Rozrabianie spirytusu - proporcje

Proste i skuteczne doświadczenia chemiczne do wykorzystania w razie W
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2740
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

pt 14 cze 2024, 18:15

Temat może się komuś przydać. Wrzucam tutaj, albowiem odpowiednie stężenia alkoholu uzyskiwane ze spirytusu mogą być wykorzystywane zarówno w kuchni jak i medycynie domowej.
Akurat rozcieńczałem spirol na nalewkowy, do zalania wiśni i tak mi się skojarzyło.
Dane i proporcje pochodzą z Farmakopea Polska VI
Wyjaśnienie farmakopea.




1. Stężenie pożądane [%]
2. Proporcja spirytus 96%:woda
3. Proporcja spirytus 95%:woda

1...............2..................3.
75%.........1 : 0,31........1 : 0,294
70%.........1 : 0,40......1 : 0,39
65%.........1 : 0,518.....1 : 0,501
60%.........1 : 0,64......1 : 0,628
55%..........1 : 0,798....1 : 0.777
50%..........1 : 0,97......1 : 0,955
45%..........1 : 1,197.....1 : 1,172
40%..........1 : 1,46......1 : 1,44
35%...........1 : 1,814....1 : 1,782
30%...........1 : 2,27......1 : 2,235
Obrazek
Pietrow
Posty: 613
Rejestracja: pt 15 paź 2021, 06:34
Kontakt:

czw 29 sie 2024, 16:04

Hejka!
A nie prosciej poleciec ze zwyklej proporcji?

(stezenie produktu bazowego * ilosc produktu bazowego) / stezenie produktu docelowego = ilosc produktu docelowego

I teraz od ilosci produktu docelowego wystarczy odjac ilosc produktu bazowego i juz wiadomo ile wody dolac.

Przykladowo: (95% * 0.5L) / 40% = ... liczymy ... = 1,18L.
Zaokraglam wynik do 1.2L bo glebszych ulamkow nie lubie. Odejmuje 0.5L od 1.2L i juz wiem, ze zeby z "polowki" spirytu 95% zrobic pijalny trunek 40%, musze dodac 0.7L wody i dostane 1.2L "czterdziestki" :)

Pozdrawiam
Zeby byc soba, trzeba wiedziec kim sie jest.
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2740
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

ndz 08 wrz 2024, 10:17

Prościej! Czasami się człowiek zapędzi w tym aptekarskim szale 8-) Dziękuję.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chemia”