Od dłuższego czasu zabierałem się, za napisanie, co jest lepsze? Camelbak czy butelka / manierka? Może w dużym skrócie co to jest camelbag, bo mam nadzieje że wiecie co to jest butelka / manierka. Camelbak to worek do przenoszenia wody, przenoszony na plecach (w małym plecaczku) lub w specjalnej kieszeni plecaka. Pobieramy wodę z niego za pomocą rurki, bezpośrednio do ust. Występują w pojemnościach od 1.5 litra do 3 litrów, są nawet i większe. Na rynku występują specjalne zestawy, do stworzenia camelbaga z normalnej butelki, typu PET. Swego czasu, owy zestaw do butelki PET, można było kupić w sieciowych sklepach sportowych na literę D. Nie wiem jak to wygląda na dzień dzisiejszy.
Sam osobiście używam :
-Camelbak Source 2 litry + plecako-kieszeń JanySport (ale spokojnie można wlać więcej niż 2 litry ).
-Stalowa Nalgene 1.1 litra
-Stalowa manierka wzorowana na manierce US ARMY (Geotland)
-Plastikowe manierki typ Pattern 58 oraz US Army.
Używałem jeszcze plastikowych Nalgene, oraz bardzo dawno temu Camelbak-a kontraktowego dla US Army. Był to kontrakt na Irak.
Tak że w sumie, oba rodzaje systemów hydracyjnych znam.
Camelbak zalety
Duża zaletą camelbak-a jest jego łatwość w pobieraniu płynów

Camelbak wady.
Niestety nie jest tak pięknie, jak się wydaje. Camel ma swoje wady, które postaram się Wam przedstawić. Czyszczenie camelbak-a jest dość upierdliwe, oraz warto się zaopatrzyć nawet w najtańszy zestaw do czyszczenia i suszenia. Szczotka do ustnika , szczotka do wężyka , szczotka do bukłaka oraz wieszak do suszenia. Jeżeli macie camela, warto kupić taki zestaw, nawet ten najtańszy. Ciągłe użytkowanie sprzyja namnażaniu się baterii, szczególnie jak stosujemy jakieś wzbogacające składniki smaku wody. Po 5-6 użyciach bez gruntownego czyszczenia, nasz bukłak zaczyna „kwitnąć”. A chyba nie chcemy się zatruć gdzieś w terenie? Nabieranie wody, bezpośrednio z np bardzo czystego strumyka wysoko w górach. Bezpośrednio do bukłaka, jest średnio wygodne, oraz bardzo nieefektywne. Napełnienie naczynia (kubka) lub butelki, potem przelanie zawartości do bukłaka, jest o wiele bardziej efektywne i wygodne. Przedstawiony sposób pozwala, na zalanie camela „pod sam korek”.
Również podzielenie się wodą, może nastręczać problemy. Ponieważ trzeba wylać wodę przez korek do naczynia, lub pozwolić innej osobie skorzystać z ustnika….. Co może nastręczać pewne problemy natury higienicznej, osoba którą chcemy napoić, może być normalnie w świecie chora.
Manierka / butelka zalety.
Duża dostępność, duża ilość wzorów , rozmiarów , oraz pojemności. Wersje plastikowe , metalowe , tytanowe czy z anodyzowanego aluminium. Sam osobiście odszedłem od plastiku (poza Pattern 58 i manierką typu US Army- sentyment), oraz aluminium. Butelkę bardzo łatwo się czyści (z szerokim wlewem jeszcze łatwiej) , łatwo się nabiera płyny np z strumyka , oraz dzieli się wodę na gotowanie, czy w ramach napojenia osoby postronnej. Jeżeli posiadamy butelkę wykonaną z metalu (stal, tytan , czy aluminium) , możemy bezpośrednio w butelce odkazić wodę po przez gotowanie, bezpośrednio w butelce. Zanim to zrobimy

Manierka/butelka wady.
Butelka posiada całkiem znaczące wady. Niestety napicie się w terenie będzie absorbować waszą uwagę, przez co będziecie musieli zwolnić lub zatrzymać się (jeżeli biegniecie lub jedziecie na rowerze) , a prowadząc patrol całkowicie się zatrzymać. Jeżeli posiadacie butelkę z szerokim wlewem, praktycznie zawsze musicie się zatrzymać. Warto zabezpieczyć sznureczkiem korek, przed zgubieniem. Prowadząc bardzo intensywny wysiłek fizyczny, pijąc z butelki możecie popełniać błąd o którym pisałem przy camelbagu. Zbyt duże porcje wody pobierane „na zapas”, które nie nawodnią waszego organizmu.
A więc co wybrać ?
Nie powiem jednoznacznie bierz camela, lub bierz butelkę. Najlepiej mieć camela i butelkę (najlepiej metalową butelkę). Dzięki temu będziemy mogli zapewnić sobie odpowiedni komfort w nawodnieniu organizmu, po przez camelbak-a. Oraz zapewnimy sobie wygodę, w jego napełnianiu, i dezynfekcji wody po przez zastosowanie butelki. Pamiętajmy przy tym o regularnym sprawdzeniu czystości naszego ekwipunku. Oraz odpowiednim przechowywaniu, sprzęt do szafki wkładany suchy, oraz nie zakręcamy butelek czy camelbak-a.
Mam nadzieje że chociaż trochę pomogłem

~Bart