Zagrożenia ze strony islamu

Informacje dotyczące zdarzeń na świecie, zagrożenia, sytuacje kryzysowe
Pietrow
Kontakt:

czw 24 paź 2024, 18:32

1411 pisze:
czw 24 paź 2024, 16:44
Chłopcy z krzyżami na płaszczach najechali ziemie półksiężyca właśnie przez hidżrę, gdyż tradycja tejże i opisanej po krótce powyżej, mówi, zdobywajcie i zasiedlajcie nowe ziemie. Gdyby nie krzyżowcy, mielibyśmy dawno temu islam w całej Europie.
Kurde! Dzieki! W koncu zrozumialem dlaczego ruscy wpitolili sie na Ukraine! Oni sie po prostu bali, ze Ukraincy wpitola sie do nich wiec wpitolili sie jako pierwsi! Genialne!
1411 pisze:
czw 24 paź 2024, 16:44
I nie byłoby wolności słowa, jaką mieliśmy dość długo. Nikt we Francy nie narysowałby karykatury Mahometa, bo wiedział by, że łeb spadnie takiemu rysownikowi. I nie było by feminizmu a prawdziwe piekło kobiet.
Wolnosc slowa to mial onegdaj Pan Ksiundz, ktory po mszy, w karczmie przy piwie, tlumaczyl chlopkom po polskiemu to, co w czasie tejze mszy bajdurzyl po lacinie :) Tak ze ten tego... :)

A karykatury Mahometa nikt narysowac i tak nie potrafi, bo brak zrodla do karykaturowania (Islam, o ile dobrze pamietam, zakazuje utrwalania obrazow ludzi i chyba tez zwierzat). Jest sobie taki bardzo ciekawy program BBC "Nauka i islam" (3 odcinki, autorem jest Jim Al-Khalili) i tam tez postaci arabskie takie jak przykladowo Muhammad ibn Musa al-Chuwarizmi (matematyk, tworca koncepcji algorytmu rozwiazywania problemow matematycznych) czy Abu Dzafar Abd Allah Ibn Harun al-Mamun (jeden z kalifow, ktory wydal mase kasy na w miare sensowna mape znanego swiata, finansowal badania nad wyznaczeniem obwodu planety czy rozwiazanie problemu poprawnego wyznaczenia kierunku qibli, czyli kierunku z danego punktu na planecie w strone Mekki wyznaczonego w nieEuklidesowej geometrii trojwymiarowej) byly pokazane na sztuke i z zastrzezeniem, ze nie wiadomo jak tenze czy inny pan wygladal w rzeczywistosci.

W kulturze arabskiej powstaly tez pierwsze darmowe lecznice. Przypadek?

A tak w temacie wolnosci slowa w kulturze islamu - tej historycznej - szepne cichutko "Ruch Translatorski" (zdaje sie, ze hojnie sponsorowany przez wymienionego juz kalifa al-Mamun'a) gdzie na potege tlumaczono na jezyk arabski dziela niearabskich naukowcow.

Mysle, ze powiedzenie, ze muzelmanie to oszusci i mordercy - byloby splyceniem podobnym do powiedzenia, ze Sikhowie zajmuja sie wylacznie wojaczka.

Ale zeby nie bylo - ja tak sobie tylko podskakuje wirtualnie. Nie zebym mial cos bardzo na sztorc. Naleze do pokolenia, ktore wie co to znaczy dostac wpier-dol za niewlasciwy komentarz. :)

Rozwala mnie jedynie to nasze lokalne przekonanie, ze my som narod wybrany, czlowieki najczystsze w wierze i najmocniejsze w umysle, istne ktysztaly i perly empatii (nie powiem, ze "sol tej ziemi", bo niektorzy moga wiedziec jak plodna jest przesycona sola ziemia). Ale cala reszta czlowiekow to une wszystkie jak jeden zle i wredne ciule som.
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 24 paź 2024, 18:52

