Instalacja gazowa jako zagrożenie

Informacje dotyczące zdarzeń na świecie, zagrożenia, sytuacje kryzysowe
ODPOWIEDZ
Jadowity
Kontakt:

pt 06 gru 2024, 20:26

Czołem! Od dłuższego czasu zastanawia mnie wtórne zagrożenie ze strony instalacji gazowej, oraz sieci gazowej w blokach i kamienicach polskich miast. Zagrożenie określiłem jako wtórne ponieważ rozważam scenariusz gwałtownego SHTF czy to związanego z zagrożeniem wojennym czy bardziej przyziemnym jak zapadliska, wichury, pożary etc. Jestem ciekaw czy jakaś gadająca głowa, albo spec odgórnego planowania bierze pod uwagę zagrożenie z tej strony wobec ludności. Można sobie wyobrazić, że pożar plus gaz czy uwolnienie się gazu z instalacji na skutek zapadliska, albo ostrzału agresora atakującego nasz to równanie prowadzące do smutnych konsekwencji. Wiele bloków i kamienic posiada także w swych piwnicach węzły z głównymi zaworami gazu do których dostęp ma wyłącznie administracja budynki więc mieszkańcy w praktyce nie będą mieli możliwości odcięcia dopływy gazu. To ciekawe w świetle tego jak wiele piwnic zostało uznanych podczas inspekcji przeprowadzonych przez PSP jako miejsca doraźnego schronienia. Zastanawia mnie czy w sieci gazociągowej istnieją jakieś automatyczne systemy, które pozwalają na samoodcięcie się części sieci w przypadku rozszczelnienia czy odcięcia np. zagrożonego obszaru czy raczej będzie płonąć wszystko wkoło. Osobnym zagadnieniem są również butle czy nawet kartusze z gazem przechowywane w większej ilości (często choćby przez nas samych). Akurat o ile tutaj sposób przechowywania, zabezpieczenie przeciwpożarowe mieszkań i rozsądek minimalizują ryzyko o tyle sieć gazowa w blokach i kamienicach wydaje mi się być czymś co pozostaje co do zasady poza kontrolą chyba, że ktoś posiada dostęp do głównych zaworów. Co myślicie o sprawie?
Ramzan Szimanow
Kontakt:

pt 06 gru 2024, 23:37

"Komisyjnie" w ramach mieszkańców bloku/kamienicy wejść i zakręcić zawór.
Administracja nawet jak ma jakieś procedury to nie wiadomo czy je wdrożą zajęci swoją prywatą.
Osobna kwestia że najlepiej w takiej sytuacji być już daleko od takiego bloku czy kamienicy zagrożonych ostrzałem.
Przejmując się jedynie prywatnym zapasem gazu w swoim miejscu przeczekania problemów.
BoldFold
Kontakt:

sob 07 gru 2024, 09:18

Żeby go zakręcić trzeba się dostać do szafki, czyli klucze wszelkiego rodzaju do pomieszczeń i szafek. To jednak nie rozwiązuje problemu bo nadal mamy rury pełne metanu pod ciśnieniem. Pamiętajmy też że metan jest najbardziej wybuchowy w odpowiednim stężeniu z tlenem, więc wyciek jest niebezpieczny, dlatego należałoby wypuścić gaz z rur a butle z lpg wynieść poza obszar rażenia. Butle puste po gazach palnych są tak samo niebezpieczne jak pełne. Pamiętamy też, że lpg jest cięższy od powietrza a metan, czyli gaz ziemny lżejszy od w/w powietrza.

W zasadzie zaś należałoby wszystkie media odciąć, głownie chodzi o prąd i wodę, by uniknąć porażnia, pożaru i zalania.Najpierw jednak należałoby napełnić wodą co się da...
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Saracen
Kontakt:

pn 09 gru 2024, 16:02

Nie wiem jak wygląda sytuacja w piwnicach gdzie jest węzeł ale jeżeli coś dupnie w mieszkaniu/ domu i nie rozwali licznika to licznik ma blokadę która przy dużym ujściu gazu odcina dopływ. Jeżeli jakiś ogólny licznik gazu jest w miejscu węzła to duża szansa że odetnie dopływ do całego pionu jeżeli wykryje duży skok zużycia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Scenariusze zagrożeń”