Mentol krystaliczny

Współczesne podejście do tematu zdrowia
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

śr 19 mar 2025, 17:03

Mentol krystaliczny to naturalny związek organiczny, pozyskiwany głównie z olejku mięty pieprzowej, który posiada orzeźwiający i intensywny zapach. Jest ceniony za swoje właściwości chłodzące, bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach, od aromaterapii po przemysł kosmetyczny. W formie kryształków mentol jest popularnym składnikiem wykorzystywanym do sauny, kosmetyków oraz środków czystości.
Występuje w sprzedaży pod nazwą wzoru cząsteczkowego C10 H20 O mentol krystaliczny.
Patent podrzucił @West_End, pół kryształka rozpuszczonego w gorącej wodzie mocno uderza w mózg :) świetny do inhalacji, jednak nie polecam nakrywać się ręcznikiem nad naczyniem, jak w przypadku parówek. Zbyt mocny jest i trzeba ostrożnie wdychać, koniecznie przy zamkniętych powiekach. Zatoki udrażnia z mocą rwącego górskiego potoku :lol:

mentol.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 20 mar 2025, 18:25

Chyba się przyda. :D Coś mnie na wiosnę znów dręczą zatoki.
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

pn 31 mar 2025, 15:14

Dzisiaj przyplątały się do mnie pierwsze objawy zapalenia spojówek. Od żony przeskoczyło. Wypłukałem ślepia solą fizjologiczną i zrobiłem parówkę na zatoki z mentolu. Gdy ostry aromat trochę zelżał, otworzyłem powieki i "wykąpałem" oczy w oparach. Ulga jak ręką odjął. Przekrwienie białka się zmniejszyło znacząco. Przypadkowe odkrycie, które sprawi, że mentol krystaliczny dorzucam do apteczki na stałe. Domowej i terenowej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

pn 31 mar 2025, 19:49

A jak zatoki? Bo z nimi mam od lat problem. Podobno irygacja pomaga, ale jakoś się nie mogę przemóc, wolę inhalacje :D
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

wt 01 kwie 2025, 10:13

Irygacja działa szybciej i daje lepsze efekty tuż po wykonaniu. Co jest na wagę złota, gdy mamy zapchany niezbyt zbitym materiałem :lol: Mentol rozluźnia temat. Takie odczucia osobiste. Jak dla człowieka, który nie pamięta o rutynie leczenia, irygacja jest szybszą metodą, natomiast wdychanie oparów mentolu trzeba częściej powtarzać. Dużym plusem jest fakt, że opakowanie kryształów mentolu wystarczy nam na kilka lat, na dwie do czterech osób, jeśli będziemy wykorzystywać jedynie po pół kryształka na kubek. Co jest solidną dawką.
Obrazek
cyklop
Kontakt:

czw 01 maja 2025, 09:00

Przypomina mi to kryształki wychodowane na zajęciach szkolnych ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Medycyna”