Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare)
- 1411
- Posty: 2949
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Dorzucam filmik od Łukasza Łuczaja. Nas najbardziej będzie interesować działanie przeciw szkodnikom typu mole https://youtu.be/J1Uos59Qhqk

- SilesiaSurvival
- Posty: 1561
- Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
- Kontakt:
Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare)
Cześć
Inne nazwy : cytar, czwar, piżmo, wrutec, wrotyczka, wrutyć.
Dziś troszkę o wrotyczu pospolitym, tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM
Występowanie : wrotycz pospolity występuje powszechnie na terenie całego kraju. Rośnie przy drogach, na miedzach, polanach, na miejscach ruderalnych, nad brzegami rzek, na skrajach lasów i ich zrębach. Lubi stanowiska słoneczne, gleby średniożyzne, przepuszczalne i suche. To bylina dorastająca do 100-140 cm wysokości.
Działanie : odwar z kwitów obecnie stosuje się tylko zewnętrznie do zwalczania pasożytów wszy, świerzbowców,l ludzkich, nużeńców oraz chorób skórnych (trądziku, ropni, wyprysków, liszajów, czyraków , owrzodzeń). W ogrodnictwie służy do zwalczania szkodników roślin. Stosowany wewnętrznie w formie naparów, nalewek pod ścisłą kontrolą ma szerokie i skutecznie działanie. Poprawia trawienie, wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych, wątroby, zaparć, zwalcza także robaki (glisty ludzkie, owsiki). Ziele i kwiat są lekami w chorobach skórnych, zakaźnych, depresji, alergii, nowotworach, wyczerpaniu nerwowym, zaburzeniu krążenia w mózgu, sercu, kończynach. Zawiera substancje nazwie tujon, która w większych ilościach powoduje zatrucia, przekrwienie narządów wewnętrznych , poronienia.
Wrotycz pospolity w kuchni :
Liście : świeże i suszone w niewielkich ilościach mogą służyć jako przyprawa do ciężkostrawnych dań mięsnych, baraniny, dziczyzny, gęsi, kaczek, oraz do sosów i sałatek warzywnych. Doskonale wzbogacają smak ciężkostrawnych dan z fasoli, grochu, grzybów, jaj, kiełbas i rozmaitych farszów mięsnych. Suszone liście służą jako aromat do gorzkich wódek. W smaku przypomina rozmaryn.
Jajecznica z liśćmi wrotyczu
-1/2 cebuli
-1/2 pomidora
-3 plasterki ulubionej szynki
-4 jajka
-1/2 łyżeczki posiekanych liści wrotyczu
Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojonego pomidora i podsmażyć, następnie dorzucić pokrojoną szynkę, w wbijać jajka, podsmażyć i mieszkać. Na koniec doprawić solą , pieprzem i posypać polową łyżeczki posiekanych liści wrotyczu.
~Bart
Cześć
Inne nazwy : cytar, czwar, piżmo, wrutec, wrotyczka, wrutyć.
Dziś troszkę o wrotyczu pospolitym, tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM
Występowanie : wrotycz pospolity występuje powszechnie na terenie całego kraju. Rośnie przy drogach, na miedzach, polanach, na miejscach ruderalnych, nad brzegami rzek, na skrajach lasów i ich zrębach. Lubi stanowiska słoneczne, gleby średniożyzne, przepuszczalne i suche. To bylina dorastająca do 100-140 cm wysokości.
Działanie : odwar z kwitów obecnie stosuje się tylko zewnętrznie do zwalczania pasożytów wszy, świerzbowców,l ludzkich, nużeńców oraz chorób skórnych (trądziku, ropni, wyprysków, liszajów, czyraków , owrzodzeń). W ogrodnictwie służy do zwalczania szkodników roślin. Stosowany wewnętrznie w formie naparów, nalewek pod ścisłą kontrolą ma szerokie i skutecznie działanie. Poprawia trawienie, wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych, wątroby, zaparć, zwalcza także robaki (glisty ludzkie, owsiki). Ziele i kwiat są lekami w chorobach skórnych, zakaźnych, depresji, alergii, nowotworach, wyczerpaniu nerwowym, zaburzeniu krążenia w mózgu, sercu, kończynach. Zawiera substancje nazwie tujon, która w większych ilościach powoduje zatrucia, przekrwienie narządów wewnętrznych , poronienia.
Wrotycz pospolity w kuchni :
Liście : świeże i suszone w niewielkich ilościach mogą służyć jako przyprawa do ciężkostrawnych dań mięsnych, baraniny, dziczyzny, gęsi, kaczek, oraz do sosów i sałatek warzywnych. Doskonale wzbogacają smak ciężkostrawnych dan z fasoli, grochu, grzybów, jaj, kiełbas i rozmaitych farszów mięsnych. Suszone liście służą jako aromat do gorzkich wódek. W smaku przypomina rozmaryn.
Jajecznica z liśćmi wrotyczu
-1/2 cebuli
-1/2 pomidora
-3 plasterki ulubionej szynki
-4 jajka
-1/2 łyżeczki posiekanych liści wrotyczu
Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojonego pomidora i podsmażyć, następnie dorzucić pokrojoną szynkę, w wbijać jajka, podsmażyć i mieszkać. Na koniec doprawić solą , pieprzem i posypać polową łyżeczki posiekanych liści wrotyczu.
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com