Meshtastic/LORA
- Wyngoshelektryczny
- Kontakt:
Jedyna opcja na zwiększenie zasięgu to dobra antena. Inne ustawienia nie zwiększają zasięgu tylko inaczej działa przekazywanie pakietów. Router byłby dobry do połączenia dwóch miast na przykład przy zastosowaniu anten kierunkowych w dobrych lokalizacjach. Dobrych czyli wysoko z widocznością radiową. W mieście gdzie jest dużo nodów jak ktoś odpali router to powoduje tylko pogorszenie tej sieci i problemy.
- Tom Ol
- Kontakt:
Tak, wiem że samo ustawienie urządzenia w tryb routera nie zwiększy zasięgu. Pisałem wcześniej, że będę montował większą antenę i umieszczał na trochę większą wysokość. Ma to być urządzenie stacjonarne. Ale wracając do ustawienia pracy modułu to wydaje mi się, że lepiej żeby nody w pobliżu "łapały" router gdzieś wysoko z dobrą anteną niż klienta stojącego gdzieś na biurku pod dachem.
- Wyngoshelektryczny
- Kontakt:
Wysoko możesz umieścić też node w trybie client.
-
- Kontakt:
Czy udalo sie już może stworzyć?seal pisze: ↑ndz 08 gru 2024, 22:08Postaram się zrobić prosty tutorial, na sprzęcie który mam, szczególnie że dopiero 2 dni w temacie, a wiedzy przyswojonej sporo.
Myślę, że będzie w przyszłości opcja, żeby ktoś strasznie nie lubiący manualnych konfiguracji, po prostu wysłał do mnie na paczkomat, ja skonfiguruje i odeśle z powrotem na wykupiony paczkomat, ale do tego wymagane bedzie nawiazanie komunikacji na telefonie/signalu/whatsappie/mailu - na forum zbyt rzadko sprawdzam wiadomosci, zeby nie musiec sie stresowac.
Chciałbym spróbować ale nawet nie wiem jak zacząć
- Tom Ol
- Kontakt:
Możliwe, że tak to się skończy. Jednak podobno lepiej ustawić jako router do przesyłania pakietów danych
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć
Wczoraj miałem okazję zrobić trasę Warszawa - > Bielsko-Biała -> Warszawa. Samochód mam wyposażony w nod mobilny. Cóż między Warszawą a Częstochową występowała radiowa pustka. Na wylocie z Częstochowy (kierunek na Katowice) na stacji Avia. Bardzo ładny rozpościera się widok , również ten radiowy. Nawiązałem połączenie radiowe z Katowicami i Olsztynem ). Objeżdżając Katowice (Przez Sosnowiec i Jaworzno) również miałem okazję złapać kilka nodow z Katowic oraz jeden z Bielska. Dojeżdżając do Bielska oraz załatwiając sprawy urzędowe, nawiązałem kontakt z nodami z pogranicza Bielska-Białej i Łodygowic.
Przyjemnie połączyć wyjazd, z testem sprzętu
~Bart
Wczoraj miałem okazję zrobić trasę Warszawa - > Bielsko-Biała -> Warszawa. Samochód mam wyposażony w nod mobilny. Cóż między Warszawą a Częstochową występowała radiowa pustka. Na wylocie z Częstochowy (kierunek na Katowice) na stacji Avia. Bardzo ładny rozpościera się widok , również ten radiowy. Nawiązałem połączenie radiowe z Katowicami i Olsztynem ). Objeżdżając Katowice (Przez Sosnowiec i Jaworzno) również miałem okazję złapać kilka nodow z Katowic oraz jeden z Bielska. Dojeżdżając do Bielska oraz załatwiając sprawy urzędowe, nawiązałem kontakt z nodami z pogranicza Bielska-Białej i Łodygowic.
Przyjemnie połączyć wyjazd, z testem sprzętu

~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
- Wyngoshelektryczny
- Kontakt:
Widzę dużo nodów z którymi też mam kontakt. Następnym razem musimy zrobić jakąś łączność.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć
Będę w na miejscu , mogę podjąć próby nawiązania łączności z Korony Zbiornika Goczałkowickiego, lub wieży widokowej (jakieś 20 metrów nad poziomem gruntu).
Pozdrawiam
~Bart
Będę w na miejscu , mogę podjąć próby nawiązania łączności z Korony Zbiornika Goczałkowickiego, lub wieży widokowej (jakieś 20 metrów nad poziomem gruntu).
Pozdrawiam
~Bart
-
- Kontakt:
Czy ktoś się orientuje jaki wtyk ma gniazdo do podłączania bateria w heltec V2 ? Niestety ale zamówiłem w/w moduł bez kabla do baterii a nigdzie nie ma dokładniej informacji.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć
W majówkę miałem okazję pojechać znowu na Śląsk wraz z mobilnym nodem LORA w samochodzie. Jechałem z Warszawy do Tych , nową obwodnicą Częstochowy.
Podczas jazdy znalazłem nowych 45 nodow sieci LORA , od Rawy Mazowieckiej kierując się na południowy zachód , aplikacja informowała o znalezieniu nowych nodow. Przy Aeroklubie Częstochowskim miałem okazję postać dłuższą chwilę , a radiowy widok pozwolił nawet połączyć się Krakowem!
Widzę że sieć rozwija się w naszym zacnym kraju całkiem dobrze. Niedługo będę stawiał 3 noda w domu rodzinnym bo na moje rodzinne miasto są raptem 4 stacje.
Pozdrawiam
~Bart
W majówkę miałem okazję pojechać znowu na Śląsk wraz z mobilnym nodem LORA w samochodzie. Jechałem z Warszawy do Tych , nową obwodnicą Częstochowy.
Podczas jazdy znalazłem nowych 45 nodow sieci LORA , od Rawy Mazowieckiej kierując się na południowy zachód , aplikacja informowała o znalezieniu nowych nodow. Przy Aeroklubie Częstochowskim miałem okazję postać dłuższą chwilę , a radiowy widok pozwolił nawet połączyć się Krakowem!
Widzę że sieć rozwija się w naszym zacnym kraju całkiem dobrze. Niedługo będę stawiał 3 noda w domu rodzinnym bo na moje rodzinne miasto są raptem 4 stacje.
Pozdrawiam
~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.