Utrzymać się z 5ha

O żywności od produkcji po magazynowanie
BoldFold
Posty: 1431
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

ndz 23 lip 2023, 19:09

Nie zauważyłem różków, faktycznie... Mangalica to też świetny wybór, jak jest hodowana na powietrzu a jeszcze pod dębami to na dziczyznę mięso zachodzi.

Co do owiec to charakterystycznego zapachu tłuszczopotu nie mają jagnięta i ja kupuję takie jagnięta które albo jeszcze na pastwisko nie wyszły (maj) i potem, bo ona musi trochę odchorować przejście na trawę to tak sierpień, początek września to mięso jest przepyszne i nie ma zapachu.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Saracen
Posty: 148
Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
Kontakt:

ndz 23 lip 2023, 21:17

Pewnie masz rację, ale uznałem że Kameruny będą lepsze bo nie wiadomo kiedy je będę chciał zjeść :)
Niestety dębów nie mam tam gdzie świnie planuje trzymać więc mangalice będą musiały się zadowolić warzywami.
Chyba że będę zbierał żołędzie dla nich.
BoldFold
Posty: 1431
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

ndz 23 lip 2023, 21:51

Oczywiście, że kameruńskie do hodowli lepsze, ja pisałem o kupnie jagniąt tylko, gdyby ktoś chciał tuszkę sprawioną kupić...

A z żołędziami bardzo dobry pomysł. Jeszcze tylko pytanie masz kogoś do zabicia owiec, czy sam dasz radę?
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Saracen
Posty: 148
Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
Kontakt:

pn 24 lip 2023, 06:41

Jak trzeba będzie to kogoś znajdę ale sądzę że raczej sam dam radę.
BoldFold
Posty: 1431
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

wt 25 lip 2023, 09:21

A to kibicuję Ci i czekam na relację, bo to jeden z powodów który mnie wstrzymuje...
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Saracen
Posty: 148
Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
Kontakt:

wt 25 lip 2023, 09:54

Nie no z uboju to relacji na pewno nie będzie. Nie nagrywam takich rzeczy.
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2593
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

wt 25 lip 2023, 11:03

Bardziej zapewne chodzi o przerób na smakołyki 8-)
Saracen, a mógłbyś kiedyś zrobić temat o hodowli Kamerunów? O zaletach i wadach takiej hodowli, o chorobach zwierząt, kosztach opieki weterynaryjnej itd. Wiesz, tak aby czytajacy wiedział, z czym się to wiąże. Gro ludzi nie wyobraża sobie, ile jest pracy i problemów przy takiej inwestycji, trybie życia ale każdy zwykle myśli ze to fajne i romantyczne, zapominając o drugiej stronie medalu. Oczywiscie rozumiem ze to nie temat do napisania od ręki. Gdybyś jednak miał ochotę, nie krępuj się. Wtedy relacja pełna i na pewno mnóstwo pytań będzie.
Obrazek
Saracen
Posty: 148
Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
Kontakt:

wt 25 lip 2023, 17:50

Mogę spróbować coś napisać ale jak już to dopiero w okolicach zimy gdy będę po pierwszym uboju i przerobię mięsa. Tylko nie wiem czy to będzie w ogóle wartościowy tekst bo owce mam dopiero od wiosny. Dużo o nich nie wiem.
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2593
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

wt 25 lip 2023, 18:26

Jesień-zima to najproduktywniejszy okres na forum. Mniej zajęć - to naturalne.
Rozumiem że zaczynasz, ale może właśnie na świeżo będzie Ci łatwiej opisać niuanse które dla wieloletniego hodowcy są pomijalne bo weszły w krew?
Obrazek
Saracen
Posty: 148
Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
Kontakt:

wt 25 lip 2023, 19:02

Postaram się coś naskrobać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywność”