Zapas paliwa do agregatu

Pozyskiwanie, otrzymywanie, systemy alternatywne, także energia cieplna
ODPOWIEDZ
Art68
Kontakt:

śr 30 lip 2025, 09:20

mam agregat 5KW benzynowy. Pobiera od 1 litra do 1,5 litra na godzinę w zależności od obciążenia które u mnie zwykle nie dochodzi do maxa możliwości agregatu.
Paliwo przechowuję w mini bunkrach tzn betonowych kręgach wkopanych do połowy w ziemię, obsypanych i przykrytych sklejką obitą blachą.
Bunkry są w cieniu, z dala od domu, ot tak na wszelki wypadek.
Mam zwykle 100-120 l benzyny w 20 l bańkach plastikowych po paliwie do piecyków itp. W porze koszenia trochę zużywam z tego zapasu i uzupełniam. innych wymian nie robię. Nie zauważyłem by agregat albo kosiarki źle chodziły na rocznym lub starszym paliwie. Może ten chłód bunkra służy dobrze zachowaniu właściwiści...🤷‍♂️
W drugim bunkrze mam podobny zapas diesla i on rotuje jeszcze wolniej bo mało kiedy mi się chce robić podmiankę. Kilka razy robiłem i tzw nowoczesny diesel ze wszystkimi czujnikami komputerami itd na starszym niż rok a może nawet dwuletnim paliwie nie kwękał, odpalał i chodził normalnie.
Mam jeszcze trzeci bunkier gdzie trzymam rozpuszczalniki, nafty itp palne płyny. Bunkry nie mają dna. Trochę żwiru. W razie pożaru paliwo ma iść w piach, mało eko ale w razie takiej sytuacji jak pożar mam to gdzieś czy pójdzie z dymem w powietrze czy wsiąknie w glebę.
Diesla trzymam do pojazdów.
Benzynę do agregatu.
Mieszkam na odludziu i miałem już kilkudniowe braki prądu. Wg mnie odpalanie agregatu co +- 6 do 8 h na +-1 do 2h wystarcza całkowicie by utrzymać zamrażarki/lodówki w doskonałej formie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Energia i zasilanie”