Filmy postapokaliptyczne

Filmy i filmiki o tematyce wiadomej
Awatar użytkownika
urbanoutcast.pl
Kontakt:

wt 12 wrz 2023, 09:03

Niedługo wychodzi polski film postapo/sci fi.
Zwiastun:
https://youtu.be/oQ9gQ1kAyk8?si=ciC1hFlqHQlEBYct

Zapowiada się całkiem ciekawie.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

pn 25 wrz 2023, 02:14

"Panic in year zero". (Panika w roku zerowym)
Jadąca na biwak rodzina Baldwinów zauważa błysk od strony Los Angeles. Okazuje się to początkiem wojny nuklearnej pomiędzy NATO a Układem Warszawskim.
A z ich, przyziemnej perspektywy walki o przetrwanie wobec postępującego z godziny na godzinę rozpadu społeczeństwa...

Solidny film z 1962 roku. W Polsce praktycznie nie znany, wydaje się że miał jednak duży wpływ na rozwój gatunku. Mimo skromnego budżetu scenariusz i gra aktorska są naprawdę na dobrym poziomie. W najlepszej jakości można go znaleźć w częściach na yt. Angielska wersja językowa, jest możliwość włączenia automatycznych napisów.

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=VR1U6MN ... Mb&index=1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
polska_szamanka
Kontakt:

wt 13 lut 2024, 04:04

Dający do myślenia i ukazujący przygniatające realia egzystowania w postapokaliptycznym świecie film "Droga" z 2009 z Viggo Mortensenem.
Film porusza ciężki temat kanibalizmu, gdy nie ma czego jeść i pokazuje jak wygląda codzienna walka o przetrwanie osoby bez wcześniejszego przygotowania.
Moim skromnym zdaniem przytłaczająco realistyczny.
Znalazłam taką wersję na serwisie YouTube (angielski, arabskie napisy; po polsku było 3 lata temu za darmo, teraz widzę, że płatne):
https://www.youtube.com/watch?v=WLayqCkAA-U
Obecnie mieszkam w Łodzi.
BoldFold
Kontakt:

pn 19 sie 2024, 08:54

https://www.cda.pl/video/21513124

całkiem prosty, ale dający do myślenia film o tym co może się zdarzyć przy braku prądu i konsekwencjach podejmowanych decyzji, czy to dobrych czy też głupich/złych dla bohaterów
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Ramzan Szimanow
Kontakt:

pn 26 sie 2024, 20:37

BoldFold pisze:
pn 19 sie 2024, 08:54
https://www.cda.pl/video/21513124

całkiem prosty, ale dający do myślenia film o tym co może się zdarzyć przy braku prądu i konsekwencjach podejmowanych decyzji, czy to dobrych czy też głupich/złych dla bohaterów
Z przyjemnością sobie go przypomniałem. W latach 2000" dość często leciał w telewizji.
Banalne błędy głównych bohaterów dają do myślenia. Od pozostawienia najlepszego środka obronnego w salonie i bez opieki by dać za dość zabobonom wyznawanym przez jedną z bohaterek, przez podjęcie się 800 km wyprawy wiedząc że braknie im benzyny.
Gdzie gdyby przepompowali ją do innego z swoich aut, Volvo 960, ten zapas powinien wystarczyć.
Więcej nie piszę by nie "spojlerować". :D
Tomn126
Kontakt:

czw 12 wrz 2024, 18:48

Fajny film w tematyce. Bardzo mi się podoba pomysł aby wypisać więcej błędów z tego filmu :) Myśle, że lista była by długa :lol: Może nowy wątek? :geek:
BoldFold
Kontakt:

pt 13 wrz 2024, 09:11

Tak dokładnie, film ten jest nakręcony w taki sposób właśnie, aby uzmysłowić mozliwe błędy...

Ale ja bym nie szedł w tą stronę, scenariusz należy mieć inny niż taki który się sprawdzi w razie zagrożenia "uciekaj lub walcz" bo tu czasu do namysłu nie ma, w przypadku ewakuacji też może nie być. Kopiujemy wojsko i słynne wypady po 2-3 h snu :lol: Więc;

Plan, plan, plan-w kilku wariantach ewakuacji
W razie W gdy nie ma rodziny w komplecie miejsce zbiórki
Rodzina świadoma, poinstruowana, dzieci w formie zabawy
Plecaki-wiadomo spakowane w jednym miejscu
Broń śmiercionośna i nieśmiercionośna na swoim miejscu (czym kto dysponuje)
Auto i zapas paliwa, to chyba logiczne?