Ale ja nie twierdzę że my som lepsi. Ani nie zaprzeczam osiągnięciom cywilizacji islamskiej. Tam system bankowy do teraz jest uczciwszy niż nasz, bo oprocentowanie i lichwa, jest u nich niegodne. Nie rozmawiamy jednak o wyższości jakikolwiek kultury, a o zagrożeniach, jakie z nich płyną. Do mnie przez te lata życia nikt siłą i natarczywie nie przychodził z kościoła. Jehowi nachodzili, póki nie pogoniłem pewnym argumentem. Słownym i kulturalnym, dodam na marginesie. A teraz widzę na przykładzie Europy zachodniej, co się nam szykuje dzięki nierządom Herr Tuska i poprzedniego hmm bankstera.
Obrazek
Pietrow
Kontakt:

czw 24 paź 2024, 20:35

Oh, pardon... Zle zrozumialem intencje wyrazona w zapisach takich jak "im wolno celowo klamac". Nie dotarlo do mnie, ze to nie jest negatywny czynnik roznicujacy tylko taka luzna se uwaga. Przepraszam.

I nie! Wbrew tenu co napisales - nie rozmawialiscie o zagrozeniach ze strony roznych kultur. Jechaliscie po jednej konkretnej kulturze inne (a raczej chyba jedna inna) przyjmujac niezbyt udatnie za pozytywny punkt odniesienia. Wlasnie sprawdzilem tytul tego watku. I tak! Mowa jest o jednej konkretnej kulturze (a raczej o jednym wyznaniu). I to tez jest silny blad uogolniajacy, poniewaz islam wyznaje ludnosc wielu krajow azjatyckich, a ja jakos nie widze japonskiego muzelmanina (przyklad taki z czubka czachy) wchodzacego z bomba na stacje BART w San Francisco. Inna rzecz, ze i sam islam ma rozne odlamy. Sunici wydaja sie byc calkiem spoko, natomiast co szyitow mam spore obawy. Ale to w sumie nie jest dziwne w sytuacji gdy jakas ideologia wejdzie za mocno w puste lby prostego spoleczenstwa. Znam blizsze przyklady. Rzeklbym nawet, ze niemal lokalne. Bo u nas przeciez tez jest komedia gdy czyta sie o tym, ze jakis ksiadz poswiecil elektrownie solarna czy inny nowy pojazd strazakom / policjantom. Oj beka to jest nad bekami. Wybacz, ale nie umiem w sobie wzbudzic tolerancji dla zachowan rodem z wiekow ciemnych.

A ze kosciol katolicki Cie nie nachodzi? No dziwne by bylo zeby monopolista wykazywal takie zachowania. Mnie probowali nachodzic. Zwykle w okolicach poczatku roku. Na szczescie teraz trzeba ich formalnie zaprosic z taka wizyta. I sluszne to jest. A nawet zbawienne. 😁
Ty wiesz przeciez, ze ja mam alergie na kolor powstaly z braku kolorow 😁 Chlopakow w dlugich kieckach tez jakos nie lubie. Nie mam natomiast problemu z chlopakami w kieckach krotszych i w kratke.

A skoro juz zdryfowales na polityke, to musze przyznac, ze faktycznie znacznie lepiej mi sie plakalo na wiesc o tym, co i z jakim tupetem czynil poprzedni rzad (bo "nierzad" mamy przeciez obecnie, a forum wcale nie cierpi na syndrom konia cyrkowego objawiajacy sie w nieodpartej tendencji do prawoskretu nawet kiedy probuje biec prosto, prawda?) 😁

I tak to z tym charakterystycznym dumnie narodowym poderwaniem glowy po raz kolejny watek socjologiczny zdryfowal w szambo polityki. No miodzio...
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
Tomn126
Kontakt:

czw 24 paź 2024, 22:02

Nie ma sensu się spierać więc tylko napiszę, że żartem jest porównywanie jednej religii do drugiej..... Ktoś kto ma zdrowy rozsądek szybko będzie w stanie oszacować z czego wyłania się dużo niebezpieczeństw i brak szacunku dla innych a z czego dużo dobra. Tyle w temacie.
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 24 paź 2024, 22:28

