Rozrabianie spirytusu - proporcje
: pt 14 cze 2024, 18:15
Temat może się komuś przydać. Wrzucam tutaj, albowiem odpowiednie stężenia alkoholu uzyskiwane ze spirytusu mogą być wykorzystywane zarówno w kuchni jak i medycynie domowej.
Akurat rozcieńczałem spirol na nalewkowy, do zalania wiśni i tak mi się skojarzyło.
Dane i proporcje pochodzą z Farmakopea Polska VI
Wyjaśnienie farmakopea.
1. Stężenie pożądane [%]
2. Proporcja spirytus 96%:woda
3. Proporcja spirytus 95%:woda
1...............2..................3.
75%.........1 : 0,31........1 : 0,294
70%.........1 : 0,40......1 : 0,39
65%.........1 : 0,518.....1 : 0,501
60%.........1 : 0,64......1 : 0,628
55%..........1 : 0,798....1 : 0.777
50%..........1 : 0,97......1 : 0,955
45%..........1 : 1,197.....1 : 1,172
40%..........1 : 1,46......1 : 1,44
35%...........1 : 1,814....1 : 1,782
30%...........1 : 2,27......1 : 2,235
Akurat rozcieńczałem spirol na nalewkowy, do zalania wiśni i tak mi się skojarzyło.
Dane i proporcje pochodzą z Farmakopea Polska VI
Wyjaśnienie farmakopea.
1. Stężenie pożądane [%]
2. Proporcja spirytus 96%:woda
3. Proporcja spirytus 95%:woda
1...............2..................3.
75%.........1 : 0,31........1 : 0,294
70%.........1 : 0,40......1 : 0,39
65%.........1 : 0,518.....1 : 0,501
60%.........1 : 0,64......1 : 0,628
55%..........1 : 0,798....1 : 0.777
50%..........1 : 0,97......1 : 0,955
45%..........1 : 1,197.....1 : 1,172
40%..........1 : 1,46......1 : 1,44
35%...........1 : 1,814....1 : 1,782
30%...........1 : 2,27......1 : 2,235