PMR'ki

Nasłuch, sprzęt, częstotliwości, anteny etc.
Tomn126
Kontakt:

śr 11 wrz 2024, 16:14

Dlatego ja lubię czytać i dzielić się wiedzą. Jeżeli jest coś czego nie należy robić ale w razie W, może być bardzo pomocne to warto o tym wspomnieć, bez emocji - niech każdy sam się zastanowi.

W przypadku PMR, radia są dość tanie więc posiadanie tak jak ktoś wspomniał, jednego radia do odsłuchu a drugiego zestawu typowych PMR z wbudowaną anteną rozwiązuje temat.

Zwłaszcza, że coś co dzisiaj jest ok, za tydzień może być już nie ok ;)
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

śr 11 wrz 2024, 16:36

Brawo Tomn126. Wszystko z głową a nie mnożenie papierów, pieczątek i urzędasów. To, jak sami widzimy, wiedzie nas ku przepaści. Mamy chyba więcej urzędników niż wojska. To nie jest normalne.
Obrazek
BoldFold
Kontakt:

śr 11 wrz 2024, 16:53

Nie chyba, na pewno mamy więcej urzędników niż wojska, bo; najbardziej okrojona wersja to wychodzi coś koło 400 tysi, a jak tak wziąć po całości to wyjdzie, że 1 mln osób mamy w urzędach. Sporo bałaganu samą inercją sa w stanie narobić, a co dopiero jak się pomyśli o niektórych urzędniczych pomysłach ;)

Generalnie tak patrzę na całość elektroniki i mam wrażenie że taniej jest. Kupowałem jakś czas temu osuszacz MDK13 Woodsa i zapłaciłem +-1200 teraz za tysiaka widzę. Boafeng ten uv-5r 5W tu jest za 65 zeta :o

https://allegro.pl/oferta/radiotelefon- ... COR4-d3zeE
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Tomn126
Kontakt:

czw 12 wrz 2024, 18:52

A najgorsze, że w jednym okienku jest opinia A, a w drugim opinia B.....

Ceny obecnie faktycznie są niskie więc warto korzystać bo jest do sytuacja dynamiczna. Dolar skoczy, zadyma na świecie i już ceny x2
BoldFold
Kontakt:

śr 30 paź 2024, 11:53

Tak mi się jeszcze przypomniało... W różnych krajach są różne ciekawe zakazy, zdaje się w Egipcie jest całkowity zakaz używania (chyba są nielegalne) krótkofalówek, gdyby ktoś się wybierał
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Jadowity
Kontakt:

