na porcje, podobnie z rybami, jakim zmianom ulegają ziemniaki w czasie przechowywania w piwnicy, które części kapusty czy kalafiora zawierają najwięcej witaminy C, jak dzielić mięso z poszczególnych zwierząt hodowlanych, czym peklować, jak suszyć, ogrom wiedzy i fachowe porady dla każdego kto nie ma pojęcia o zapleczu kulinarnym. Jest też wiedza o zastosowaniu w kuchni dziko rosnących roślin. Każdy dział przedstawia swoje walory w żywieniu chorych i dzieci. Działy są proste, mięso, ryby, warzywa, tłuszcze, słodkości, etc. Lektura ma niemal 600 stron i zawiera mnóstwo cennych informacji, w tym całe jadłospisy z przeliczeniem na kalorie, zastrzeżeniami dotyczącymi posiadanych chorób, dostosowaniem do wykonywanych prac, zawartością minerałów i witamin. Czytam z doskoku co bardziej interesujące wątki.
Początkowo sądziłem że to zwyczajna książka kucharska i dlatego nie byłem nastawiony entuzjastycznie. Fakt, to jest książka z przepisami na różne rodzaje dań, zwykle prostych i zwyczajnych, sytych i swojskich ale jest to także podręcznik opisujący wszystko co poza przepisem tyczy się kuchni i przyrządzania posiłku. I w skład tego wszystkiego wchodzą zasady savoir-vivre nakrywania stołu, kolejności podawania posiłków ale i - co dla nas najcenniejsze (nie żebym miał coś do kultury jedzenia) - opisy jak sprawić królika szybko i fachowo, jak go podzielić na porcje, podobnie z rybami, jakim zmianom ulegają ziemniaki w czasie przechowywania w piwnicy, które części kapusty czy kalafiora zawierają najwięcej witaminy C, jak dzielić mięso z poszczególnych zwierząt hodowlanych, czym peklować, jak suszyć, ogrom wiedzy i fachowe porady dla każdego kto nie ma pojęcia o zapleczu kulinarnym. Jest też wiedza o zastosowaniu w kuchni dziko rosnących roślin. Każdy dział przedstawia swoje walory w żywieniu chorych i dzieci. Działy są proste, mięso, ryby, warzywa, tłuszcze, słodkości, etc. Lektura ma niemal 600 stron i zawiera mnóstwo cennych informacji, w tym całe jadłospisy z przeliczeniem na kalorie, zastrzeżeniami dotyczącymi posiadanych chorób, dostosowaniem do wykonywanych prac, zawartością minerałów i witamin. Czytam z doskoku co bardziej interesujące wątki.