Co z tą Polską?

Informacje dotyczące zdarzeń na świecie, zagrożenia, sytuacje kryzysowe
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

śr 12 mar 2025, 21:04

Podatki podatkami, to jeszcze w stanie jestem (jakoś) zrozumieć. Ale że emerytury podlegają opodatkowaniu to to jest dopiero s...syństwo. Pracujesz 40 albo i więcej lat, płacisz podatki i co? I nic... Na emeryturze też będziesz bulić...
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
BoldFold
Kontakt:

czw 13 mar 2025, 11:00

Celna uwaga, jakoś mi ta sprawa umknęła... Ale jeszcze jedna rzecz, a mianowicie dziedziczenie emerytury po współmałżonku, toż to są jakieś kpiny, 15%??? co to ma być :evil:
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
BoldFold
Kontakt:

sob 15 mar 2025, 05:56

Jeśli wziąć pod uwagę ostatnie wydarzenia na świecie i wywody komentatorów o prowadzeniu czy też rządzeniu państwem w sposób tożsamy z prowadzeniem firmy/biznesu, to chcę podkreślić że nie tylko Polska, ale i UE jest zarządzana w ostatnim czasie w sposób w którym bogaci się bogacą a biedni biednieją. Ten mechanizm jest pokłosiem coraz większej ingerencji bogatych firm i korporacji które wymuszają na każdym decydencie na każdym szczeblu od gminy po samą górę określone działania. Afery i łapówki są chlebem powszednim, wystarczy przyswoić napływające informacje. Zresztą wybierani na kadencje oczekują takich działań na swoich stanowiskach, bo mają kilka lat na to aby się wzbogacić... Niestety nastraja to pesymistycznie co do dalszych losów nie tylko naszego kraju, ale i całej Europy. Ale My jesteśmy niestety na 1ej linii frontu i kumulacja zniszczeń to właśnie będzie obszar naszego kraju. Kolejnym problemem jest kosmiczne wywindowanie cen nośników energii, nawet jeżeli zielony ład działa w całej UE tak samo to My mamy najdroższy prąd. A pomysły na podatek katastralny cały czas w tle, jakby mało było podatków w tym kraju.

Wracając zaś do głównej myśli, klaruje się że Prez. USA D. Trump nie chce już tłamsić Rosji jak jego poprzednicy, ale poprzez ustępstwa oderwać Rosję od ChRL,
tak to +- zaczyna wyglądać, co dla nas może być katastrofalne geopolitycznie, bo jasno z tego wynika, że wejdziemy w sferę wpływów Rosji. Wzmocnienie Rosji da znowu trójbiegunowy obraz potęg świata. Kiedyś USA-Rosja-Europa, teraz USA-Rosja-ChRL. Jak w tej nowej rzeczywistości zachowają się Francja, którą z Afryki rugują Chiny i FR, i WB która tęskni za dawnym imperium nie wiem. Ale wiem jedno USA wzorem RF będzie handlować pełną parą z FR. My zostajemy z gasnącym przemysłem i kilkoma setkami czołgów i haubic bez zaplecza magazynowego, logistycznego, bez OC, z kłócącymi się politykierami u steru i urzędnikami rozglądającymi się gdzie by się tu wzbogacić.

Ukraińcy już to zrozumieli i chcą by to Prez USA D. Trump określił jakie wpływy ma mieć FR na Ukrainie, (po wizycie Prez. Zełenskiego w Paryżu) Nawet poprosili ministra R. Sikorskiego aby przestał im "pomagać" Najgorszy zaś scenariusz dla nas jest taki jeśli to Prez. FR przy pomocy Ukraińców zechce ustalić jakie wpływy FR ma w Polsce...
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Scenariusze zagrożeń”