Jeżeli zostajemy w domu-bo cieplutko, miło i jest do kogo się przytulić, jest co jeść, z dzieciakami można w końcu w warcaby pograć (żadnego picia oprócz wody) ;
zabezpieczenie; alarm, psy, straż sąsiedzka
najlepiej przebywać i spać razem w bezpiecznym pokoju, nie rozdzielać się
codzienna analiza danych i dyskusja z rodziną aby znać nastroje i uspokoić ewentualne "małpie zapędy"
nerwy trzymamy na wodzy, ale zmysły mamy wyostrzone.
nie liczymy na taryfę ulgową, ale tanio skóry nie sprzedamy
nie siejemy paniki i nie powielamy niesprawdzonych informacji
chyba, że celowo

Na koniec coś do (dlaczego przygotowani) krótkich dżouków; Lee Child i jego "61 godzin" cytat "Licz na najlepsze, szykuj się na najgorsze" Modyfikacja na nasze potrzeby (autor słów mi wybaczy) ;

"Licz na najlepsze, szykuj się na najgorsze, bo Bóg pomaga przygotowanym"

Tu cytaty z książki, pt "dlaczego lepiej, o wiele lepiej, czytać niż oglądać ekranizację"

link;https://lubimyczytac.pl/cytaty/107620/ksiazka/61-godzin
Użyj tego, co masz.
Pietrow
Kontakt:

pt 13 wrz 2024, 14:30

BoldFold pisze:
pt 13 wrz 2024, 09:11
"Licz na najlepsze, szykuj się na najgorsze, bo Bóg pomaga przygotowanym"
No blagam... Jako osoba uwolniona od katolickich ograniczen procesow myslowych powyzsze zdanie z doklejonym Bugiem uwazam za doskonala motywacje do dalszego pozostawania w uwolnieniu od katolickich ograniczen procesow myslowych.
No bo... Skoro tenze Bug pomoze mi jesli ja sam sobie pomoge, to na cholere mi ten Bug? Jesli bedize mi dobrze bo sie dobrze przygotowalem, to chalwa Bugu, a jesli bedzie mi zle, bo przygotowania spitolilem, to moja wina? No blagam... Toz to jest doskonaly sposob na to, zeby Bugu byl zawsze zrodlem dobra, a ja zrodlem zla. Sorki, ja tego mozgotrzepa nie kupuje.

Jako antyzart chcialbym tu przytoczyc inna zaslyszana kiedys wymiane zdan, ktora mocno mi siadla na dekiel:
- Czlowiek zyje po to, zeby pomagac innym!
- No dobra... A po co w takim razie zyja inni?

Przyznam, ze to mi troszke zwichrowalo berecik i otworzylo oczeta,

Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
BoldFold
Kontakt:

pt 13 wrz 2024, 16:08

"Licz na najlepsze, szykuj się na najgorsze, bo Pan Bóg pomaga przygotowanym" Gwiazdka *

* Powyższe nie dotyczy Pietrowa...
Użyj tego, co masz.
Tomn126
Kontakt:

pt 13 wrz 2024, 16:25

No wlasnie to mnie w tym filmie raziło i ciekawe ile osob by tak zrobilo.
Ja bym zrobil herbate w termos, wszystko co da się zjeść i jechał na strzałę bez żadnych przystankow chyba, że "dwójka". Jak można sie zatrzymać na obiad w jakiejs spelunie czy obok auta z podniesioną maską.

A jeżeli zostać w domu "szklarni", to tak jak wspomniałeś, raczej pomyśleć jak sie zabezpieczyć bardziej niż pić do odcinki (pominę dziecko w innym pokoju :) )

Ale takich tematów było tam więcej.

Off top,
Jak jadę samochodem osobowym to nie patrzę na znaki dla samochodów ciężarowych ale też nie krzyczę na CB, jak możecie być ograniczeni tymi znakami, one nie mają dla mnie sensu! Nie moge ich zniesc! ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filmy”