Szybkie pytania i odpowiedzi :)

Krótkie instrukcje z zasadami postępowania
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

sob 02 sie 2025, 16:25

Mógłbyś jakieś zdjęcia podesłać. Wszystkie miejsca, które aktualnie są otwarte, wymagają uszczelnienia
, przejścia rur i kabli. W którym miejscu chcesz wstawić drzwi i jak wyglądają ościeżnice. Jeżeli chcesz tam zrobić jakąś filtrację to musisz zachować hermetyzację takiego obiektu, inaczej nie ma to sensu. Na okno zasuwa z płyty ok,ale można dorzucić jeszcze jakieś worki z piaskiem w miarę szczelnie upakowane,bo 3mm to trochę mało, jeżeli to ma chronić przed odłamkami, fala uderzeniowa i radiacją.
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

sob 02 sie 2025, 16:32

Z powietrzem to musisz policzyć dokładnie kubaturę pomieszczeń w których chcesz się ukryć i założyć jakaś liczbę osób która się tam zmieści. Ze strony,ten filtr ma przepustowość 200m3/h i to jest jakiś punkt wyjścia do dalszego projektowania filtrowentylacji
Ramzan Szimanow
Kontakt:

ndz 03 sie 2025, 15:23

Alcatraz Steel pisze:
sob 02 sie 2025, 15:10
Konserwator nam nie wejdzie kamienicy brakuje do 100 jakieś 13 lat. Zarządca też jest spoko i się nie czepia, wie że chcę tam remont robić na swój warsztat i nawet mam zezwolenie żeby na dachu zaczepić jakąś antenę do CB .Piwnica jak to piwnica, mam tam 1,9m wysokości . ale jakiej 1,5m jest pod ziemią reszta wystaje. u siebie mam jedno okno i planuje je przerobić na wyjście ewakuacyjne ( zrobię jaką zasuwę , albo właz z blachy 3 mm). Gorzej że przez moją piwnice wchodzi pion z gazem i mam dziurę (najmniejszy problem idzie to zalać betonem ). Drzwi też planuje zrobić z blachy 4mm i chciałem zamontować filtr https://allegro.pl/oferta/filtropochlan ... 7047991796 + jakiś system wentylacji . Sąsiedzi rzadko zaglądają co się dzieje. Ale nawet rozmawiałem z jednym który się śmiał że i tak wszyscy będą pewnie polegać na mojej wiedzy ( jest to trochę smutne i stawia mi to wyzwanie) ale też mnie to nie dziwi większość to emeryci. Mury są grube bo ponoć był tu kiedyś schron za czasów Niemca i z tego co się orientuję za czasów PRL zostało to przerobione i drzwi na złom wywozili.
Przywymiarowane regały pod ścianami. Stalowe i połączone pod sufitem.
Tak żeby w razie czego wytrzymały te ,,parę" ton uszkodzonego stropu.
Kilofy, solidne łomy, łopaty, jakiś zapas wody.
Oraz wiedza którędy będziesz miał najmniej do kucia i kopania żeby się wydostać na zewnątrz nawet gdyby reszta piwnicy pod kamienicą się zawaliła a za oknem były zwały gruzu na 3 metry.
To nie chodnik kopalniany 500 metrów pod ziemią.
Nie okaleczeni, mając powietrze, wodę i narzędzia można się wykopać.
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

pn 18 sie 2025, 20:57

Przyznać się,który taki zapas zgromadził ? :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

wt 19 sie 2025, 07:31

Cześć
BeReady pisze:
pn 18 sie 2025, 20:57
Przyznać się,który taki zapas zgromadził ? :lol:

Obrazek
Zacny zapas , z chęcią bym przytulił taki!

~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instrukcje”