Apteczka
-
- Kontakt:
Hejka! O stazie wspomnialem w innym watku. Ja tez nie uwazalem jej wczesniej za wazny element wyposazenia. Mialem w zestawie, ale jako takie "piate kolo u wozu". Az do czasu gdy kilka tygodni temu musialem jej uzyc na drodze. Oj bardzo mi sie zmienilo zdanie na temat posiadania stazy. Teraz woze dwie sztuki. Bo jakby jednej braklo... Amerykanie mawiaja "Two is one, one is none". Ma troche sensu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
- BeReady
- Kontakt:
Nie chcę tworzyć nowego tematu,więc umieszczę tutaj. Tworząc apteczkę opierałem się na 12 minutowym rozdziale książki ,,cywil na wojnie,, Kafira i kaczora oraz inspiracji własnej.

Wszystkie składowe starałem się grupować pod kątem przeznaczenia, zamykać w workach strunowych i przyklejać kartkę z nazwami. Ważna rzecz, w każdym worku zostawiam również instrukcję która była w opakowaniu danego medykamentu.

W skrócie
Nożyczki
Multitool
Światło chemiczne i latarka
Szyny na złamania
Dużo bandaży,opatrunków osobistych,gazy jałowej
Nici do szycia , skalpel
Psikacz do dezynfekcji
Chusteczki nawilżane i zwykłe
Tyryrki
Taśma szara
Leki na zatrucia pokarmowe
Leki na alergię
Leki,opatrunki na otarcia i oparzenia
Leki na przeziębienia i grypę
Przyrządy do higieny jamy ustnej
Maszynka do golenia z nożykami zapasowymi
Przybornik do paznokci
Maści na stłuczenia , plasty rozgrzewające
Worki na śmieci
Rękawice nitrylowe
Kawałek parakordu
Filtr słomkowy do wody
Antybiotyk szerokiego spektrum działania
W plecaku awaryjnym który w zasadzie mam przy sobie zawsze mam okrojona wersję tego co powyżej ,ale dodatkowo stazy taktyczne, opatrunki hemostatyczne,opatrunki zastawkowe, rurki nosowo gardłowe
Zastanawiam się czy worek ambu jest mi potrzebny.
W miarę potrzeb korzystam i kupuje nowe.
Chciałem wrzucić materiał audio z ksiazki,ale nie wiem czy można. Wrzucam więc spisaną na kartce listę rzeczy o których książka traktuje

Wszystkie składowe starałem się grupować pod kątem przeznaczenia, zamykać w workach strunowych i przyklejać kartkę z nazwami. Ważna rzecz, w każdym worku zostawiam również instrukcję która była w opakowaniu danego medykamentu.

W skrócie
Nożyczki
Multitool
Szyny na złamania
Nici do szycia , skalpel
Psikacz do dezynfekcji
Tyryrki
Taśma szara
Leki na alergię
Przybornik do paznokci
Worki na śmieci
Rękawice nitrylowe
Kawałek parakordu
Filtr słomkowy do wody
W plecaku awaryjnym który w zasadzie mam przy sobie zawsze mam okrojona wersję tego co powyżej ,ale dodatkowo stazy taktyczne, opatrunki hemostatyczne,opatrunki zastawkowe, rurki nosowo gardłowe
Chciałem wrzucić materiał audio z ksiazki,ale nie wiem czy można. Wrzucam więc spisaną na kartce listę rzeczy o których książka traktuje