pn 18 lis 2024, 08:38

Cześć i czołem! Jako, że od jakiegoś czasu używam pmr-ki BF-T25E, natomiast doświadczenie z łącznością radiową posiadam znikome (w młodości trochę zabaw starym Echo-2 czy radiami tyłu Walkie Talkie) więc większość swojej wiedzy opieram na teorii to dorzucę swoje trzy grosze z perspektywy użytkownika mojego pokroju. Myślę, że radiotelefony wspinające się w przepis ustawy mówiący o zintegrowanej antenie i mocy do 0,5 W są doskonałym rozwiązaniem na zabawę, oswojenie rodziny czy chociażby łączność z grupą w różnych sytuacjach. Takiego radia mogę używać do woli i jedyne konsekwencje moich działań o ile nie przekraczam dopuszczalnej mocy to latka natręta lub brak względnej prywatności rozmów jeśli nie używam subtonów. Typowy Baofeng używany jako PMR choćby ze względu na znacznie większą moc nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem w warunkach standardowych. Istnieje prawdopodobieństwo utrudnienia transmisji innym użytkownikom. Z tego co wiem legalnie bez licencji krótkofalarskiej nie można używać takich urządzeń nawet jeśli nadajemy wyłącznie na pasmach PMR. Wiem też o przypadkach problemów użytkowników, którzy posiadali i używali wyłącznie do nasłuchu chociaż jest to sprawa kontrowersyjna. Natomiast w warunkach W radio baofenga jest świetnym rozwiązaniem, które zapewnia nie tylko większą wszechstronność dzięki możliwości nadawania na większej ilości pasm i większej mocy od standardowej PMR, ale także możliwość nasłuchu celem zdobycia być może cennych informacji. Pojawia się tylko jedno "ale". Jest kwestią osobistej decyzji czy jeśli zabezpieczając się na trudne czasy decydujemy się balansować na granicy prawa bądź otwarcie je łamać. Każdy jest kowalem własnego losu, ale poetycko rzecz ujmując marny to kowal co młota w ręce nigdy nie miał. Jeśli ktoś ma zakładając pozytywny scenariusz dość dużą wiedzę teoretyczną to dobrze byłoby zapewnić sobie warunki legalnego użytkowania urządzeń trzymanych w razie W po to by kiedy nastanie już ten moment nie zderzyć się z sytuacją nieprzewidywalną. Prawo Murphyego się kłania. Natomiast myślę, że bez problemu szczęśliwy posiadacz radia baofeng nie posiadający licencji może znaleźć użytkownika, który takową posiada i zapozna go z pracą na danym urządzeniu. Inną kwestią, którą warto przemyśleć jest możliwość zarekwirowanie urządzeń w przypadku stanu wyjątkowego tym użytkownikom, którzy przez posiadanie licencji figurują w jakimś systemie i można ich łatwo po nazwisku, oraz adresie zamieszkania namierzyć. Rzecz podobna do CP czy kupowania złota. Każdy powinien podchodzić do tematu indywidualnie, ale warto szlifować umiejętności oraz zapewnić sobie doświadczenie ze sprzętem, którego w razie W będziemy chcieli użyć. Czasem warto uprościć pewne metody lub skupić się na tym co w rzeczywistości możemy. Abstrahując już od tematu łączności sam przez kilka lat nosiłem w apteczce zestaw do szycia żeby w końcu stwierdzić, że w rękach profana jest wart tyle samo co zestaw do przyszycia guzika więc wywaliłem to na rzecz kleju cyjanoakrylowego, pasków do zaciskania ran czy hemostatyków. W razie W (o czym miałem już niestety okazję kilkukrotnie się przekonać) sprawdzało się to lepiej.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

pn 18 lis 2024, 18:12

Jadowity pisze:
pn 18 lis 2024, 08:38
Cześć i czołem! Jako, że od jakiegoś czasu używam pmr-ki BF-T25E, natomiast doświadczenie z łącznością radiową posiadam znikome (w młodości trochę zabaw starym Echo-2 czy radiami tyłu Walkie Talkie) więc większość swojej wiedzy opieram na teorii to dorzucę swoje trzy grosze z perspektywy użytkownika mojego pokroju. Myślę, że radiotelefony wspinające się w przepis ustawy mówiący o zintegrowanej antenie i mocy do 0,5 W są doskonałym rozwiązaniem na zabawę, oswojenie rodziny czy chociażby łączność z grupą w różnych sytuacjach. Takiego radia mogę używać do woli i jedyne konsekwencje moich działań o ile nie przekraczam dopuszczalnej mocy to latka natręta lub brak względnej prywatności rozmów jeśli nie używam subtonów. Typowy Baofeng używany jako PMR choćby ze względu na znacznie większą moc nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem w warunkach standardowych. Istnieje prawdopodobieństwo utrudnienia transmisji innym użytkownikom. Z tego co wiem legalnie bez licencji krótkofalarskiej nie można używać takich urządzeń nawet jeśli nadajemy wyłącznie na pasmach PMR. Wiem też o przypadkach problemów użytkowników, którzy posiadali i używali wyłącznie do nasłuchu chociaż jest to sprawa kontrowersyjna.
Po pierwsze, witam na forum!

Co do tematu...
Nie ma co kryć, główna zaleta różnych "jajofengów" to niska cena. Druga to dość niski pobór mocy i w miarę prosta obsługa.
Zwłaszcza pozbawionych zbędnych bajerów BF-888S HT.
Ręczniak CB potrafi kosztować 10 razy więcej.
Względem tego na ile przepisy na temat nadawania są martwe, a na ile nie.
Każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
Ile to może komuś w okolicy przeszkadzać a ile nie.
A już zasięgi "jajofengów" z standardowymi antenami nie błyszczą.
W terenie lesistym czy zurbanizowanym spadając do kilkuset metrów.
"Dziecięce" krótkofalówki potrafią być droższe od BF-888S HT oferując zasięg "z pokoju do pokoju".
Ich użyteczność to słaby dowcip.
Kiedy "jajofeng" już jakąś łączność zapewnia.
Pietrow
Kontakt:

czw 21 lis 2024, 07:47

Dzien dobry
Ramzan Szimanow pisze:
Druga to dość niski pobór mocy i w miarę prosta obsługa.
Sugerujesz, ze nie-PMR-owe Baofengi pobieraja male moce. A ja odrazu zapytam:
- co jest Twoim punktem odniesienia? Przez jakis czas uzywalem Yaesu VX-8R i nie zauwazylem zeby Baofeng UV-5R, ktorego uzywalem rownolegle, jakos zauwazalnie oszczedniej dysponowal tym, co dostaje z zasilacza zewnetrznego. Tak! Calowo porownalem zewnetrzne zrodlo zasilania a nie baterie. Bo to mowi o zuzywanej energii wiecej i lepiej.
- przy nadawaniu (z zalozeniem tej samej czestotliwosci fali nosnej i tej samej mocy na wyjsciu) czy chodzi Ci o tryby oszczednosci energii w stanie czuwania i nasluchu? Z wlaczonym skanowaniem albo funkcja Dual Watch czy bez niej? Z wlaczonym czy wylaczonym podswietlaniem cyferblatu?

Co do prostoty obslugi: porownanie uzytkowe wymienionych wyzej urzadzen Yaesu VX-8R i Baofeng UV-5R pokazalo mi, ze zabawa w programowanie obu urzadzen z reki, bez dostepu do interfejsu, oprogramowania i komputera, jest upierdliwa w mocno zblizony sposob.

Przepraszam, ale takie troche z czapy uogolnione i oderwane sa te Twoje zacytowane wyzej twierdzenia. Doprecyzujesz warunki brzegowe porownan i podstawy napisanych wnioskow? Ladnie prosze. Ot, zeby zawartosc forum uzytecznosci technicznej nabrala. Dziekuje.
Ramzan Szimanow pisze:
Ręczniak CB potrafi kosztować 10 razy więcej.
Prawda to. Tyle, ze taki Alan 42 (Chcialoby sie napisac Alan 38, ale nie sadze, by ktos tu jeszcze pamietal te klocki w rozmiarze cegielki) potrafi legalnie wydmuchnac 4W. Do tego pasmo CB (11m) cechuje sie mocno odmiennymi parametrami propagacyjnymi niz pasma wspierane przez Baofengi (2m i 70cm). Dluzsza fala "lepiej lata", ciekawiej sie odbija (w tym od jonosfery), jest slabiej tlumiona przez atmosfere.
Ramzan Szimanow pisze:
Względem tego na ile przepisy na temat nadawania są martwe, a na ile nie.
Każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
Ile to może komuś w okolicy przeszkadzać a ile nie.
Hehehe... Idac tym tokiem rozumowania moglbym produkowac jakis dajacy w dekiel bialy proszek w moim garazu jesli nie przeszkadza to moim sasiadom. Moglbym, prawda? :)

Zauwazylem, ze tu na forum gdy mowa o programowaniu Baofengow, mowicie Panowie o tylko jednej rzeczy: o czestotliwosci. Wypada nadmienic, ze nawet przy programowaniu kanalow PMR na Bao warto zwrocic uwage na takie rzeczy jak szerokosc modulacji (do wyboru jest FM i WFM), moc nadajnika (dostepne opcje zaleza od modelu Baofenga) oraz dosc wazny aspekt: subtony CTCSS, ktore w przypadku PMR sa wymagane. Ciekawy jestem, czy ktos z Was programujac kanaly PMR wprogramowal tez jakies wybrane sub-tony?
Ramzan Szimanow pisze:
A już zasięgi "jajofengów" z standardowymi antenami nie błyszczą.
W terenie lesistym czy zurbanizowanym spadając do kilkuset metrów.
Tu przydaloby sie nieco zrozumienia technikaliow. Pisalem wyzej o tlumieniu atmosfery dla fal radiowych o roznych czestotliwosciach. Wazna jest tez czystosc pierwszej strefy Fresnela. W terenie zabudowanym miedzy antenami masz od cholery smieci. Czesc z nich wrecz pochlania fale radiowe. Tu nie ma znaczenia czy uzyjesz Baofenga czy Alana 42. Ze smieciami pomiedzy antenami nie pogadasz. Owszem, Alan 42 bedzie sie zachowywal inaczej niz Bao przy tej samej mocy - bo uzywa innego pasma czestotliwosci. Ale na tym koniec roznic.
Ale ze jak dolozysz sprawniejsza antene to pogadasz lepiej? No tak. Prawda to. Podniesiesz bilans lacza radiowego. Tyle ze przy okazji bedziesz lapal rowniez wiecej zaklocen.
Nie narzekaj wiec na Baofenga. To samo stanie sie z dowolnym amatorskim radiotelefonem.
Urzadzenia militarne i komercyjne stosuja ciekawsze techniki by dotrzec z sygnalem uzytecznym z punktu A do punktu B. Ale to juz jest temat na rozmowe przy ognisku, bo piszac tutaj powycieralbym sobie literki z klawiszy.

Zapytam, jakie urzadzenia (i dlaczego) polecisz do lacznosci kryzysowej na terenach zurbanizowanych lub silnie zalesionych? Pytanie mocno celowe - zeby watek jakas konstruktywnosc informacyjna mial. No i sam tez chetnie sie dowiem.
Ramzan Szimanow pisze:
"Dziecięce" krótkofalówki potrafią być droższe od BF-888S HT oferując zasięg "z pokoju do pokoju".
Znaczy - mowisz o urzadzeniach PMR? Powiem Ci, ze dosc fajnie bawilismy sie kiedys w lesie z PMRkami. Fakt - tam nie bylo pokojow, wiec zasieg nie byl "z pokoju do pokoju". U siebie na osiedlu mam lacznosc z dwoma sasiadami wlasnie przez urzadzenia PMR w celach wieczornego pogadu-gadu przy piwie. Miedzy nami jest jakies 150m i zwykle prowadzimy rozmowy z wnetrza swoich domow, wiec kilka scian w torze propagacji sygnalu radiowego dochodzi. PMRki daja rade. Nie mowie, ze "wymiataja". Po prostu daja rade. Stare byki moga sie pobawic jak dzieciaki. Uzywamy miniaturowych Baofengow BF-T1.
Ramzan Szimanow pisze:
Ich użyteczność to słaby dowcip.
Kiedy "jajofeng" już jakąś łączność zapewnia.
Kiedys slyszalem powiedzenie "Nawet glupstwo moze byc niebezpieczne w rekach glupca". To tak w temacie dowcipow o uzytecznosci. Bylem tez kiedys w dyskusji, w ktorej polecano telefony mPTech jako urzadzenia, ktore potrafia zastapic mlotek. Cala masa uczestnikow mocno sie tym fapowala. A gdy przyszlo na mnie do wyrazenia opinii, powiedzialem tylko, ze telefon z funkcja mlotka musi byc dosc ciezkim urzadzeniem a w zestawie dostepnych akcesoriow nie zauwazylem uchwytu na trzonek, uwazam wiec, ze pozostane przy swojej metodzie wlasciwego doboru narzedzi do potrzeb wykonania konkretnej pracy. No i rozyebalem spotkanie napalencow mPTech. Kurtyna.
Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 21 lis 2024, 16:15

Pietrow pisze:
czw 21 lis 2024, 07:47
Właśnie "cegłofon" Alan 38 miałem na myśli w kwestii poboru prądu.
Czasem jeszcze spotykane na budowach, żwirowniach itd.
Sam mam dwie z takiego źródła.
Podobne rozmiary (i problemy) ma wojskowy Radmor 3501.
Dlatego nieoficjalnie wyparł je w służbach przy łączności na niskich szczeblach "jajofeng" różnych wersji.
Gdzie w urozmaiconym terenie zasięg jest jednak wyraźnie większy jak głośnego darcia ryja.
A nowa bateria potrafi wytrzymać na nasłuchu całą 8 godzinną zmianę nawet jak lodowaty wiatr chce duszę z ciała wygonić.
"Odpustowa" krótkofalówka do 0.5 Wata potrafi kosztować tyle co Baofeng 888s.
Niska moc plus gównianej jakości przetworniki i zasięg to właśnie "z pokoju do pokoju".
Większość ludzi tutaj chyba się tym złomem kiedyś bawiła.
Niektórzy może nawet próbowali dorabiać inne anteny, grzebać w bebechach...
Bez sensu.
A tak ktoś kupuje dwa, trzy, "jajofengi" 888s. Raz je programuje na potrzebne częstotliwości PMR i tyle.
Dają jakąś łączność i koordynacje.
Nawet w mniej jak idealnych warunkach.
A że mimo że ten sprzęt jest w normalnej sprzedaży to jego użycie jest już na krawędzi?
To samo co zdejmowania kagańca skuterkom 50 cm3.
Czy co ludzie robią odblokowując inne PMR.
Co nie ma co kryć.
Jest powszechne.

Nie chcąc się w tym babrać. Zostaje dozbieranie do dwóch Alanów 42, a do nich dobre teleskopowe anteny.
Pietrow
Kontakt:

czw 21 lis 2024, 19:47

Ach, czyli Pan Sznowny nadal robisz za eksperta. No to pokontynuujmy zatem:
Ramzan Szimanow pisze:
Właśnie "cegłofon" Alan 38 miałem na myśli w kwestii poboru prądu.
Czyli twierdzisz, ze jako punkty referencyjne do porownania wziales w pelni anlogowy radiotelefon z minionej epoki oraz radiotelefon nowoczesny i czesciowo , a na tej podstawie wnioskowales dobrosci sprzetu z kryterium "pobor PRADU"? Tak? Masz swiadomosc, ze porownales gruszki do sliwek? Zupelnie jakby powiedziec, ze Polski Fiat 126p spala wiecej etyliny niz Tesla.

Ale w kwestii konkretow:
Tu dane Alana 38: https://www.rigpix.com/cbfreeband/alan_38.htm (przy nadawaniu z moca 5W pobor PRADU: 1.2A (oczywiscie nie podano glwbokosci modulacji i mozna zalozyc, ze pomiar wykonano przy nadajniku pracujacym w modulacji amplitudy z moca 5W)

Tu dane Baofenga UV-5R: https://en.wikipedia.org/wiki/Baofeng_UV-5R (pobor pradu przy pracy z modulacja czestotliwosci podano jako "max 1A", rowniez bez okreslenia warunkow pomiaru - zakladam, ze dla mocy 5W)

Ale gdybys chcial porownywac podobne technologie, to tu masz dane Alana 48: http://www.alan.pl/radiokomunikacja/med ... _multi.pdf (pobor pradu max 0.9A przy mocy maksymalnej 4W)

Uwaga: skupilem sie na PRADZIE, bo i Ty o pradzie pisales. Troche z czapy, po prad to nie to samo co moc, nie to samo co energia. Ale takie wybrales kryterium porownania i ja sie do niego dostosowalem. Wniosek przy porownaniu technologii z ubieglej epoki do Baofenga - faktycznie Alan 38 bierze wiekszy prad niz Bao. Przy porownaniu technologii ze zblizonej polki produkcyjnej Alan 42 konsumpcyjnie jest dosc podobny do Bao.

I jak tam teraz Twoja opinia?
Ramzan Szimanow pisze:

Podobne rozmiary (i problemy) ma wojskowy Radmor 3501.
I tu znow punkt odniesienia jest nieco hybiony, bo Radmor R-3501 to urzadzenie na pasmo 30-80 MHz, a do tego jego moc nadawcza to max 3W. Wiec tym razem do porownania gruszek ze sliwkami dodales jablka.
Ramzan Szimanow pisze:

Dlatego nieoficjalnie wyparł je w służbach przy łączności na niskich szczeblach "jajofeng" różnych wersji.
I to dosc ciekawe jest, bo oznaczaloby , ze armia schodzi z niskich czestotliwosci, pomimo, ze tam sygnal radiowy "fajnie fruwa". Ale OK. Piszesz to wiesz. Tylko dziwie zie, ze polska armia tak nisko upadla zeby isc w Baofengi a nie przykladowo w jakies Motorolki. Niemniej - nie mnie oceniac.
Ramzan Szimanow pisze:

A nowa bateria potrafi wytrzymać na nasłuchu całą 8 godzinną zmianę nawet jak lodowaty wiatr chce duszę z ciała wygonić.
A ile potrafi wytrzymac bateria nie nowa ale za to naladowana? I znow: piszesz o Baofengu? Z wlaczonym skanem / DW / podswietlaniem czy w trybie ciemnego czekania na jednej czestotliwosci z wysoko zacisnieta blokada szumu zeby tor audio nie zarl cennej energii?
Ramzan Szimanow pisze:

Niska moc plus gównianej jakości przetworniki i zasięg to właśnie "z pokoju do pokoju".
Jesli piszeszo sprzecie PMR, to rozumiem "niska moc". Za cholere jednak nie rozumiem co masz na mysli piszac "gownianej jakosci przetworniki". O ktorym bloku funkcjonalnym radiotelefonu raczyles sie wypowiedziec i na czym polega "gownianosc" tego bloku. Pytam, bo ja naprawde nie wiem co za przetworniki masz na mysli. Moze uzyles niewiasciwej nazwy i niekoniecznie chciales napisac to, co Ci wyszlo napisane? Pomoz mi zrozumiec, prosze.
Ramzan Szimanow pisze:

Niektórzy może nawet próbowali dorabiać inne anteny, grzebać w bebechach...
Bez sensu.
Nadal masz na mysli Alana 38? Jesli tak, to to urzadzenie mialo antenke helikalna zapinana elegancko na wtyczke BNC. Mozna do tego bez problemu podpinac powazniejsze anteny - samochodowki, bazowe Wystarczyla przejsciowka z BNC na UC-1 (bo zarabianie wtyczek BNC jest niefajne). Sam przez jakis czas pracowalem z Alana 38 zapietego do samochodowej anteny DV-27. Potem zapialem do niego poziomy dipol 2x 1/4 fali i pracowalo to calkiem zadowalajaco. Kierunkowo, jak to dipol, ale zadowalajaco w potrzebnym mi kierunku. Do tego dorobilem "dziury" czyli dostep do 4 kanalow nieuzytych w pasmie CB oraz przelacznik "0/5" - wszystko bazujace na ordynarnym przeciagnieciu kwarcu 10.24 MHz. Dzialalo. Przy nikczemnej selektywnosci radiotelefonow dostepnych w tamtych czasach niedokladnosc rastru strojenia czestotliwosci nie miala wiekszego znaczenia. A radocha byla.
Czy wiec tak calkiem bez sensu? Moze faktycznie dla kogos, kto nie ma pojecia co czyni - sens czynienia jest dosc trudny do okreslenia.
Ramzan Szimanow pisze:

A że mimo że ten sprzęt jest w normalnej sprzedaży to jego użycie jest już na krawędzi?
To samo co zdejmowania kagańca skuterkom 50 cm3.
Byla juz o tym rozmowa. Przekonania sa jak dupy. Twoja mi sie nie podoba. Mam wlasna :)
Ramzan Szimanow pisze:

Czy co ludzie robią odblokowując inne PMR.
Znaczy - ze jak "odblokowujac inne PMR"? Ze niby bierzesz takiego przykladowo Baofenga BF-25E i zmuszasz go do pracy na 99 kanalach poza pasmem PMR? Ale po co? Nadal 0.5W, nadal wbudowana antenka, nadal zasieg "osiedlowy". Serio? To jest powszechne? Oj zaczynam miec wrazenie, ze narod jest durniejszy, niz myslalem, ze jest. Tu mocno pasuje Twoje uzyte wczesniej "bez sensu".
Ramzan Szimanow pisze:

Nie chcąc się w tym babrać. Zostaje dozbieranie do dwóch Alanów 42, a do nich dobre teleskopowe anteny.
Koncepcja parki Alanow 42 ma potencjal. Niezupelnie jednak rozumiem wyrazona tu koncepcje, ze antena teleskopowa jest dobra. Ze bo co? Ze teleskopowa? Ze dluzsza niz fabryczna helikalka? Akurat w przypadku anten dlugosc fizyczna nie jest parametrem krytycznym swiadczacym o dobroci anteny Przykladowo dla pasma 430MHz promiennik o dlugosci 16-17cm bedzie sie zachowywal podobnie jak promiennik o dlugosci 270cm dla pasma 27 MHz. I nie znaczy to, ze ten bat o dlugosci 270cm jest lepszy niz bacik o dlugosci 17cm. A jak sobie te "dobra antene teleskopowa" rozlozysz nie do konca, to moze sie okazac, ze wspolczynnik fali stojacej zatlucze Ci stopien koncowy wzmacniacza w nadajniku. Albo ze Twoj zestaw bedzie mial (ogladane z boku) glowne listki promieniowania skierowane pod katem w gore a nie poziomo - i tak zwany "zasieg" (a dokladniej "bilans lacza radiowego") wyjdzie juz nie tak "dobry. Ale to wszystko oczywiscie wiesz, prawda?

Chcesz kontynuowac techniczne wzbogacanie forum? No to prosze o odpowiedzi punkt po punkcie. Dziekuje.
Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakres UHF/VHF”