Jak w temacie: mam zestaw 2xUV-5R + 2xBF-888S na potrzeby awaryjnej komunikacji w rodzinie. Doskonale zdaję sobie sprawę z aspektów prawnych używania tego sprzętu w PL, dlatego na wybranym kanale z wpisanymi kodami CTCSS ustawiłem tryb NFM zamiast FM i niską moc nadawania, żeby nawet w sytuacji, gdy ewentualnie użyję tych zabawek nie do nasłuchu, a do nadawania - jak najmniej szkodzić.
Tu mam kilka pytań ogólnych:
1) Znalazłem kilka randomowych plików na Chirp'a z zapisanymi różnymi ciekawymi częstotliwościami - czy ktoś też ma takie gotowce?
2) Czy ktoś mógłby udzielić rad ogólnych typu jaki z kanałów wybrać sobie na taką rodzinną łączność awaryjną - bo np. kanał 4 zasypany nadawaniem droniarzy, a kanał 8 - przez drogowców, etc.?
3) Czy ktoś mógłby udzielić różnego rodzaju rad szczegółowych tyczących tych konkretnych chińczyków, typu customowe anteny do polepszenia odbioru w razie "w", sprawdzone zestawy słuchawkowe polepszające jakość odsłuchu?
Powtarzam: to nie jest mi potrzebne do zabawy w bieganie po lesie, tylko na co dzień do odsłuchu a nadawania naprawdę w ostateczności. Jest też prawdopodobne, że w przyszłości kupię typowe PMR-ki i/lub ogarnę choćby uproszczoną procedurę do nadawania na BF na tych dedykowanych częstotliwościach, ale na razie o to nie pytam.
Baofeng - programowanie przez Chirp
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć
Witamy na forum!
Co do pytania nr 3, używam długiej anteny Nagoya (chyba 60 cm długości). Którą kupiłem tuż po kupnie Bao , za jakieś niewygórowane pieniądze. Antena trochę lepiej zbiera fale niż antena dostarczana w komplecie z urządzeniem. Co do reszty Twoich pytań, niestety nie udzielę na nie odpowiedzi, bo się nie znam.
~Bart
Witamy na forum!
Co do pytania nr 3, używam długiej anteny Nagoya (chyba 60 cm długości). Którą kupiłem tuż po kupnie Bao , za jakieś niewygórowane pieniądze. Antena trochę lepiej zbiera fale niż antena dostarczana w komplecie z urządzeniem. Co do reszty Twoich pytań, niestety nie udzielę na nie odpowiedzi, bo się nie znam.
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
-
- Kontakt:
djans pisze: ↑sob 02 lis 2024, 16:391) Znalazłem kilka randomowych plików na Chirp'a z zapisanymi różnymi ciekawymi częstotliwościami - czy ktoś też ma takie gotowce?
2) Czy ktoś mógłby udzielić rad ogólnych typu jaki z kanałów wybrać sobie na taką rodzinną łączność awaryjną - bo np. kanał 4 zasypany nadawaniem droniarzy, a kanał 8 - przez drogowców, etc.?
3) Czy ktoś mógłby udzielić różnego rodzaju rad szczegółowych tyczących tych konkretnych chińczyków, typu customowe anteny do polepszenia odbioru w razie "w", sprawdzone zestawy słuchawkowe polepszające jakość odsłuchu?
Witam
0) Wypowiadalem sie juz na tym forum w temacie legalnosci uzytkowania Baofengow. Powtorek nie planuje.
1) Gotowce sa na nic. Raz ze patrz "0)". Dwa, ze zaleznie od rejonu kraju mozesz miec rozne oblozenie kanalow przez legalnie pracujace tam podmioty a pchanie do Bao randomowych plikow konfiguracyjnych moze powodowac randomowe kolizje na granicy prawa. Trzy, ze programowanie radiotelefonu bez rozumienia konsekwencji znow wraca nas w strone "0)".
2) Do uzytku prywatnego w zakresie pasma 70cm sluza czestotliwosci PMR - wraz z radiotelefonami spelniajacymi wymagania stawiane urzadzeniom PMR. Cholera... No i sie jednak powtorzylem.
3) W temacie odsluchu - nada sie chocby kawal metalowego karnisza od firanki. Odbiornik ma wysoka impedancje i dopasowaniem nie ma sie co przejmowac. Pisze to prawie serio. Inaczej jest z nadajnikiem, ale tu znow patrz "0)" oraz "2)". W temacie powazniejszych anten - wcale nie jest tak, ze dluzsza antena jest lepsza, ze bazowka zadziala lepiej od "kociego ogona". Nie zawsze masz warunki do wystawienia anteny bazowej, nie zawsze dobrze zadziala "magnesowka" przyklejona do metalowego parapetu. Nie napisales nic o swoich warunkach antenowych, wiec trudno udzielic Ci sensownej porady.
U siebie uzywam na pasma 2m i 70cm dwupasmowego Diamonda X-30 (kiedys byl tu Diamond X-200, ale za bardzo rzucal sie w oczy bo to jednak cos kolo 2.5m bialego pionowego "bata" jest. X-30 jest niemal o polowe krotszy (1.3m) a jak na moje potrzeby calkowicie wystarcza. Przykladowo pozwala mi wejsc z mocy 5W na przemiennik SR6JG odlegly ode mnie o jakies 90km.
Na pasma "niskie" uzywam anteny, ktora kiedys zrobilem modyfikujac polfalowa antene CB. W polaczeniu z tunerem antenowym wbudowanym w moj TRX stroi sie to to akceptowalnie na 5 czy 6 pasmach "tam na dole".
Tylko ze mnie wolno sie tam zabawiac. Chcialem tylko zaznaczyc, ze 5.5m pionowego promiennika calkiem zadowalajaco ogarnia nawet pasmo 40m, gdzie rasowi krotkowalowcy powiesiliby pewnie jakiegos wypasionego wielkiego poziomego delta-loopa. A ja udaje CymBaliste i mi to wystarcza. Kto sie domysli? A cicho-ciemnosc to tez jeden z "warunkow antenowych" na ktorym mi zalezy.
Hmmm... Ciekawosc mnie zzera... A co Kolega Szanowny chce tak nasluchiwac bez nadawania?
Sluszne to i chwalebne, a czasem byc moze nawet i zbawienne.
Tu sie troche pogubilem. Nie wiem nic o uproszczonej procedurze do nadawania na Baofengach na jakichs dedykowanych czestotliwosciach. Chetnie sie dowiem. Ladnie prosze.
Natomiast jesli rozwazasz egzaminy na papiery radioamatorskie, to po zdaniu takich egzaminow pojecie "dedykowanych czestotliwosci" rozszerza sie tak bardzo, ze w zasadzie moznaby uznac, ze przestaje istniec. Polecam to doswiadczenie - mimo, ze sam jestem dosc malo aktywny w powietrzu. Ale moge. Jedna z niewielu rzeczy, ktore jeszcze moge

Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
- 1411
- Kontakt:
Programowałem CHIRPem. Nie korzystałem z gotowców. Zebrałem z dostępnych baz częstotliwości te, które mnie interesowały w moim rejonie i sam wpisałem do okna programu. Do tej pory mam zaprogramowane, choć już najwyższy czas uaktualnić bazę.