Nie luźna se uwaga i nie krytyka. Stwierdzenie faktu.
Ja kumplowałem się z muzułmaninem i nie pochodził z krajów arabskich. Co nie znaczy że w krajach arabskich żyją zjeby i fanatycy.
W całym wpisie chodzi o to, że istnieje pewne zagrożenie ze strony nachodźców, co potwierdza sytuacja w tak zwanej zachodniej Europie, gdzie istnieją strefy no go i nie mieszkają tak sikhowie ani katole ani jehowi.
Obrazek
Pietrow
Kontakt:

pt 25 paź 2024, 06:14

1411 pisze:
czw 24 paź 2024, 22:28
Nie luźna se uwaga i nie krytyka. Stwierdzenie faktu.
Oh... W takim razie stwierdzales fakt krytyczny. Chyba rozumiem.

To teraz po calej tej wymianie zdan przedstawie calkiem wlasna opinie na temat uchodzcow czy imigrantow.
Moim zdaniem ludnosc naplywowa powinna respektowac prawa i normy spoleczne kraju-gospodarza. Powinna asymilowac sie z ludnoscia lokalna. Nie wnosic na sile i w hermetyczny sposob swojej kultury. We wlasnych domach - prosze bardzo. Na zewnatrz juz nie. Nie ma w nowym kraju meczetow, kosciolow czy innych chramow, to nie ma. Uchodzco, nie rzadaj tego, co znasz z domu. Dostales goscine, miejsce do zycia. Chcesz wiecej - masz w pierwotnym miejscu zamieszkania, ktore swiadomie opusciles. Twoja decyzja ma takie konsekwencje, ze w miejscu docelowym nie bedziesz mial wszystkiego czego oczekujesz. Miejsce docelowe nie ma przypominac ci opuszczonego domu.

Konsekwencja, zapewne nieoczekiwana lub nieuswiadomiona, mojego podejscia jest taka, ze skasowaloby to za jednym zamachem rowniez takie China Town, Little Italy czy Jackowo - po rowno (chociaz Jackowo podpbno samo sie juz skasowalo). A to akurat nieco zubozyloby lokalny koloryt San Francisco, Nowego Jorku i Chicago.

I tyle. Tylko tyle i az tyle. Zapraszamy pod warunkiem gotowosci asymilacji . Jesli imigranci dom zostawia w domu.

Nawiasem mowiac - moj znajomy pracowal przez kilka lat na Balearach. Mieszkal z zona i dzieciakami na Majorce. On i dzieciaki - piekna asymilacja, porozumiewanie sie kontynentalnym jezykiem hiszpanskim jak i dialektem Catalana - super. Za to jego zona - zero checi do asymilacji. Tylko jezyk polski, tylko polska TV z nieba. Pelna hermetyzacja, wyjscie na ulice to stres i porazka. Kiedys mielismy jechac autobusem do centrum miasta. Pytam kumpla co mam powiedziec kierowcym zeby kupic bilety. A jego zona na to: ale po co chcesz mowic? Mirek przeciez kupi." Pelny beton. Nie docieralo do niej, ze fajnie jest poudawac lokalsa, fajnie jest sie dogadac. I faktycznie bylo mi fajnie podejsc do kierowcy i kupic nam te bilety. Nawiasem mowiac - przydalo sie to rowniez dwa lata temu, gdy mielismy sluzbowa wizyte w Madrycie i tez chcielismy wieczorem myknac na miasto - i bilety u kierowcy trzeba bylo kupic. Mina mojego kumpla - bezcenna :) Ba! Jakie fajne robia sie kontakty z japonczykami gdy czlowiek probuje zagadac po ichniemu! To odrazu lamie miedzyludzkie bariery. Ale zeby to zauwazyc, trzeba wystawic troche nochal na "niewlasciwa" strone granicy panstwa polskiego. Ktos, kto siedzi na dupie w swoim malym lokalnym grajdolku i kto sam nie zetknal sie w szerszym kontekscie z innymi kulturami, moze tylko wzmacniac swoj izolacjonizm i nacjonalizm. Bo przeciez nie zna niczego innego, co moglby wzmacniac.

