Koszula Helikon Defender MkII Gentleman

Wszystko o tym czym się zabezpieczamy przed czynnikami zewnętrznymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

sob 05 kwie 2025, 07:32

Koszula Helikon Defender MkII Gentleman

Cześć

Dziś krótko o koszuli, do której zakupu szykowałem się do jakiegoś czasu. Materiał nie jest sponsorowany, ów produkt kupiłem za własne ciężko zarobione pieniądze.
Potrzebowałem koszuli w kolorze czarnym na pewną uroczystość rodzinną, koszuli w kolorze czarnym nie miałem. A nie chciałem kupować w sieciówkach marketowych. Wybór padł na koszulę od Helikona jako koszule nie tylko do garnituru. Koszula z serii gentleman występuje w trzech kolorach : czarnym , niebieskim , jasno niebieskim. Kupowałem przez sklep internetowy, na początku kupowałem w rozmiarze XXL , ale okazało się że rozmiarówka jest zaniżona. Zwrot i powtórne zamówienie w rozmiarze XXL było dobrym wyborem.

Materiał : koszula jest wykonana z bardzo lekkiego i przewiewnego materiału. Ubierasz ją na siebie , i nie czujesz dyskomfortu. Pasuje jak trzeba. Coś co w białych koszulach resortowych nie występuje , bo koszula z przydziału ma przepuszczalność siatki foliowej…….

Krój : koszula jest z grubsza w kroju koszuli garniturowej. Ale posiada kieszenie na piersi , łącznie 4. Dwie zewnętrzne na piersiach zamykane na cienki rzep, oraz wewnętrzne tzw „napoleonki” na suwak. Jest to tak fajnie skrojone oraz wykonane że pod marynarką i karawanem, nie widać tego. Kieszenie „napoleonki” są dość pojemne. Kieszenie zewnętrzne przewidziane na raczej nieduże przedmioty.
Pod pachą jest wszyty materiał szybkoschnący, oraz bardziej przewiewny. Dzięki czemu noszenie koszuli pod marynarką,jest mniej niekomfortowe.
Na wysokości mostka jest wszyta mała pentla na której możemy zawiesić okulary :) Miły akcent w stronę okularników ;) oraz użytkowników okularów innych niż korekcyjne ;) Koszula na ramionach ma wszytą dodatkową warstwę materiału , a mieszki kieszeni „napoleonek” są podszyte siatką dystansową. Ogólnie żeby zobaczyć detale oraz rozpoznać że ów koszula jest zdecydowanie inna, trzeba podejść na bardzo bliską odległość. Z daleka to ginie w tłumie….

Czy polecam? Jeżeli pasuje ci krój , oraz kolorystyka. Myślę że będziesz zadowolony. Aktualnie cena owej koszuli oscyluje w okolicach 200 zł. Co wydaje się ceną akceptowalną. Na pewno z serii Gentleman dokupię jeszcze jedną koszulę ;) Bo są mega ;)

Pozdrawiam
~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

ndz 06 kwie 2025, 16:45

Wygląda ładnie, właśnie myślałem o czymś w tym kolorze. Czyli jak lubię luźniejsze, to lepiej brać 3XL ;) ? Szkoda, że nie robią olive czy khaki, miałbym do pracy, bo te nasze fabrykowe to jakaś masakra... Przeciwieństwo non iron....
p.s. patrzę, że mają defendery w ciekawych kolorach szerokozielonych. Poszukam i czegoś dla siebie ;)
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

ndz 06 kwie 2025, 18:31

Cześć
Ryszpak pisze:
ndz 06 kwie 2025, 16:45
Wygląda ładnie, właśnie myślałem o czymś w tym kolorze. Czyli jak lubię luźniejsze, to lepiej brać 3XL ;) ? Szkoda, że nie robią olive czy khaki, miałbym do pracy, bo te nasze fabrykowe to jakaś masakra... Przeciwieństwo non iron....
p.s. patrzę, że mają defendery w ciekawych kolorach szerokozielonych. Poszukam i czegoś dla siebie ;)
Szukaj Defendera, nie z dopiskiem Gentleman :)
Z tego co obserwowałem w dużej sieci sklepów z militariami, również występuje w wersjach takich bardziej mundurowych ów koszula. Wersja tropical ma kolorystykę „dark olive” , a normalny Defender w rip-stop występuje w ładnej oliwce. Musisz poszukać, jak co to odezwij się na priv. To ci linki poślę ;)

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Odzież”