Na wioskach śpiewają o nim piosenki. Wywiad z Marcinem Wroną – Motocyklem WSK 125 na Nordkapp

Środki transportu
Ramzan Szimanow
Kontakt:

sob 22 lut 2025, 19:40

Taki tam sentymentalny tekścik z fp "Rolnik info" na fb.
Wiadomo, "Kiedyś to były czasy, dzisiaj nie ma czasów!" itd ale przyjemnie się czyta i łza się w oku kręci.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=97 ... 4792594774

"Pamiętam tamte letnie popołudnia, kiedy wsiadałam na motocykl z przyczepką, czując się wolna i niezależna.

To nie był zwykły środek transportu – to był symbol samodzielności, pracy i radości, której nie da się opisać słowami.

Motocykl stał pod stodołą, zawsze gotowy do drogi.

Często używaliśmy go do przewożenia wszystkiego, co było potrzebne w gospodarstwie – worków ze zbożem, drewna, a czasem nawet sąsiadki, która prosiła o podwózkę do sklepu.
Uwielbiałam ten moment, gdy odpalałam silnik, a znajomy warkot rozchodził się po podwórku.

Dziadek zawsze patrzył na mnie z lekkim uśmiechem, kiwając głową. „Dobra z ciebie gospodyni” – mówił, a ja czułam dumę, że mogę pomagać.
W tamtych czasach nikt nie zastanawiał się, czy dziewczyna powinna jeździć motocyklem – liczyło się tylko to, że praca była zrobiona.

Dziś, kiedy przejeżdżam przez wieś i widzę stare budynki, wciąż słyszę w wyobraźni ten charakterystyczny dźwięk silnika i czuję wiatr we włosach.
To były proste, ale piękne chwile."
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Transport”