Hejka Bart!
Pozwol, ze postapie w mysl naszego narodowego hasla "nie znam sie, wiec sie wypowiem"
Moim zdaniem trudno jest doradzic Ci cos sensownego majac za jedyne dane wejsciowe pulap cenowy i zgrubnie zarysowane zastosowania planowanej instalacji.
Mialbym kilka dodatkowych pytan:
- czy pulap cenowy jest sztywny?
- czy warunkiem krytycznym jest mozliwosc przeniesienia akumulatora do samochodu w razie W?
- jakie przewidujesz pobory mocy - te chwilowe i te dlugotrwale?
- co planujesz zasilac z tego ukladu?
W takich zabawach zwykle mamy 4 opcje: tanio i do bani, tanio i troche mniej do bani, drogo i do bani (oby nie!) i drogo ale nie calkiem do bani
A traz troche mojej zgadywanki:
Jesli pulap cenowy jest nie do zmiany, to odpada akumulator LiFePO4, ale moze zmiesci sie wieksza bateryjka kwasowo-olowiowa. Jesli krytyczna jest mozliwosc wpiecia akumulatora do auta na zamiane z akumulatorem rozruchowym, to LiFePO4 odpada jeszcze bardziej - te akumulatory za fajniaste, ale moga nie wypracoac pradu potrzebnego dla rozrusznika. Owszem, LiFePO4 o pojemnosci 100Ah ma katalogowo prad maksymalny 100A, ale jestem bardzo ciekawy, czy dalby sobie ladnie rade z targaniem rozrusznika, ktory ma ochote zassac 80A - albo i wiecej na zmarznietym silniku z gestym olejem.
Jesli planujesz tym zasilac urzadzenia indukcyjne, to trzeba brac pod uwage impuls duzego pradu rozruchowego - falowniczek moze sie zbuntowac. Jesli chcesz zasilic piec gazowy, to bedzie problem, bo falowniki Green Cell ktore mialem (jeden 300W nadal mam) na stanie maja plywajacy potencjal na wyjsciu zasilania i nie odpali Ci iskrownik pieca.
Wez tez prosze pod uwage, ze majac system oparty na akumulatorze 60Ah, od w pelni naladowanego do mocno rozladowanego akumulatora dysponujesz energia 720Wh na surowo (bez uwzglednienia strat na przetwarzaniu energii DC -> AC). Nie jest to jakas powalajaca energia. Dla ladowania telefonu / laptopa czy do celow oswietleniowych bedzie to uspokajajaco duzo, ale dla jakiejs grzalki, silnika, mocniejszego radiotelefonu - trzeba bedzie planowac zuzycie i zapewne troche oszczedzac..
Jesli planujesz zasilanie urzadzen wymagajacych 5V (albo powiedzmy telefonow obslugujacych PD lub QC3) to lepszym rozwiazaniem bedzie zainwestowanie w zasilacz samochodowy z 12V do 5V / 9V / 15V / 20V niz przetwarzanie 12V DC na 230V AC i podlaczanie tam sieciowego zasilacza od telefonu. Kazde przetwarzanie energii oznacza straty.
Odnosnie falownika Green Cell, ktory pokazales - badz prosze swiadomy, ze te 500W nadrukowane na jego obudowie, to jest moc chwilowa maksymalna. Ciaglego obciazenia to to urzadzenie wydoli ze 200W przy pomyslnych wiatrach i rezystancyjnym charakterze obciazenia. Zreszta - zobacz jakie to ma cieniutkie przewody do akumulatora. A przeciez nawet wygenerowanie tych 200W oznacza okolo 20A pradu. Oj beda te przewody cieplutkie, bardzo beda... A do 500W droga daleka (jakies 42A na surowo musialyby te druciki uniesc - moglyby od takiego pradu zaczac swiecic

).
Odnosnie ladowarki - popatrz sobie na Alledrogo za takimi urzadzeniami i poczytaj opinie tych, ktorzy te urzadzenia kupili. Mozesz sie zdziwic. Jednemu to sie podoba, ale jeszcze nie uzywal, innemu ladnie chodzilo bo wczoraj kupil i na chwile podlaczyl do akumulatora, jeszcze dalo to ognia przy pierwszym uzyciu, kolejnemu odmowilo pracy po podlaczeniu do gleboko rozladowanego akumulatora. Przyznam, ze w temacie ladowarek do akumulatorow, to ja jestem raczej zwolennikiem urzadzen archaicznych. Transformator, mostek prostowniczy, kawal kondensatora, jakis wskazowkowy amperomierz. Im glupsze to to jest, tym bardziej temu ufam. Ale i tak prady i napiecia zmierze podczas uzytkowania. Zdarzylo mi sie poprawiac kumplowi taki prosty prostownik do akumulatora, ktory dopoki akumulator bral w miare zauwazalny prad to zachowywal sie sensownie, ale gdy obciazenie spadalo, to napiecie podawane przez prostownik szybowalo w okolice 17V i gotowalo elektrolit. Trzeba tam bylo skrocic uzwojenie wtorne transformatora o kilka zwojow.
Mam nadzieje, ze wynikajace z mojej niekompetencji wywody na cos sie przydadza

Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.