-
- Kontakt:
Zestaw ciekawy ale rzuca mi się kilka rzeczy które mógłbyś wymienić dodać nie mając wiedzy medycznej np. zamiast nici do szycia jeżeli myślisz o szyciu ran albo dokupić zestaw do szycia imadło itp albo wymienić go na rudastrip albo staplera do zamykania ran, dobrym sposobem jest też klej, co do worka ambu jak najbardziej tylko kwestia czy jest sens bo kupować worek ambu można albo iść krok dalej i dokupić IGel 1-2 rozmiary odpowiadające Twoim potrzebom , albo zamiast worka ambu kupić maskę typu "serce" , nie widziałem żebyś pisał o szynach i bandażach elastycznych do zabezpieczenia złamań, mała rolka strecza nie kosztuje dużo a możesz zrobić nią wiele od prymitywnego temblak po dodatkowy ochronny opatrunek , użycie do bandażowania szyn zamiast bandaża elastycznego,do leków na zatrucia dorzuciłbym jakiś zestaw elektrolitów np. w tabletkach musujących , możesz też rozejrzeć się za paskami do podstawowej diagnostyki , aparatem do mierzenia ciśnienia (polecam ręczny+stetoskop) glukometrem , i bezpieczeństwo własne pisałeś o rękawiczkach na zdjęciu widzę chyba okulary ale nie masz maseczek warto wrzuci kilka sztuk.BeReady pisze: ↑sob 26 lip 2025, 20:55Nie chcę tworzyć nowego tematu,więc umieszczę tutaj. Tworząc apteczkę opierałem się na 12 minutowym rozdziale książki ,,cywil na wojnie,, Kafira i kaczora oraz inspiracji własnej.
W skrócie
Nożyczki
Multitool
Szyny na złamania
Nici do szycia , skalpel
Psikacz do dezynfekcji
Tyryrki
Taśma szara
Leki na alergię
Przybornik do paznokci
Worki na śmieci
Rękawice nitrylowe
Kawałek parakordu
Filtr słomkowy do wody
![]()
-
- Kontakt:
Szyny są wypisane, może nie ma na zdjęciu, ale jest też opisane co mnie osobiście zdziwiło; multitool, latarka i szara (srebrna?) taśma... Podobnie jak trytytki i chusteczki zwykłe i nawilżane. Jeśli to ma być apteczka do przechowywania w domu, to należy ją podzielić na;
środki do higieny osobno dla kobiety/córki osobno dla męskich członków,
podobnie apteczka domowa z podziałem na członków rodziny i ich ew schorzeń
dodatkowe leki dla osób w podeszłym wieku
W awaryjnej sytuacji to bardzo pomoże w wyborze i pozwoli uniknąć pomyłki przy dawkowaniu leków.
dalej inne przydaśki w zasadzie należące do edc
i kolejno przydaśki do majsterkowania
Tak będzie o wiele prościej, a także np latarka, czy srebrna taśma w skrzynce z narzędziami będzie używana (czytaj konserwowana) inaczej po pewnym czasie i latarka i srebrna taśma będą do utylizacji.
A chusteczki noszę w kieszeni bądź w zasobniku edc.
Dobrze byłoby też mieć pulsoksymetr, on mierzy nasycenie krwi tlenem. A takim pominiętym a będącym elementem 1ej potrzeby jest TERMOMETR.
środki do higieny osobno dla kobiety/córki osobno dla męskich członków,
podobnie apteczka domowa z podziałem na członków rodziny i ich ew schorzeń
dodatkowe leki dla osób w podeszłym wieku
W awaryjnej sytuacji to bardzo pomoże w wyborze i pozwoli uniknąć pomyłki przy dawkowaniu leków.
dalej inne przydaśki w zasadzie należące do edc
i kolejno przydaśki do majsterkowania
Tak będzie o wiele prościej, a także np latarka, czy srebrna taśma w skrzynce z narzędziami będzie używana (czytaj konserwowana) inaczej po pewnym czasie i latarka i srebrna taśma będą do utylizacji.
A chusteczki noszę w kieszeni bądź w zasobniku edc.
