PRZYCZEPA HOLENDERSKA

Sprawy dotyczące bezpieczeństwa i przygotowania naszego miejsca zamieszkania
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

ndz 13 lip 2025, 20:08

Wybaczenia, mnie się nałożył filtr "taniej", gdyż nim się często kierują inwestorzy - jak w przypadku domu niedaleko "Bieszczad" Bolda. Znam osobę, która zna inwestora i dowiedziałem się, ile to wyniosło. Nie chcieli dizajnerskiego domu, tylko oszczędności. Finalnie wydali tyle, ile za zwykły dom. A wygibasów mieli przy adaptacji sporo. Tak więc, jeśli ktoś poprzez kontenery rozumie oszczędność (jak założyłem), to się może pomylić.
Obrazek
BoldFold
Kontakt:

ndz 13 lip 2025, 20:45

No i dlatego trzeba wszystko policzyć i przeanalizować. Filtr tanio, nie oznacza bezmyślnie, lub "zrobi się samo" Poza tym ściany, podłoga i dach to mniejsza część kosztów Koszt zaś wyposażenia środka ogranicza tylko wyobraźnia inwestora, tu jest problem sporej części "budowniczych" I ich (braku) skłonności do oszczędzania, pogrubia też koszty np brak ich zdolności manualnych. Kontenery pozwalają w zasadzie mieć zamknięte pomieszczenia od razu i bawić się wykończeniem. Czyli mam od razu ściany, dach, podłogę i robię środek.

Jeśli wiem, że nie mam umiejętności do majsterkowania, to lepiej więcej popracować i kupić dom szkieletowy, lub tą przyczepę holenderską.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Ramzan Szimanow
Kontakt:

pn 14 lip 2025, 11:14

1411 pisze:
ndz 13 lip 2025, 20:08
Tak więc, jeśli ktoś poprzez kontenery rozumie oszczędność (jak założyłem), to się może pomylić.
Są i takie.
https://allegro.pl/oferta/od-reki-budze ... da9c0f20bd
Maślak13
Kontakt:

sob 19 lip 2025, 10:49

Ostatnio robiłem taki powiedzmy budynek do handlu o wymiarach 6x 3.5 m obłożony płytą warstwową 10cm . Wyszła naprawdę fajna kawalerka. Jednak pomimo kupienia używanych płyt, okien i drzwi (stał na konstrukcje ze składu) koszty przekroczyły 10tys . Do tego nie było żadnej instalacji elektrycznej i ogrzewania . Przy okazji znalazłem fajny piecyk offgridowy na gaz który montowany jest na ścianie i ma wlot powietrza i wyprowadzenia spalin na zewnątrz. Domek holenderski ma jednak tą zaletę że można go bez pomocy z zewnątrz o ile mamy czym holować przemieścić. Taki kontener już trudniej chociaż można by przymocować koła , dyszel z hakiem i przestawić. Oczywiście na wariata . I po konsultacji okazało się że jeżeli domek ma szerokość ponad 2,5metra to trzeba specjalne pozwolenie czyli też nie jest to bezproblemowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom”