Radiotelefon jako dodatkowy moduł podłączany do smartfona

O łączności na falach eteru
ODPOWIEDZ
tom_waw
Kontakt:

ndz 10 sie 2025, 13:43

Wrzucam jako ciekawostkę, sam nie posiadam, ale mam w planie zakupowym.

Autorem projektu jest Vance Vagel KV4P.

Główna idea tego urządzenia polega na tym, że zmienia ono smartfon z systemem Android w pełnoprawny, przenośny radiotelefon (tzw. "handheld transceiver"). Urządzenie, które jest małym modułem, podłącza się do portu USB-C w telefonie. To smartfon staje się wtedy interfejsem użytkownika, a dedykowana aplikacja na Androida zapewnia wszystkie funkcje potrzebne do łączności.

Projekt jest w pełni otwartoźródłowy (open source), co oznacza, że zarówno schematy, oprogramowanie, jak i pliki do druku 3D obudowy są dostępne publicznie. Dzięki temu można zbudować go samodzielnie, a także modyfikować i ulepszać. Oczywiście na Ali są gotowce :)

Obrazek

Strona projektu:
https://kv4p.com/

https://www.youtube.com/watch?v=9eXHgktFD-U

Ali:
https://tiny.pl/yry3tc0k
Ramzan Szimanow
Kontakt:

ndz 10 sie 2025, 14:31

tom_waw pisze:
ndz 10 sie 2025, 13:43

Główna idea tego urządzenia polega na tym, że zmienia ono smartfon z systemem Android w pełnoprawny, przenośny radiotelefon (tzw. "handheld transceiver"). Urządzenie, które jest małym modułem, podłącza się do portu USB-C w telefonie. To smartfon staje się wtedy interfejsem użytkownika, a dedykowana aplikacja na Androida zapewnia wszystkie funkcje potrzebne do łączności.

Po pierwsze witam na forum!

Co do sprzętu, wydaje się ciekawie rozszerzać możliwości smerfona. O komunikacje w razie braku sygnału GSM.

Dobrze rozumiem specyfikajce że pracuje na 22 kHz? Częstotliwość niektórych systemów alarmowych i jeden z zakresów komunikacji morskiej?
Szkoda że nie jakieś pasmo PMR lub CB.
Druga kwestia, opinie wersji z Ali są dość mizerne.
Chyba raczej to jest jest opcja dla kogoś kto dobrze ogarnia lutowanie elementów.
Zrobić serie takich akcesoriów do telefonów dla ludzi z swojej grupy, wtedy realnie sprawdzić zasięg itd.
tom_waw
Kontakt:

ndz 10 sie 2025, 21:00

Znalazłem opis w/g, którego pracuje na częstotliwości 144MHz~148MHz lub 420MHz to 450MHz (to zależy od wersji vhf czy uhf), czyli pokrywa krótkofalarskie 2m i 70cm i oczywiście PMR 446MHz. To co podałeś to częstotliwość przetwornika analogowo-cyfrowego. Co do jakości trudno mi się wypowiedzieć, "wykonawców" tego projektu na ali jest pewnie kilku. Jak uporam się z pewnymi sprawami, to może zaryzykuję i dam znać czy warto.
BoldFold
Kontakt:

ndz 10 sie 2025, 21:37

tom_waw pisze:
ndz 10 sie 2025, 21:00
Znalazłem opis w/g, którego pracuje na częstotliwości 144MHz~148MHz lub 420MHz to 450MHz (to zależy od wersji vhf czy uhf), czyli pokrywa krótkofalarskie 2m i 70cm i oczywiście PMR 446MHz. To co podałeś to częstotliwość przetwornika analogowo-cyfrowego. Co do jakości trudno mi się wypowiedzieć, "wykonawców" tego projektu na ali jest pewnie kilku. Jak uporam się z pewnymi sprawami, to może zaryzykuję i dam znać czy warto.
Zanim zaczniesz zakupy zapytaj proszę na forum, może ktoś się skusi... :idea:
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikacja”