Paliwa - okres ich przydatności

Pozyskiwanie, otrzymywanie, systemy alternatywne, także energia cieplna
JackBauerPL
Kontakt:

ndz 18 sie 2024, 13:40

Ramzan Szimanow pisze:
ndz 27 mar 2022, 16:24
Interaktywna mapa UOKiK pokazująca wyniki kontroli stacji paliw z ostatnich trzech lat.
Najpopularniejsze "wałki" w wypadku benzyny to zaniżona wartość oktanowa i zwiększona zawartość etanolu oraz innych związków organicznych. W wypadku oleju napędowego problem stanowi tzw "stałość antyoksydacyjna" czyli po prostu jak szybko olej traci właściwości, wytrącają się z niego osady.
https://uokik.gov.pl/kontrola_jakosc_paliw_mapa.php
Link nie działa, możesz podać poprawny.
JackBauerPL
Kontakt:

ndz 18 sie 2024, 13:46

Cześć. Jestem tutaj nowy. Witam wszystkich.
Ja mam taki problem, że 4 do 5 miesięcy temu napełniłem karnistry 20 litrowe (jak zwykle) i zauwazyłem, że po tym czasie strasznie te karnistry poszeżyło... nigdy tak nie miałem. Czy coś dolewają do paliwa (95 benzyna) czy może stacja Orlen coś zakombinowała... dość to niepokojąco wyglądało.
JackBauerPL
Kontakt:

ndz 18 sie 2024, 13:51

Buła pisze:
śr 09 mar 2022, 07:29
W sprawie gazu: od czasu jak mi zamarzła butla na kryzys mam 11-kilogramowe napełnione czystym propanem. Są niewiele droższe a jest spokój. Jeśli butla z propanbutanem sie nadmiernie wychłodzi trzeba ja zabrac do domu na kilka godzin. Nawet przy +5 jak szybko zużywasz zawartość to może się oszronic. Szczególnie jak odbiornik jest w innym pomieszczeniu.
O zawór nie trzeba się bać o ile bierzecie normalną starą konstrukcje z kołnierzem a nie jakiś nowy ped.... wynalazek.

Co do kanistrów to wybrałem metalowe z uwagi na większe bezpieczeństwo i sprawdzoną konstrukcję.
Polecam też dokupić przejściówkę z możliwością ładowania gazu do butli bezpośrednio z dystrybutorów na stacji. Tylko trzeba to robić rozważnie więc dobrze wyposażyć się w wagę ręczną aby mniej więcej kontrolować ile możemy tego gazu wlać... takie niby nic a takie coś :)
Maślak13
Kontakt:

ndz 18 sie 2024, 19:36

Napełnianie butli czy to turystycznych czy też 11kilogramowych jest nielegalne - chyba że mamy specjalne butle z zaworem do tankowaniania które pokazywał i ma kol Westend. Pracownik stacji robi to na własne ryzyko . Żeby nie rzucać się w oczy to można by zamontować do auta z LPG duży zbiornik LPG dodatkowo z odpowiednimi zaworami i zatankować sobie bez zwracania na siebie uwagi ( a ludzie wbrew pozorom patrzą i sygnalizują ). Potem w garaż wyciągamy zbiornik i robimy co chcemy.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

ndz 18 sie 2024, 22:15

JackBauerPL pisze:
ndz 18 sie 2024, 13:51
Tu masz aktualną mapkę
https://uokik.gov.pl/jakosc-paliw-mapa

Witam na forum! ;)
BoldFold
Kontakt:

pn 19 sie 2024, 11:05

Władze nasze, jako że stawiają wyłącznie na karanie, podobnie jak władze okupacyjne :lol: Więc mają w zanadrzu karę, grzywny/aresztu na każdą okoliczność... I tak warunki przechowywania; garaż wolnostojący do 200l paliwa, garaż w chałupie do 60 l paliwa, kary do 5 tysi. Jeszcze lepsze som zakupy bo tankowanie/przewożenie w nieatestowanych pojemnikach to chyba 3tysi. Do tego limity tankowania; o ile pamiętam osoba fizyczna (nie wiem jak firmy, czy rolnicy) Całkowita pojemność to chyba 240l, ale... w zbiornikach nie większych niż 60l tu chyba też kara na 3tysi. Dalej nie wiem jak z rolnikami i firmami...

Do tego nie wolno trzymać paliwa w; piwnicy, na strychu, w pomieszczeniach ogólnodostępnych, na balkonach, tarasie, klatce schodowej. W zasadzie mozna powiedzieć że, przechowywanie tylko w garażu, o ile nie jest to garaż podziemny.

Jeszcze taka uwaga to nowe paliwo e10 ono zaczyna tracić parametry już po 2 miesiącach, raczej nie ma sensu tej benzyny przechowywać. Ropę zaś należałoby na zapas tankować w zimie, bo teraz to ona jest letnia...

Kary jak się przyjrzałem co napisałem, są... IMPONUJĄCE, normalnie pomyślałbym, że niezwykle im zależy aby społeczeństwo dojechać.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Maślak13
Kontakt:

pn 19 sie 2024, 13:08

ON idzie uszlachetniać, ważniejsze moim zdaniem to kupić B0 czyli bez biokomponentów
BoldFold
Kontakt:

pn 19 sie 2024, 13:31

Jasne, że da się, ja bym nawet wyciągnął etanol z benzyny :lol: A benzyny bez biokomponentów nie kupisz :( Problem w tym, że większość małych urządzeń na benzynę pracuje i ja np nie gromadzę oleju napędowego tylko trochę do c330, ale ciągnik to na wszystkim pojedzie. Głównie problemy benzyna zaczyna stwarzać bo i piła i kosa i kosiarka i motorower, itd.
Użyj tego, co masz.
Awatar użytkownika
HomoSapiens
Kontakt:

śr 04 wrz 2024, 05:12

O propan butanie w zimie to się przekonałem na własnej skórze. Trzymam butlę na zewnątrz, jest połączona z kuchenką pomarańczowym wężem. Gdy temperatura spadła blisko zera spadła nam intensywność płomienia aż w końcu zgasł. Moim rozwiązaniem był kabel grzewczy owinąć wokół butli nawinąć otulinę izolacyjną. Pomogło. W tym roku zrobię na nią jeszcze małą izolowaną i wentylowaną budkę.
Pytanie: Gdzie można napełnić nową butlę czystym propanem?
BoldFold
Kontakt:

śr 04 wrz 2024, 07:58

Normalnie, u sprzedawcy gazu, u nas w firmie taki czysty propan techniczny sprzedajemy. Problemem zaś nie jest butan, tylko proporcje butanu do propanu... Tak, jest tańszy, więc jak sprzedawca chce zarobić a ja chce kupić jak najtaniej :idea: To nie tylko zamiast 11kg bedzie w butli 10 kg, ale też oczywiście będzie więcej butanu. Zaburzenie zaś tej wyliczonej równowagi powoduje takie jaja, że musisz oddać w połowie pełną butlę, którą w rozlewni napełnią znowu mieszaniną propan-butan i zmniejszą jeszcze ilość propanu. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest wypuszczenie do zera gazu (butanu) który pozostał w butli w powietrze.

Duzi gracze ostatnio podnieśli ceny co wykorzystują prywatne/mniejsze firmy, aby trochę podreperować budżet. Bo podatki i obciążenia horrendalne...
Użyj tego, co masz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Energia i zasilanie”