Meshtastic/LORA

O łączności na falach eteru
Awatar użytkownika
seal
Kontakt:

ndz 08 gru 2024, 16:02

Pochwalę się że udało mi się odpalić kolejny (mój pierwszy) node lora/meshtastic.
W okolicy 100 nodów i ciągle wykrywa nowe, zasięg - w zasadzie na całą stolicę a w porywach praktycznie na pomorze.

Sprzęt którego użyłem:
https://allegro.pl/oferta/modul-heltec- ... 6491749959
https://allegro.pl/oferta/antena-868mhz ... 6491760629

Średnie zużycie prądu - około 65mAh w trybie client, wystawiając interfejs bluetooth. Wkrótce zamontuje node w trybie router i dam znać jak wygląda zużycie prądu (powinno być mniejsze ze względu na odcięcie wyświetlacza, wifi oraz bluetooth). Zasięg też może się nieco zwiększyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Noszę broń - policjant jest za ciężki
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

ndz 08 gru 2024, 16:43

Cześć

Ja w to wchodzę po nowym roku , ale będę potrzebował rekomendacji jaki moduł kupić do LORY żeby najlepiej współgrał z tył co już jest na forum.
Oraz pomocy w konfiguracji tego modułu, czyli samouczek jak to zrobić lub/i pomoc w programowaniu tego modułu.

Budujemy sieć!

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
Wyngoshelektryczny
Kontakt:

ndz 08 gru 2024, 17:30

Mam też helteca V3. W swojej lokalizacji potrzebowałbym jeszcze jednego node ale wybrałem się na testy w teren. Bezpośredni kontakt z trzema nodami w tym dwa oddalone około 60km. Ogólnie wykryte 70 nodów i nawiązałem krótką korespondencję. W planach node bazowy i jeden mobilny. Node uruchomiony od dziewięciu godzin zużył 16% w powerbanku o pojemności 10000mAh.
Awatar użytkownika
seal
Kontakt:

ndz 08 gru 2024, 22:08

Postaram się zrobić prosty tutorial, na sprzęcie który mam, szczególnie że dopiero 2 dni w temacie, a wiedzy przyswojonej sporo.
Myślę, że będzie w przyszłości opcja, żeby ktoś strasznie nie lubiący manualnych konfiguracji, po prostu wysłał do mnie na paczkomat, ja skonfiguruje i odeśle z powrotem na wykupiony paczkomat, ale do tego wymagane bedzie nawiazanie komunikacji na telefonie/signalu/whatsappie/mailu - na forum zbyt rzadko sprawdzam wiadomosci, zeby nie musiec sie stresowac.
Noszę broń - policjant jest za ciężki
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

pn 06 sty 2025, 17:36

Cześć

Dziś oficjalnie zasiadam w klubie LORA ;) lub jak ktoś woli chLORA ;) Jest to ciekawe urządzenie.

Nazwa stacji

„PrzygotowaniPolska ~Bart”

~Bart

Robot
Kontakt:

śr 08 sty 2025, 12:33

Uruchamiając nowe urządzenie pogadajcie co w waszej okolicy działa.
Ja kupiłem i byłem sam na LongFast. W końcu wyszło, że moja okolica siedzie na MediumFast.
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

sob 25 sty 2025, 17:57

Siema chLORY!

Od dziś funkcjonuje już na dwóch nodach sieci Meshtastic na terenie Warszawy. Mam nod stacjonarny i mobilny (samochod), z stacjonarnego jestem w zasięgu bezpośrednim 3-6 nodow w Wwa. Dziś zrobiłem sobie przejażdżkę z mobilnym Nodem po granicach przedwojennej Warszawy (na lewym brzegu), wyłapałem kilkanaście nodów których wcześniej nie widziałem, oraz kilku użytkowników sieci zasygnalizowało na komunikatorze że mnie uchwyciło w swoich zasięgach.

Jeżeli chodzi o miasto Warszawa (wieś Warszawa XD) to Meshtastic się sprawdza. Widzę bezpośrednio 3-6 nodow , a przez maksymalna liczbę hoop (czyli 7) jestem w stanie połączyć się z Kampinosem czy Ząbkami (z tzw Nowej Pragi). W linii prostej to maksymalny zasięg wchodzi prawie 30 km.

Jak tam osiągnięcia w Wrocławiu ? Konurbacji Górnośląskiej ? Podlasia oraz Lubelszczyzny ?

Fotki mobilnego noda , przyznaje się że po taniości.

~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tom Ol
Kontakt:

ndz 26 sty 2025, 18:33

Hej, dajcie znać jak odpalacie heltec v3 w trybie routera, bo u mnie to ustawienie zawiesza sprzęt. Póki co ustawiłem na repeater, ale nie wiem czy to dobry wybór. Chcę dokupić do stacjonara antenę i dać radyjko na jakieś 3 metry nad ziemię czyli będzie jakieś 147 m npm, może kogoś w końcu "złapię"
Awatar użytkownika
Wyngoshelektryczny
Kontakt:

pn 27 sty 2025, 22:13

Router jest stanowczo odradzany. Używa się go z rozsądkiem i w uzasadnionych przypadkach by połączyć dwie sieci w dobrych lokalizacjach. Nierozsądne używanie powoduje tylko problemy i jest nie mile widziane przez społeczność meshtastica. Tryb client wystarczy do normalnego użytkowania. A sprzęt się nie zawiesza. W tym trybie wyłącza komunikację bluetooth, wifi oraz ekran.
Awatar użytkownika
Tom Ol
Kontakt:

wt 28 sty 2025, 00:22

Czyli żeby zwiększyć zasięg sieci router nie jest wskazany? Czytałem, że właśnie takie ustawienie jest dobre i jestem trochę zdziwiony tym co piszesz.
Podpowiedź w takim razie jakie ustawienie byłoby najlepsze aby zwiększyć zasięg? Zwykły klient wystarczy, czy zostawić tego repeateriera?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikacja”