Od pewnego czasu jestem użytkownikiem fajnego czajnika od firmy Mil-Tec, wraz z zaparzaczem do kawy i herbaty.
Teraz trochę technikaliów
Kolor: srebrny
Materiał: stal nierdzewna
Średnica: 120 mm
Wysokość: 200 mm
Pojemność: 1,3 litra
Waga: 650 g
Producent: Mil-Tec, Niemcy
Ogólnie taki czajnik miał mój brat na spływie canoe, za pomoc w powrocie do domu. Brat postanowił mi kupić taki czajniczek. Z grzeczności nie odmówiłem , bo mi się skurczybyk bardzo podobał

Brat kupił owy czajniczek, w firmie na H. W miejscu gdzie było najtaniej w momencie kupna. Ogólnie lubię gary wykonane z stali nierdzewnej w stanie surowym , ponieważ podczas użytkowania na wolnym ogniu. I tak nabiorą kolorów stonowanych od sadzy i dymu

Używałem tego czajniczka zarówno w domu (lubię przygotować sobie herbatkę, przelać do dużego termosa i raczyć się nią w ciagu dnia) jak i w terenie, ale to na zlocie forum w wrześniu był test generalny. Użytkowałem owy czajniczek do gotowania wody i parzenia herbaty

Funkcja zaparzacza do kawy/herbaty, to jest chyba coś co robi z owego czajnika fajne „coś” . Zarówno w domu, jak i przy stacjonarnym kampingu. Żeby z prostego naczynia zrobić zaparzacz do kawy i herbaty, trzeba włożyć element który przypomina trąbkę oraz pojemniczek gdzie umieszczamy kawę wraz perforowaną pokrywką. W wieczku mamy szklany wizjer, dzięki któremu wiemy kiedy zaparzanie kawy/herbaty jest w toku.
Ogólnie owy czajniczek mi się sprawdza w domu i zagrodzie

Cena oscyluje aktualnie między 115-130 zł. Czy to dużo ? Nawet dużo. Ale dostajemy za te pieniądze dość sprytne naczynie o zastosowaniu domowo/terenowym

Czajniczek na zdjęciu jest na ruszcie Badger Outdoor Mini Tube , który jest również opisany na forum. Link: viewtopic.php?f=152&t=1691
~Bart