Dobrze byłoby też mieć pulsoksymetr, on mierzy nasycenie krwi tlenem. A takim pominiętym a będącym elementem 1ej potrzeby jest TERMOMETR.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
- BeReady
- Kontakt:
Szyny są,bandaże elastyczne również,elektrolity w worku na ,,zatrucia pokarmowe,, masek jednorazowych faktycznie nie mam. Pulsoksymetr i termometr też dorzucę.
Co do szycia żona ma doświadczenie, ja kupiłem kawałek ,,rany silikonowej,, i próbuje, ale zszywacz będzie pewnie prostszy.
Taśma szara, bo jest uniwersalna, tak jak folia stretch.
Latarka według mnie obowiązkowo w apteczce żebym w razie czego po ciemku nie grzebał. Latarki mam w większości na akumulatorki 18650 i co jakiś czas poprostu ładuje wszystkie. Mam też kilka zapasowych w szufladzie.
Tyryrki to przecież przedmioty do wszystkiego. Parę sztuk, miejsca nie zajmuje.
Multitool również wrzucony jako dodatek do nożyczek. Narzędzia stanowią całkowicie inny zasób trzymany osobno.
To jest apteczka. Leków na stałe nie przyjmujemy, ale w zależności od potrzeb każdy musi modyfikować pod siebie. Jakby dzieci,czy żona brali leki na stałe to obowiązkowo osobny worek najlepiej w innym kolorze.
Chusteczki zwykłe i nawilżane również wrzucone tak o i nie stanowią dla mnie zapasu. Mam osobny pojemnik z kategorii ,,higiena osobista,,
Co do szycia żona ma doświadczenie, ja kupiłem kawałek ,,rany silikonowej,, i próbuje, ale zszywacz będzie pewnie prostszy.
Taśma szara, bo jest uniwersalna, tak jak folia stretch.
Latarka według mnie obowiązkowo w apteczce żebym w razie czego po ciemku nie grzebał. Latarki mam w większości na akumulatorki 18650 i co jakiś czas poprostu ładuje wszystkie. Mam też kilka zapasowych w szufladzie.
Tyryrki to przecież przedmioty do wszystkiego. Parę sztuk, miejsca nie zajmuje.
Multitool również wrzucony jako dodatek do nożyczek. Narzędzia stanowią całkowicie inny zasób trzymany osobno.
To jest apteczka. Leków na stałe nie przyjmujemy, ale w zależności od potrzeb każdy musi modyfikować pod siebie. Jakby dzieci,czy żona brali leki na stałe to obowiązkowo osobny worek najlepiej w innym kolorze.
Chusteczki zwykłe i nawilżane również wrzucone tak o i nie stanowią dla mnie zapasu. Mam osobny pojemnik z kategorii ,,higiena osobista,,
-
- Kontakt:
No tak podejrzewałem że to są celowe zabiegi
Oczywiście, na pewno są, ale dla innych napiszę że potrzebne są także; rękawiczki cieniutkie jednorazowe i maseczka do resustytacji oddechowo-krążeniowej. Gdyby była jeszcze możliwość podania tlenu i nosze + wózek inwalidzki to jesteśmy już na pewno wyposażeni na wyrost.
Alkohol wysokoprocentowy do kompletu nie zaszkodzi, nadaje się do wielu zastosowań medycznych.
Nie doczytałem, ale na dolegliwości pokarmowe węgiel aktywowany + do tego jakiś probiotyk. Gdzieś mamy dawkowanie opisane, bo przy poważnych zaburzeniach układu pokarmowego ilości węgla do zjedzenia są spore-on się nie wchłania z przewodu pokarmowego.
Każdy też z przygotowanych powinien znać swoją grupę krwi, bo to determinuje min krzepliwość krwi i predyspozycje żywieniowe, a także leczenie. To są mądrości ludowe, bo medycyna "zachodnia" niejako leczy skutek, a nie przyczynę choroby.
O i jeszcze bo to nieoczywiste jest, do użycia pulsoksymetru u kobiety na paluszku misi być zmyty lakier na paznokciach, wymagane przy pobycie w szpitalach

