Szybkie pytania i odpowiedzi :)

Krótkie instrukcje z zasadami postępowania
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

sob 28 cze 2025, 08:03

Cześć

Temat zakładam dla nowych użytkowników , „milczących Madonn” oraz tych którzy obserwują a się nie rejestrują :)

Szybkie pytania i odpowiedzi :)

Żeby nie zaśmiecać innych wątków. Jeżeli padnie pytanie , a gdzieś na forum jest odpowiedź. Wrzucamy link do tematu , oraz stronę jeżeli temat ma więcej niż jedną stronę.

~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
BoldFold
Kontakt:

wt 01 lip 2025, 08:30

Dobra nikt nie kchce siem wyrwać przed szereg, to ja zacznę;

Mam ziemiankę, schowaną w lasku, a tu nagle podjeżdża czołg i zaczyna mi tam laserem świecić w pobliżu :? Co w takim razie nalezy zrobić i jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji, bo spać po nocach nie mogę :(
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

wt 01 lip 2025, 08:36

Cześć!

BoldFold pisze:
wt 01 lip 2025, 08:30
Dobra nikt nie kchce siem wyrwać przed szereg, to ja zacznę;

Mam ziemiankę, schowaną w lasku, a tu nagle podjeżdża czołg i zaczyna mi tam laserem świecić w pobliżu :? Co w takim razie nalezy zrobić i jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji, bo spać po nocach nie mogę :(

Musisz mieć głośnik generalnego inspektora policji Jarosława Szymczyka ;) I go użyć, niestety z tego co wiem. Tylko inspektorzy policji mogą posiadać takie „fajne głośniki” w swoich gabinetach :(

~Bart

BoldFold
Kontakt:

śr 02 lip 2025, 07:43

Właśnie o to chodziło, jest pytanie, jest odpowiedź, nieważne jakie pytanie , odpowiedź może być inna od spodziewanej i oczekiwanej, ale zawsze będzie merytoryczna.

Jeszcze 2a odpowiedź się ciśnie na usta; czemu jesteś tam gdzie są wozy pancerne? Jesli tam przebywasz to może to być tylko skutkiem Twojej decyzji. Jakaż to była decyzja to już jest osobny temat do rozważań.

W podtekście nie tylko koledze SS o to chodziło, ale też i innym "starym wyjadaczom" dla nas po prostu z racji wieku (to o sobie) i racji doświadczenia pewne rzeczy są oczywiste. No niestety one; te rzeczy są nieoczywiste dla początkujących, czy mniej doświadczonych... :)
Użyj tego, co masz.
Alcatraz Steel
Kontakt:

śr 30 lip 2025, 12:04

Czy przerabianie piwnicy w starej kamienicy na schron lub coś w tym stylu ma jakiś sens ?
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

śr 30 lip 2025, 16:35

Cześć!
Alcatraz Steel pisze:
Czy przerabianie piwnicy w starej kamienicy na schron lub coś w tym stylu ma jakiś sens ?
Trochę zbyt mało danych wejściowych żeby odpowiedzieć jednoznacznie TAK lub NIE :)

Nie znamy stanu technicznego budynku :) A to będzie chyba czynnik determinujący podjęcie decyzji.

Poza tym : witamy na forum!

~Bart

bushmot
Kontakt:

pt 01 sie 2025, 11:04

Alcatraz Steel pisze:
Według mnie - i to tylko moje zdanie - jeśli nie masz innych możliwości - to tak, ma to sens. W grę będzie wchodził stan techniczny budynku, najbliższe plany zagospodarowania okolicy (czy nie będą burzyć budynku budując np kolej CPK) oraz konieczność pamiętania o sąsiadach (ci wiedzą więcej niż mogłoby się czasem wydawać...) ale tak - lepiej mieć schron w piwnicy niż zaplanowaną ziemiankę w lesie otoczoną czołgami z laserami ;)
zapraszam na bushmot.blogspot.com
BoldFold
Kontakt:

pt 01 sie 2025, 12:39

Trochę na wyrost ale napiszę ile tego jest;

wypis z kartoteki budynków
wypis z rejestru budynków
wypis MPZP lub innego pod co podlega
informacja o planie urządzania lasów
wyrys z mapy ewidencyjnej
Informacja o szkodach górniczych-jeśli dotyczy
w KW są jeszcze służebności dla niweruchomości i gruntu,

Po co te wiadomości, bo jak w pobliżu jest stacja gazu np średnioprężna to niedobrze...

nie wiem czy wszystkie konieczne papierki wpadły mi do głowy, byc może coś na szybko pominąłem.

Ale generalnie jak piwnica fajna, sucha i głęboka to jak najbardziej
Użyj tego, co masz.
Awatar użytkownika
BeReady
Kontakt:

pt 01 sie 2025, 16:05

Pytanie co, jak sąsiedzi będą dociekać co tam robisz. Zaraz znajdzie się życzliwy który doniesie do zarządcy. Kamienica to pewnie konserwator zabytków. Wzmocnić zawsze coś można, pytanie czy zamierzasz wykonać jakieś wyjście ewakuacyjne.
Alcatraz Steel
Kontakt:

sob 02 sie 2025, 15:10

Konserwator nam nie wejdzie kamienicy brakuje do 100 jakieś 13 lat. Zarządca też jest spoko i się nie czepia, wie że chcę tam remont robić na swój warsztat i nawet mam zezwolenie żeby na dachu zaczepić jakąś antenę do CB .Piwnica jak to piwnica, mam tam 1,9m wysokości . ale jakiej 1,5m jest pod ziemią reszta wystaje. u siebie mam jedno okno i planuje je przerobić na wyjście ewakuacyjne ( zrobię jaką zasuwę , albo właz z blachy 3 mm). Gorzej że przez moją piwnice wchodzi pion z gazem i mam dziurę (najmniejszy problem idzie to zalać betonem ). Drzwi też planuje zrobić z blachy 4mm i chciałem zamontować filtr https://allegro.pl/oferta/filtropochlan ... 7047991796 + jakiś system wentylacji . Sąsiedzi rzadko zaglądają co się dzieje. Ale nawet rozmawiałem z jednym który się śmiał że i tak wszyscy będą pewnie polegać na mojej wiedzy ( jest to trochę smutne i stawia mi to wyzwanie) ale też mnie to nie dziwi większość to emeryci. Mury są grube bo ponoć był tu kiedyś schron za czasów Niemca i z tego co się orientuję za czasów PRL zostało to przerobione i drzwi na złom wywozili. Cały ciąg kamienic jest połączony ponoć ale są zamurowane łączenie ściankami działowymi z niby jednej cegły. Z info ze strony SCHRONY ogólnie na piechotę mam jakieś 400 m do schronu ale nie wiadomo jak tam wejść i może pomieścić 65 osób z tego co wiem to takie info można uzyskać w centrum kryzysowy ale jakoś nie liczę na to. obok też wiem że jest dawna fabryka Polmozbytu chyba gdzie była robiona wódka czy spiryt i są tam piwnice , cały kompleks piwnic 3 pietra i wgl takie bajery tam mam jakieś 200 m . całość jest zadłużone i nie ma tam za bardzo dostępu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instrukcje”