Kamera termowizyjna

O lornetkach, monokularach i sprzęcie do obserwacji
Awatar użytkownika
seal
Kontakt:

pt 20 paź 2023, 00:34

Jaka rozdzielczosc w termowizji jest rozsądna?

Myślałem o
HIKVISION THUNDER TH35PC

ta nakładka ma 388x288 @12um
Noszę broń - policjant jest za ciężki
Buła
Kontakt:

pt 20 paź 2023, 01:25

Minimum 640x512/12um, 25mm/35mm, NETD nie więcej niż 60mK
Czyli coś z serii GQ35L, GQ35
Wadą hika jest bazowy zoom 2x. Infiniray Mh25 ma normalny 1x.
Maślak13
Kontakt:

czw 15 sie 2024, 18:13

image.jpg
Stało się, stałem się właścicielem raczej budżetowego termowizora marki Dahua model TPC-M20. Kilka moich refleksji po pierwszych kilku dniach użytkowania. Na chwilę obecna próbowałem obserwacji na dystansie około 150 metrów i przy tej odległości można dobrze zauważyć ludzi stojących i leżących (oglądali perseidy 😁) . Im chłodniej tym więcej można zaobserwować i pomimo ciemności inaczej „świeci „ okno, ściana ,kamień czy drewno . Daje nam to obraz otoczenia , może nie taki jak z noktowizorem ale jest . Jak dla mnie pomimo braków w postaci niskiej rozdzielczości i rozmiaru matrycy jest to sprzęt dający dużą przewagę sytuacyjną w trudniejszych czasach a na co dzień można ocenić skuteczność izolacji termicznej naszych domów. Można dyskutować czy za te 1130 zł to drogi gadżet czy też przydatny sprzęt. Ja jestem na tak i zastanawiam się właśnie co postawił bym wyżej termowizor czy np dozymetr . Są to różne urządzenia do zupełnie innych i to że dozymetr nabyłem pierwszy uważam za dobry wybór którego nie żałuje podobnie jak termowizor. Jeżeli ktoś wybiera się na zlot to będzie do pomacania w celu wyrobienia własnej opinii
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Optyka”