Mysle wiec, ze podejscie do asymilacji to nie jest tak do konca kwestia uogulniona dla konkretnej kultury czy religii, ale dziala tu w sporym stopniu zwykly prozaiczny czynnik ludzki.

A! Podczas ostatnich wyborow glos oddawalem w Phoenix AZ, w polskim kosciele. Tego tez by nie bylo gdyby polonia asymilowala sie ze spoleczenstwem kraju - gospodarza. Bylby kosciol na styl amerykanski, z angielskim jezykiem wykladowym, a moze nawet z gospelem. Milo nawet pomyslec o tym gospelu. To sprawia, ze msza jest radosna - a nie takie smety i smuty jak u nas.
Co wiecej: rownolegle z glosowaniem polonia zbierala podpisy pod petycja do administracji stanowej "Chcemy bezposredniego polaczenia lotniczego Phoenix - Warszawa".
To tez slabo sie wpisuje w pojecie asymilacji. Troche podobne do "niech wasze kobiety zakrywaja twarze". Rownie glupio natretne. No chyba ze to oczekiwanie na bezposrednie polaczenie lotnicze jest OK, bo to Polacy oczekuja?

Jeszcze na slodki final: tak zwane "No Go Zones" mamy tez przykladowo w Brazylii. Silnie katolickie No-Go Zones. Tyle ze mafijno - kartelowo - bandyckie. Ale mimo to bardzo katolickie.
Inna rzecz, ze przy ostatniej wizycie w Stanach tez nieczujnie wpitolilismy sie z kumplem w taka strefe myslac, ze skoro z hotelu do Olive Garden mamy 1 mile, to sie przejdziemy dla zdrowia. Przeszlismy sie raz. Na szczescie udalo sie uniknac incydentow, ale co sie nazarlismy nerwow, to nasze. Wracalismy mocno okrezna droga. Na kolacje w kolejnych dniach jezdzilismy juz samochodem. A to tez nie byla przeciez Europa.
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

pt 25 paź 2024, 09:23

No i słusznie napisałeś Pietrow! Asymilacja. Popieram wypowiedź powyższą. Bo mówimy o tym samym. Jak powiedział mi łamaną angielszczyzną mój kolega muzułmanin z Mauritiusa: gość w dom, Bóg w dom. A jak nie umie się zachować i dopasować, to tam są drzwi.
Obrazek
BoldFold
Kontakt:

pt 25 paź 2024, 12:40

Popieram asymilację, ja już nawet wiem gdzie mam najbliższy meczet... względem mojego miejsca zamieszkania :idea:

Jak to pisał Jacek Kaczmarski w piosence "Źródło wszelkiego zła"

Unicestwić, pozarzynać,
Wobec śmierci się nie wahać
Biorąc z sobą poganina
W wielkim hołdzie dla Allacha.
By pijane rozpasanie
Wieczność trwało w tamtym świecie -
Trup z hurysą na kolanie
Prorokowi służył przecież!

Z drugiej strony, jakby tym wszystkim "lewackim ministerkom" burki pozakładać i pozwolić wyjść w miasto tylko z chłopem to, a do tego tym wszystkim roznegliżowanym panienkom chłostę zaaplikować, a facetom zakazać alkoholu, to trochę by się nam świat zmienił, co nie :mrgreen: No i jeszcze sprawdźcie odmianę tego islamu, bo wojujący to są sunnici. Pytanie czyj islam zwycięża na zachodzie jest bez sensu, bo widać przecież że sunnicki. Tak że chłopaki, sunnici to nie bajka, oni się dawno temu zradykalizowali (mówi się, że ojcem założycielem islamu wojującego był ZSRR, poprzez jego działanie na Republiki Islamskie wcielone do ZSRR) więc asymilacja jak najbardziej jest słuszna, pod jednym warunkiem, PRZECHODZISZ NA ISLAM. Do dzisiaj tego typu podziały utrzymują się na Bałkanach. Mając rodowitego Bułgara za kolegę, wiem, że u nich są 3 klasy społeczne
Bułgarzy którzy nie przeszli na islam i byli pod butem Turków
Bułgarzy którzy przeszli na islam i teraz są 2 kategoria obywateli
Turcy których sułtan osiedlał na terenie dzisiejszej Bułgarii, Ci mają w tej chwili najgorzej.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Ramzan Szimanow
Kontakt:

