https://www.doz.pl/apteka/p8849-Sinupre ... tne_100_ml100 g kropli zawiera 29 g ekstraktu (stosunek lek/ekstrakt 1:11) składającego się z: korzenia goryczki (Gentianae radix), kwiatu pierwiosnka z kielichem (Primulae flos cum calycibus), ziela szczawiu (Rumicis herba), kwiatu bzu czarnego (Sambuci flos), ziela werbeny (Verbenae herba) w stosunku 1:3:3:3:3 ekstrahowanych etanolem (59 % v/v)
Substancja pomocnicza: woda oczyszczona.
Znakomity środek na niedrożność nosa. Najlepiej sprawdza się przy cieknącym katarze, kiedy dosłownie zużywamy chusteczkę za chusteczką, jednak nieźle radzi sobie także z rozrzedzaniem śluzu, który "zabetonowuje" nam nos. Zmniejsza obrzęk śluzówki, dzięki swemu działaniu przeciwzapalenemu.
Warto pamiętać, iż w postaci kropli, które zwykle lekarze przepisując dzieciom, jest skuteczniejszy. Dorosłym wypisywany jest w tabletkach - ja zawsze proszę o lekarza o krople. Aptekarze rozumieją różnicę, tak więc można sobie z nimi przedyskutować sprawę, jeśli macie swoich zaufanych. Lek dostępny bez recepty. Warty wypróbowania na sobie. Dla mnie hit i to od wielu lat.
Podawałem od 4 roku życia, pomimo zaleceń od 6. Nie demonizujmy, a może sami pamiętacie, jak za łebka matula dawała kropli miętowych na cukrze

Dzieciom dawałem 3x dzień po 30 kropelek i popijały sokiem lub wodą.
Dorośli 3x dzień po 50 kropli.