Sprzęty na usb-c i panel do ładowania tego

Pozyskiwanie, otrzymywanie, systemy alternatywne, także energia cieplna
ODPOWIEDZ
zellowicz
Kontakt:

sob 08 mar 2025, 20:45

Witam
Załóżmy, że żyjecie w dziczy i macie sprzęty typu: lampki, latarki, telefon, gps, golarka, radyjko wszystko z aku ładowane z usb-c.
Czy ktoś już testował jakieś panele słoneczne, co byłyby w stanie naładować taki sprzęt?
Zakładamy, że długo będziecie żyli w dziczy no, a energia potrzebna do tego typu rzeczy.
wojtek007
Kontakt:

ndz 09 mar 2025, 19:51

Bardziej bym się zainteresował jakimś powerbankiem którego można ładować z panelu. Będzie to lepiej działać jak bezpośrednie ładowanie z panela urządzeń. Taki powerbanka mógłby być na stałe wpięty w panel i ładować go nie zależnie od słońca. Ładowanie urządzeń bezpośrednio z panela może znacząco wydłużyć czas ładowania.

Bo np. taki powerbanka będzie podpięty i ładowany z panela wtedy gdy będzie słońce i utrzymywał będzie jakiś procenty naładowania cały czas . A my będziemy ładować z powerbanka potrzebne rzeczy.

Gdzie ładowanie bezpośrednio z panela może być nie możliwe lub wydłużyć ten czas co spowoduje że np. będziemy ładować latarkę cały dzień a tak ładujemy kilka urządzeń.
Awatar użytkownika
Wyngoshelektryczny
Kontakt:

ndz 09 mar 2025, 20:07

Można kupić zestaw panel+kontroler który ładuje akumulator 12V i ma też wyjścia USB. Ale tego nie testowałem.

https://alertkam.pl/zestaw-solarny-foto ... -2741.html
Maślak13
Kontakt:

pn 10 mar 2025, 23:11

To czuję się wywołany do tablicy. Mam zestaw z panelem 12V/ 50W. Akumulator doraźnie wyciągam z nie używanego pojazdu. Co do panela to nie mam zastrzeżeń, jest słońce to ładuje . Regulator już tak mnie nie zachwycił pierwszy miał uszkodzone gniazdo USB i wymieniłem na gwarancji. Kolejny już ładował, z tym że nie ma to gniazdo imponującej wydajności prądowej mówiąc po chłopsku dużo dłużej ładuje niż dobra ładowarka na takim samym kablu . Kolejna sprawa która wyszła niechcący na zlocie to zabezpieczenie od wilgoci -pozostawiony regulator na zewnątrz uziemiła poranna rosa . Napisałem uziemiła bo po wysuszeniu ożył.
Wniosek mój jest taki, że najlepiej do zestawu dorzucić dobrą ładowarkę 12v/USB i wtedy szybko można doładować i akumulator i urządzenia jakie posiadamy.
Dodam jeszcze że panel jest w wykonaniu raczej stacjonarnym , ma wymiary ok 50x50 i jakieś 3 cm grubości ramka . Może do noszenia na plecach to hardcore ale w aucie można zmieścić , a w obozie czy nawet na parapecie czy balkonie to bez problemu będzie pracować o ile mamy okna w słonecznych kierunkach. Czy polecam ? Jak najbardziej 😁
wojtek007
Kontakt:

wt 11 mar 2025, 09:20

Widziałem kiedyś regulator z możliwością podpięcia dodatkowego zasilania np. dynamo rowerowe itp. muszę poszukać i wrzucę link na starym forum bounglera był taki zestaw opisany.
zellowicz
Kontakt:

wt 11 mar 2025, 14:42

A może znacie panowie jakieś strony, kanały youtube, gdzie jest łopatologicznie wyjaśnione jaki zestaw trzeba mieć, by zasilić to i tamto i ile razy naładujemy telefon, jaki trzeba akumulator i ile to jest energii itp.? Chciałbym się podszkolić w tym temacie, aby samemu móc obliczyć moc zestawu, który zasili mi to i tamto i jeszcze energii zostanie na trochę.
Przemo1977
Kontakt:

czw 27 mar 2025, 22:54

Odnośnie ładowania w terenie polecam składane przenośne panele zamiast dużych i nie poręcznych. Takich paneli posiadam kilka, 5, 10, 21, 30, 80 i 120 Watt, większe to 170, 200 i 365 Watt. Moim zdaniem i z doświadczenia wiem że panel czym większy tym lepiej, nie mamy słońca w dzień cały czas. Ważne bardziej jest urządzenie kontroler który ładuje. Tu nie polecam absolutnie PWMa, te urządzenia potrafią dobrze i na amen uszkodzić Akumulator. MPPT tylko i wyłącznie, taki kontroler potrafi zdziałać cuda, przypuśćmy że mamy Panel Solarny 30 Watt i na wyjściu daje ~18 Volt co daje ~1,6 A mocy. Po podłączeniu panel - MPPT - akumulator 12 Volt tenże MPPT kontroler obniży napięcie do wartości ładowanej ~13,8 Volt dla akumulatora np. kwasowego lub 14,4 żelowego w zależności od temperatury otoczenia i podniesie Amperaż natężenie z 1,6 A do 3,6 przy tych 13,8 Voltach na wyjściu co daje ponad 2,25 razy więcej prądu ładowania. To potrafi MPPT. Natomiast PWM dostaje na wejściu 18 Volt i 1,6 A i obniża tylko napięcie regulując prąd ładowania poniżej lub do tych 1,6 A. Taka jest różnica. We wrześniu 2022 zainstalowałem sobie 3 panele na Balkonie 2 x 170 Watt i 1 x 200 Watt razem 540 Watt zmieniłem też kontroler po wymianie 3 przetwornic gdzie prąd ładowania na PWM miałem ponad 16 Volt który to kontroler spowodował 3 x wymianę przetwornicy 6 KW za każdym razem. Teraz mam MPPT z dostępem przez aplikację na wifi i mam podgląd sytuacji.
Przemo1977
Kontakt:

czw 27 mar 2025, 22:59

Jeszcze jedno, przy małych przenośnych składanych panelach jest zawarta elektronika kontroler te ustrojstwo także polecam wymienić na bardziej efektywne. :) Sam u siebie w większości wyprowadziłem tylko kabelki i podłączam tylko kontroler typu ustawnego, przetwornicę regulator np. DC-DC step up lub step down.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Energia i zasilanie”