sob 26 paź 2024, 00:18

BoldFold pisze:
Tak że chłopaki, sunnici to nie bajka, oni się dawno temu zradykalizowali (mówi się, że ojcem założycielem islamu wojującego był ZSRR, poprzez jego działanie na Republiki Islamskie wcielone do ZSRR) więc asymilacja jak najbardziej jest słuszna, pod jednym warunkiem, PRZECHODZISZ NA ISLAM. Do dzisiaj tego typu podziały utrzymują się na Bałkanach. Mając rodowitego Bułgara za kolegę, wiem, że u nich są 3 klasy społeczne
Turcy których sułtan osiedlał na terenie dzisiejszej Bułgarii, Ci mają w tej chwili najgorzej.
Kto miał styczność i nie ma klapek na oczach ten to widzi.
Nie będzie multi kulti utopii.
Tylko scenariusz Bałkański.
Jugosławia też wydawała się stabilnym mimo tylu kultur w granicach krajem. Miała silną gospodarkę itd.
Ale kryzys gospodarczy wywołał zubożenie ludności, oskarżającej się o to wzajemnie po linii podziałów etnicznych. To odmroziło konflikty. W latach 1980-84 dochód przeciętnego mieszkańca Jugosławii spadł o ok 30%.
W czym pomagały zewnętrzne siły nie chcące silnej gospodarki w tej części kontynentu.

Teraz inne siły nie chcą silnych gospodarek w naszej części świata.
Finansują wojny hybrydowe i poprzez skorumpowanych politykierów stręczą różne "zielone bajzle".
Teren UE zaczyna przypominać nieszczelną beczkę czarnego prochu tylko czekającego na iskrę.
Fajnie to było ostatnio widać w nienależącej już do UE ale borykającej się z tymi samymi problemami UK.
Pietrow pisze:
czw 24 paź 2024, 12:50

Tak nawiasem i lekko z off-topa: juz chyba kiedys napisalem na tym forum, ze to nie chlopaki z ksiezycem na choragiewkach przylezli rozrabiac do koscielnej Europy, tylko chlopaki z krzyzakami polezli wklepac "poludniowcom" zza morza.
Czym tylko pokazałeś że "ciut" zapomniałeś wiedzę z historii w szkole. Np Islamski podbój półwyspu Iberyjskiego w VIII wieku czy ataki arabów na Bizancjum.
Mam wrażenie że kiedyś już Ci to na tym forum prostowałem. Ale nie chce mi się przetrząsać starych wątków.

Jestem też zawiedziony że bałeś się integracji z pewnymi grupami tubylców w USA i Brazylii.
Ty z kolei zapewne zawiódłbyś się na podsyłanych nam np przez białoruską granicą muzułmanach.
I też unikał integracji z nimi cały czas zachwalając zalety multikulti. ;)
Pietrow
Kontakt:

sob 26 paź 2024, 00:30

BoldFold pisze:
Popieram asymilację, ja już nawet wiem gdzie mam najbliższy meczet... względem mojego miejsca zamieszkania :idea:
Pardon... Tego przekazu nie bylem w stanie ogarnac moim watlym umyslem. Wez Pan, prosze, i wyjasnij co Ty chrzanisz. Dziekuje!
BoldFold pisze:
Jak to pisał Jacek Kaczmarski w piosence "Źródło wszelkiego zła"

