W drugim linku nie ładuje się niestety najciekawsze zdjęcie, norki twojego pomysłu. Mógłbyś wrzucić tutaj w załączniku?
Sypialniane dywagacje
-
- Kontakt:
- 1411
- Kontakt:
Czołem. Już nie masz ograniczeń vlad, możesz dodawać po napisaniu 5 postów. Ładuj fotki bezpośrdnio na forum - ono będzie trwać i treści powinny być przede wszystkim tutaj.

- 1411
- Kontakt:
Ja wyczekałem aż będzie wolna gotówka i nabyłem z DD Hamocks 3x3. Spowodowane to było obserwacją męczarni kolegi, też nie zbyt niskiego, który szarpał się z jakimś no name 3x2. Nigdy mu nie pasowało rozwieszenie, zawsze coś za krótkie. Tak więc postanowiłem nie cudować i wydać raz. Z drugiej strony tarp DD Hamocks to jeszcze nie cena jak za handmade od Lesovika, a wystarczający.

-
- Kontakt:
Ja mam 3,5x4,5 taki dziwny wymiar ale jest w sam raz... Jeśli wiesz gdzie chodzisz i śpisz ok. taki wymiar daje możliwość zrobienia tzw półnamiotu, czyli podłogi jak leje z dłuższego boku 4,5m a 3,5 m daje możliwość schowania siebie i rzeczy aby deszcz nie zacinał przy wietrze...
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
- BowHunter
- Kontakt:
Całkowicie się z Boldem zgadzam. Możliwość zrobienia sobie podłogi na wilgotnym terenie jest nieoceniona. Karimata zawsze za wąska będzie, żeby zmieścić trapera i plecak z dobytkiem. Deszczową porą, czy śnieżną zimą podłoga tym bardziej się przyda. Ciepło ogniska roztapia śnieg, bez niej nie pozostaje Nam nic innego jak tarzanie się w błocie, a budulec nie zawsze jest dostępny w okolicy.

- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć
Czy walczyć o gramy? Moje zdanie jest takie, że nie warto. Bo plecaka jakoś mocno nie odchudzisz, ale portfel już tak. Poza tym sprzęty wersji light i ultra light niestety będą się szybciej zużywały niż ich normalne odpowiedniki.
~Bart
Wydaje mi się, że 3x3 to takie niezbędne minimum. Jeżeli możesz kupić większy tarp, celuj w większy tak jak koledzy podpowiadają.
Czy walczyć o gramy? Moje zdanie jest takie, że nie warto. Bo plecaka jakoś mocno nie odchudzisz, ale portfel już tak. Poza tym sprzęty wersji light i ultra light niestety będą się szybciej zużywały niż ich normalne odpowiedniki.
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
- mar_kow
- Kontakt:
Od alt używam tarpa ultralight firmy Bushmen. Wymiar 3x3. Z takim wyjątkiem że służy mi w głównej mierze do osłony przed słońcem w Chorwacji. Do tego jeszcze dwa dla siebie i żony hamaczki tej samej firmy też w wersji lekkiej. Wersja jest faktycznie znacznie mniejsza objętościowo i wagowo więc podczas pieszych wędrówek wzdłuż wybrzeża nadaje się w sam raz.
Jedna aktualnie ceny tego sprzętu są faktycznie chore. Kilka lat temu za tarp dałem chyba ok 200 zeta - teraz ponad pincet...
Jeśli chodzi o trwałość to jest ok. Hamak przytarłem tyłkiem na skałach, opaliłem zapalniczką lekko przetarcia i trzyma bez problemu. Materiał naprawdę bardzo solidny.
Jeśli chodzi o schronienie to jak na mój wzrost niezbyt imponujący 172 cm to wystarcza, natomiast 3x4 byłby uniwersalny dla wszystkich.
Fajnie się śpi w takim układzie - tarp wtedy osłania przed licznie spadającymi igłami, bo deszcz pada rzadko w tym czasie w tej części Europy...
Jedna aktualnie ceny tego sprzętu są faktycznie chore. Kilka lat temu za tarp dałem chyba ok 200 zeta - teraz ponad pincet...
Jeśli chodzi o trwałość to jest ok. Hamak przytarłem tyłkiem na skałach, opaliłem zapalniczką lekko przetarcia i trzyma bez problemu. Materiał naprawdę bardzo solidny.
Jeśli chodzi o schronienie to jak na mój wzrost niezbyt imponujący 172 cm to wystarcza, natomiast 3x4 byłby uniwersalny dla wszystkich.
Fajnie się śpi w takim układzie - tarp wtedy osłania przed licznie spadającymi igłami, bo deszcz pada rzadko w tym czasie w tej części Europy...
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
-
- Kontakt:
Teraz to trzeba uważać z wyjazdami i planować wyjazd na każde warunki; popatrzcie co się w Chorwacji dzieje teraz z pogodą...
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
-
- Kontakt:
Ten mój tarp 3,5x4,5 m właśnie dokonał żywota... Mam 3x3 w niezłym stanie, ale popatruję co też rynek oferuje i nową, polską firmę odkryłem;
link; https://www.bron.pl/tarp-turystyczny-pl ... b6ca2809fa
Wygląda całkiem, całkiem 3x4 m we sam razik i podszycie termiczne też jest i waga też spoko, tylko kasiorka i cyk na zakupy, promka jest na 219 zeta

Niestety ten akurat nie ma podszycia termicznego, ja jednak wolę z termiką...
link; https://www.bron.pl/tarp-turystyczny-pl ... b6ca2809fa
Wygląda całkiem, całkiem 3x4 m we sam razik i podszycie termiczne też jest i waga też spoko, tylko kasiorka i cyk na zakupy, promka jest na 219 zeta

Niestety ten akurat nie ma podszycia termicznego, ja jednak wolę z termiką...
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.