Oczywiście, na pewno są, ale dla innych napiszę że potrzebne są także; rękawiczki cieniutkie jednorazowe i maseczka do resustytacji oddechowo-krążeniowej. Gdyby była jeszcze możliwość podania tlenu i nosze + wózek inwalidzki to jesteśmy już na pewno wyposażeni na wyrost.
Alkohol wysokoprocentowy do kompletu nie zaszkodzi, nadaje się do wielu zastosowań medycznych.
Nie doczytałem, ale na dolegliwości pokarmowe węgiel aktywowany + do tego jakiś probiotyk. Gdzieś mamy dawkowanie opisane, bo przy poważnych zaburzeniach układu pokarmowego ilości węgla do zjedzenia są spore-on się nie wchłania z przewodu pokarmowego.
Każdy też z przygotowanych powinien znać swoją grupę krwi, bo to determinuje min krzepliwość krwi i predyspozycje żywieniowe, a także leczenie. To są mądrości ludowe, bo medycyna "zachodnia" niejako leczy skutek, a nie przyczynę choroby.
O i jeszcze bo to nieoczywiste jest, do użycia pulsoksymetru u kobiety na paluszku misi być zmyty lakier na paznokciach, wymagane przy pobycie w szpitalach

Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
- BeReady
- Kontakt:
Nosze z taśmy nylonowej i kawałka materiału spokojnie się zmieszczą.
Butla i wózek inwalidzki już mi do skrzynki nie wejdą, chyba że masz jakieś modułowe z włókna szklanego to podeślij.
Węgiel i probiotyki również mieszczą się pod ,,zatrucia pokarmowe,,węgiel w ilości 2 opakowań/ 4 listków.
Uzupełnie o maseczkę z ustnikiem do resuscytacji, stapler do ran, termometr i ewentualnie pulsoksymetr.
Butla i wózek inwalidzki już mi do skrzynki nie wejdą, chyba że masz jakieś modułowe z włókna szklanego to podeślij.
Węgiel i probiotyki również mieszczą się pod ,,zatrucia pokarmowe,,węgiel w ilości 2 opakowań/ 4 listków.
Uzupełnie o maseczkę z ustnikiem do resuscytacji, stapler do ran, termometr i ewentualnie pulsoksymetr.
-
- Kontakt:
Sama butla nic nie daje potrzebny jest reduktor i zestaw do tlenoterapii, ponadto nie widzę jakiegoś bardzo uzasadnienia w apteczce domowej ale jak noszę to odrazu folia nrc kosztuje grosze zastosowań x rodzajów i nie zajmuje miejsca kilka sztuk można włożyć.BeReady pisze: ↑ndz 27 lip 2025, 19:34Nosze z taśmy nylonowej i kawałka materiału spokojnie się zmieszczą.
-
- Kontakt:
Żeby pociągnąć i wyczerpać całkowicie temat to kilka folii nrc jak najbardziej, ale są też bardziej rozbudowane tzw śpiwory ratunkowe, można je też jako ubiór/schronienie przeciwdeszczowe stosować.
Butla z tlenem i owszem, ale oprócz tego mamy w handlu butle ze sprężonym powietrzem i to można podać pacjentowi oczywiście po zastosowaniu reduktora i poprzez słoik z wodą, testowane na ludziach.
Butla z tlenem i owszem, ale oprócz tego mamy w handlu butle ze sprężonym powietrzem i to można podać pacjentowi oczywiście po zastosowaniu reduktora i poprzez słoik z wodą, testowane na ludziach.
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
-
- Kontakt:
Wszystko kwestia tego gdzie będzie to stosowane jeżeli tylko w budynku to wystarczy kilka folii nrc i zwykle koce, jeżeli po za to faktycznie śpiwory są bardziej praktyczniejsze ale dodatkowo można by zastosować wojskowe zestawy działaniu przeciwhipotermi (śpiwór grubszy jak folia pakiet grzewczy) wszystko kwestia gdzie i jak będzie to stosowane.BoldFold pisze: ↑pn 28 lip 2025, 09:25Żeby pociągnąć i wyczerpać całkowicie temat to kilka folii nrc jak najbardziej, ale są też bardziej rozbudowane tzw śpiwory ratunkowe, można je też jako ubiór/schronienie przeciwdeszczowe stosować.
BoldFold masz gdzieś zdjęcie albo opis takiego zestawu że "słoikiem" nigdy wcześniej tego nie spotkałem a temat przy domowym "szpitalu" dość ciekawy