Cześć
Był to jeden z tych zakupów , sprzętu na trudne czasy które musiał nastąpić, ale cały czas był odkładany „na póżniej”. Od kilku lat miałem prywatną maskę MP-5 , wraz z sprawnym filtrem. Ale rodzina (wybranka serca oraz syn) nie posiadali nic….. Myślałem nad kupnem masek MP-5 z demobilu i dokupieniu cywilnego filtro-pochłaniacza w standardzie P3. Ogólnie myślałem nad maskami 3M lub polskiej Securze. Ale chciałem mieć sprzęt który będzie korzystał z jednego rodzaju standardu montażu filtrów, zgodny z tym który znajduje się w MP-5. Czyli standard RD-40x1/7 , DIN EN 148/1.
Ceny takich masek przemysłowych nowych oscylowały w przedziale od 400-600 zł, o zachodnim demobilu nawet nie marzyłem… Ponieważ zahaczał już o ceny prawie 1000 zł za sztukę. Link do ciekawej oferty podrzucił nasz forumowy kolega @Maślak13 , nasz kolega znalazł maski Honeyweel PANO w cenie 110 zł. Przeglądając zdjęcia w ogłoszeniu, maski nie były rozpakowane. Znajdowały się w oryginalnych pudełkach, w folii. Z ogłoszenia możemy wywnioskować że owych masek, sprzedawca ma więcej niż dwie sztuki. Przejrzałem ceny w sklepach BHP , ceny od 450-550 zł. Ryzyk fizyk , kupiłem dwie! Dla Kobiety i Syna. 2 dni czekania , maski znalazły się w paczkomacie. Szybki marsz, rozpakowanie dosłownie tuż po wyjęciu.
121
122
123
Byłem bardzo miło zaskoczony! Maski mają okres używalności części twarzowej do 2034! Filtr jest ważny do końca 2025! Wszystko za 110 zł za sztukę! Dokupić jeszcze jakiegoś rodzaju pokrowiec, do jednej maski. Jedna z masek znalazła swój domek w starej torbie po apteczce CLS. I naprawdę mamy fajny komplet, dla rodziny na czas katastrofy przemysłowej lub technicznej, raczej scenariusza pokroju Metro 2033 nie przewiduje, chodź jak mawia stare powiedzenie, spodziewaj się niespodziewanego. Dokupienie filtro-pochłaniacza w standardzie Rd 40x1.7 nie stanowi większego problemu : są w ofercie sklepów z militariami czy z artykułami BHP. Opis filtrów znajdziecie o tutaj ————> viewtopic.php?f=135&t=1739
Wybór filtrów , pochłaniaczy i filtro-pochłaniaczy jest naprawdę wielki.
Dobra, jak ta maska się sprawuje? Po pierwszej przymiarce, jestem miło zaskoczony. Maska pasuje na moją twarz, partnerki i 6 letniego syna . Myślałem że rozmiar uniwersalny będzie miał problem z dopasowaniem do twarzy dziecka. Tutaj na szczęście dość długie paski umożliwiają dobre dociśnięcie części twarzowej maski, do twarzy użytkownika. Ogólnie maska jest wyposażona w 6 pasków tworzących „pajączka” , oraz jeden pasek dzięki któremu możemy zawiesić maskę na szyi, w natychmiastowej gotowości do użycia. Coś czego brakuje w wielu wojskowych konstrukcjach. Paski mają duży zakres regulacji, oraz są łatwe do zaciągnięcia, jak i obluzowania. Maska wyposażona jest w duży wizjer! Naprawdę szybka przez która oglądamy świat jest duża , oraz nie zniekształca jakoś bardzo obrazu.
Poniżej wizjera w centralnym miejscu znajduje się gniazdo filtra w standardzie Rd 40x1/7 , z prawej strony znajduje się osłonięty zawór wydechowy , z lewej zaś membrana komory fonicznej.
Ogólnie maskę użytkuje się dość wygodnie , na pewno wpływa na to zdecydowanie większy i jakościowo lepszy wizjer niż w MP-5. Niestety maska nie jest wyposażona w zestaw hydracyjny, nawet nie jest przystosowana do pobierania płynów. Przez co możliwości prowadzenia jakiegoś bardziej wytężonego wysiłku, nie wchodzi w grę. Ponieważ uzupełnienie płynów będzie się wiązało zdjęciem maski. I rzecz kluczowa , maska dość mocno odstaje od twarzy. Co może stwarzać trudności przy celowaniu z długiej broni palnej, wyposażonej tylko w mechaniczne przyrządy celownicze. Na pomoc mogą tutaj przyjść przyrządy celownicze kolimatorowe, lub/i holograficzne.
Teraz sakramentalne pytanie CZY WARTO! Tak, i nie

Nie, jeżeli miałbyś wydać prawie 1000 zł dla dwóch osób, na sprzęt który będzie (mam taką nadzieje) leżał.
Tutaj przyznaje, trafiła się okazja z której żal byłoby nie skorzystać.
Link do sklepu z maskami przemysłowymi : https://icd.pl/maska-panoramasque-17103 ... gLuIvD_BwE
Pozdrawiam
~Bart