Na stronie; https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 0250000235
Mamy projekt dotyczący norm schronów-S1 S2 S3 i ukryć U1 U2 U3, jest w pdfie i pdf do pobrania. Jest też na stronie RCL ale tam tego nie potrafię znaleźć.
Schrony-S i Ukrycia-U
-
- Kontakt:
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
-
- Kontakt:
W temacie schronów polecam portal https://sibo.org.pl/ - mają bazę wiedzy, np. artykuły pt. „Adaptacja garażu podziemnego na budowlę ochronną” albo „Jak wzmocnić piwnicę”.
Raz w roku organizują na WAT ciekawą konferencję w temacie schronów, budowli ochronnych oraz przygotowania budynków mieszkalnych. Zapraszają ciekawych ekspertów i prezentują temat od strony zarówno akademickiej jak i praktycznej. Najbardziej podobały mi się prezentacje dotyczące symulacji zagruzowania budynków mieszkalnych oraz praktyczne wnioski w tym zakresie z Ukrainy. Prezentowali też fajną analizę dostosowania garażu podziemnego „po kosztach” na przykładzie adaptacji niektórych rozwiązań np. z Finlandii.
Polecam stronkę i wydarzenie Schrontech.
Raz w roku organizują na WAT ciekawą konferencję w temacie schronów, budowli ochronnych oraz przygotowania budynków mieszkalnych. Zapraszają ciekawych ekspertów i prezentują temat od strony zarówno akademickiej jak i praktycznej. Najbardziej podobały mi się prezentacje dotyczące symulacji zagruzowania budynków mieszkalnych oraz praktyczne wnioski w tym zakresie z Ukrainy. Prezentowali też fajną analizę dostosowania garażu podziemnego „po kosztach” na przykładzie adaptacji niektórych rozwiązań np. z Finlandii.
Polecam stronkę i wydarzenie Schrontech.
-
- Kontakt:
Sibo znam, to jest portal non-profit, promujący budowę schronów/bunkrów, czy też przystosowania i podniesienia istniejącej infrastruktury w budynkach do miana schronu, lub innego tego typu pomieszczeń. Są dość entuzjastycznie do tematu nastawieni, ale tu jak zawsze (szczególnie u mnie) zaczynają się wątpliwości. Nie do działań sibo, nie o to dokładnie mi chodzi, tylko o dopasowanie budowy bunkra do znanej historii. Czyli bierzemy się za doświadczenia IIwś, plus teraz za wojnę na Ukrainie i na tej podstawie wyciągamy wnioski i projektujemy naszą przyszłość. Ja jestem sceptyczny do tego rodzaju pomysłów, (tzn wiadomo; lepiej mieć schronienie niż go nie mieć) ale biorąc pod uwagę straty a IIwś i teraz wojnę na Ukrainie to są 1e wojny, gdzie celem są cywile. Wcześniej i jeszcze do Iej wś to były bitwy wojsk, cywilów nikt nie ruszał, prawda? Dopiero Niemcy pokazali światu bezmiar okrucieństwa wespół z Japończykami, którzy byli równie bezwzględni. Oczywiście prym w tej dziedzinie dzierżą jak wiadomo Rosjanie, to oni byli prekursorami. To dopiero pokazuje mój stosunek do budowy chronienia, jakie by ono nie było. Masz być daaallleeekkkooo, od teatru działań wojennych. Jeśli zaś musisz siedzieć w bunkrze, to miej świadomość, że ktoś Cię z tego bunkra wykurzy, co przy okazji się stanie, tego już nie będę opisywał. Ale zamęczyć i zgwałcić może każdy, potem wrzuci granat i po sprawie.
Kolejną sprawą jest moje negatywne podejście do władz w Polsce, celowo piszę władz bo krytycznie szkodliwy uważam cały system czterowładzy w naszym kraju. W 2022 r została zlikwidowana OC w naszym kraju, do dnia dzisiejszego nie mamy nawet wzmianki o żadnym erzacu OC. Sąd który staje po stronie obcokrajowca, żołnierz oskarżany za swoją pracę, rządzący którzy mówią, że reparacje nam się nie należą. To w takim razie co powstrzyma kolejnego agresora obojętne, czy ze wschodu, czy zachodu przed zagładą naszego narodu? No co? Media też mają swoje za uszami, uczestnicząc w podjudzaniu i dzieleniu narodu. O ogłupianiu i manipulacji już nawet nie piszę.
Pytanie, ważne pytanie; gdzie każdy z nas się widzi po ewentualnym wybuchu wojny pozostawiam każdemu do przemyślenia, przemyślenia również wymaga przyszłość rodziny, piszę to jako odpowiedzialny ojciec.
Kolejną sprawą jest moje negatywne podejście do władz w Polsce, celowo piszę władz bo krytycznie szkodliwy uważam cały system czterowładzy w naszym kraju. W 2022 r została zlikwidowana OC w naszym kraju, do dnia dzisiejszego nie mamy nawet wzmianki o żadnym erzacu OC. Sąd który staje po stronie obcokrajowca, żołnierz oskarżany za swoją pracę, rządzący którzy mówią, że reparacje nam się nie należą. To w takim razie co powstrzyma kolejnego agresora obojętne, czy ze wschodu, czy zachodu przed zagładą naszego narodu? No co? Media też mają swoje za uszami, uczestnicząc w podjudzaniu i dzieleniu narodu. O ogłupianiu i manipulacji już nawet nie piszę.
Pytanie, ważne pytanie; gdzie każdy z nas się widzi po ewentualnym wybuchu wojny pozostawiam każdemu do przemyślenia, przemyślenia również wymaga przyszłość rodziny, piszę to jako odpowiedzialny ojciec.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
-
- Kontakt:
Tak, to prawda, ciężko się chronić przed współczesnymi osiągnięciami techniki wojskowej, zwłaszcza jak przeciwnik nie będzie się wahał używać ich przeciwko cywilom. Osobiście jestem zdania, że przebywanie jako cywil w pobliżu frontu jest najgorszą możliwą opcją i ludzie powinni odpowiednio wcześniej się ewakuować (lub zostać ewakuowani). Doświadczenia ukraińskie pokazują jednak, że może nie być presji inwazyjnej - czołgów i piechoty przesuwających się naprzód, a zamiast tego całe lata nalotów rakietowych i dronowych z odległości setek kilometrów. I aby nie ulec takiej presji powinniśmy szukać rozwiązań umożliwiających doraźnie ukrywanie się gdy pojawia się „przylot”.
Pozdrawiam
Pozdrawiam