Unicestwić, pozarzynać,
Wobec śmierci się nie wahać
Biorąc z sobą poganina
W wielkim hołdzie dla Allacha.
By pijane rozpasanie
Wieczność trwało w tamtym świecie -
Trup z hurysą na kolanie
Prorokowi służył przecież!
Ha, ha, qrva, HA! Wyjales kawalek z tekstu Pana Jacka K. Oderwales z kontekstu. Odzrodliles... A calosc ma nieco inny wydzwiek! Inna rzecz, ze w tym tekscie Pan Kaczmarski wzniosl sie na takie wyzyny, ze musze szczerze przyzac, iz nie potrafie zrozumiec tego tekstu. Albo wypilem dzis za malo, albo za duzo. W kazdym razie ne jestem kompatybilny z Panem Kaczmarskim.
BoldFold pisze:
Z drugiej strony, jakby tym wszystkim "lewackim ministerkom" burki pozakładać i pozwolić wyjść w miasto tylko z chłopem
Ale nadal uwazamy, ze to forumjest politycznie agnostyczne? Tak? Moze to jest durne pytanie - prosze o wybaczenie - ale ani razu nie wydzialem tu tekstow w stylu "a prawiczki to sa tacy i owacy", natomiast o "lewactwie" czytam co chwila. No zesz... To jest w koncu to forum politycznie obojetne czy nie jest? A moze jednak malem odrobine racji sugerujac w jednym z postow syndrom konia cyrkowego i uogulnione "Shrek! Ja w prawo patrze! W prawo patrze!"
BoldFold pisze:
to, a do tego tym wszystkim roznegliżowanym panienkom chłostę zaaplikować,
W sumie... Jesli kogos kreci bat i lekkie sado-maso, to czemu nie? Dlaczego mialbym zagladac sasiadowi i sasiadce w ichnie fetysze?
BoldFold pisze:
a facetom zakazać alkoholu, to trochę by się nam świat zmienił, co nie :mrgreen:
Nie! A nawet powien, ze NIE! Facet nie wielblad, pic musi! Pilem, pije i pil bede. Pedzilem, pedze i... O szlag... Mam nadzieje, ze nie zapuka mi do drzwi lotna brygada smerfow-abstynentow... :)
BoldFold pisze:
sunnici to nie bajka, oni się dawno temu zradykalizowali
Ups... Chyba czegos nie doczytalem...
BoldFold pisze:
(mówi się, że ojcem założycielem islamu wojującego był ZSRR, poprzez jego działanie na Republiki Islamskie wcielone do ZSRR)
Gdzie sie mowi? Kto sie mowi? Pokaz wiarygodne zrodlo, prosze. Chetnie poczytam i sie doucze.
BoldFold pisze:
więc asymilacja jak najbardziej jest słuszna, pod jednym warunkiem, PRZECHODZISZ NA ISLAM.
A wiesz, co to jest "bullshit bingo"? Zwrociles uwage, ze w poprzednim poscie napisalem o "polskim kosciele" w Phoenix? Nie widzisz, ze Polacy nieszczegolnie sie asymiluja, ale czujesz bol w zadku kiedy nie asymiluja sie muzelmanie roznych nacji? Toz to jest klasyczny Sienkiewiczowski kontekst pobrany z "W pustyni i w puszczy" czyli: Kiedy Kali zayebac komus krowa to byc dobrze, ale kiedy Kalemu ktos zayebac krowa, to byc zle".
BoldFold pisze:
Do dzisiaj tego typu podziały utrzymują się na Bałkanach. Mając rodowitego Bułgara za kolegę, wiem, że u nich są 3 klasy społeczne
OK. Mowisz, znaczy ze wiesz. nie mam kontaktow na Balkanach (najblizej jest jeden taki moj corpo-ziomek, ktory bedac rodowitym filipinczykiem przeskoczyl do Timisoary. Ale Rumunia to juz nie Balkany.). W tym temacie wiem nic, wiec nie podejmuje dyskusji.

Pozrawiam
Ostatnio zmieniony sob 26 paź 2024, 06:10 przez Pietrow, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Scenariusze zagrożeń”