Zapas paliwa do agregatu
-
- Kontakt:
Bez problemu, zima czy lato tylko lpg benzyny wcale nie lej a jeżeli już to 98 + dodatek do paliwa...
Ja mam butle 30kg propan-butan, bo taka chyba 8l? to trochę za mała pojemność jest ja mam agregat 3 kw
tu odnośnik do agregatów;viewtopic.php?f=76&t=402&hilit=agregat
Ja mam butle 30kg propan-butan, bo taka chyba 8l? to trochę za mała pojemność jest ja mam agregat 3 kw
tu odnośnik do agregatów;viewtopic.php?f=76&t=402&hilit=agregat
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
- 1411
- Kontakt:
Potwierdzam. Hybryda i na LPG rozruch co jakiś czas i święty anielski spokój. Stoi, jeść nie woła ani opieki zbytniej nie wymaga. Ideał.

-
- Kontakt:
Stalowe są w teorii praktycznie "wieczne" tylko podbijanie legalizacji.
Kiedy włókna po 5-10 mają też w teorii tracić swoje właściwości wytrzymałościowe.
Osobiście nie widzę sensu pchać się w jakieś nietypowe butle.
Tylko to co łatwo rotować w czasie "P" i jest po prostu tanie.
Stalowa butla 11 kg z punktu wymiany to cena gazu plus ok 100 PLN kaucji.
Nowa ok 200-250 PLN.
Z włókien 750-1000 PLN.
Dla kilku kilo oszczędności na pustej butli?
Nawet przerabiając motocykl na alternatywne zasilanie butlą od wózka widłowego sens jest mizerny.
-
- Kontakt:
Od domowych różnią się jedynie rurką w środku. Żeby można było wybrać cały gaz z butli gdy ta jest w pozycji leżącej.
Propan-butan w niskich temperaturach kiepsko się rozpręża. Nie chodzi o jego palność tylko "leniwy" wypływ z butli.
-
- Kontakt:
Na stacjach benzynowych/lpg nie tankuje się żadnych butli, ZABRONIONE, wszystkie butle jakie by nie były; turystyczne, do kuchni aż po 80 litrowe czyli 30 kg propanu butanu i 11kg do wózków widłowych są napełniane w zakładach pełnienia tychże.
Co do wózków widłowych to zdarza się, że są braki specjalistycznych butli (tych z rurką) wtedy można zamocować zwykłą 11kg butlę do kuchenki tylko zamocowanie robi się w ten sposób aby była skierowana zaworem w dół. Parę takich wózków widziałem w życiu, to się rzuca w oczy, bo standardowo butla leży z tyłu a kuchenka wisi zaworem w dół.
Oczywiście w zimie można zamiast propanu-butanu stosować sam propan, bowiem butan ma problemy z parowaniem w niskich temperaturach, czyli mając propan-butan w zimie w butli wypalimy propan a butan osiądzie na dnie. Można przechowywać butle w temperaturze pokojowej. Alpiniści np śpią z kartuszem w śpiworze.
W aucie/wózku parownik gdzie propan butan przechodzi z fazy ciekłej w gazową jest podgrzewany płynem chłodzącym silnika.
Co do wózków widłowych to zdarza się, że są braki specjalistycznych butli (tych z rurką) wtedy można zamocować zwykłą 11kg butlę do kuchenki tylko zamocowanie robi się w ten sposób aby była skierowana zaworem w dół. Parę takich wózków widziałem w życiu, to się rzuca w oczy, bo standardowo butla leży z tyłu a kuchenka wisi zaworem w dół.
Oczywiście w zimie można zamiast propanu-butanu stosować sam propan, bowiem butan ma problemy z parowaniem w niskich temperaturach, czyli mając propan-butan w zimie w butli wypalimy propan a butan osiądzie na dnie. Można przechowywać butle w temperaturze pokojowej. Alpiniści np śpią z kartuszem w śpiworze.
W aucie/wózku parownik gdzie propan butan przechodzi z fazy ciekłej w gazową jest podgrzewany płynem chłodzącym silnika.
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.
-
- Kontakt:
Butli nie wolno ale gazbanki już tak... Cały czas to robię...
-
- Kontakt:
Dokładnie masz rację WE, jedynym minusem tankowania jest cena samego gazbanku, z zaworem do lpg. Cena gazu zaś w tej chwili to ok 2,8-lpg i ok 5,9 zeta za kg w kuchence. Ja już mam gaz ziemny, ale nie wiem czy pomysł nie wróci jeśli ceny zwariują...
Użyj tego, co masz.
Użyj tego, co masz.