Hardtack czyli Pancerwafle

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
ODPOWIEDZ
BoldFold
Posty: 1414
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

sob 18 sty 2020, 12:51

Chciałem przepis na herbatniki czy krakersy, sam mam wątpliwości jak prawidłowo w naszym języku nazwać hardtack a wyszedł całkiem spory artykuł;

Hardtack (lub twardy tack) to prosty rodzaj herbatnika lub krakersa, wykonany z mąki, wody, a czasem soli. Hardtack jest niedrogi i trwały. Służy do odżywiania zwykle podczas długich podróży morskich, migracji lądowych i kampanii wojskowych. [1]
Etymologia
Nazwa wywodzi się od „tack”, brytyjskiego slangu żeglarzy określającego jedzenie. Jest znany pod innymi nazwami, w tym brewi (prawdopodobnie pokrewny z „brose”), chleb kabinowy, chleb pilotowy, herbatniki morskie, krakersy sodowe, chleb morski (jako racje dla żeglarzy), herbatniki okrętowe lub pejoratywnie jako herbatniki dla psów, łamacze trzonowców , blacha, obijaki, płyty pancerza (Niemcy) i zamki ślimakowe. Personel wojskowy Australii i Nowej Zelandii z pewnym sarkazmem znał ich jako wafle ANZAC (nie mylić z ciastkami Anzac). Wprowadzenie wypieku przetworzonych zbóż, w tym wytwarzanie mąki, zapewniło bardziej niezawodne źródło żywności. Egipscy żeglarze nosili płaski kruchy bochenek chleba jaglanego zwany ciastem dhourra, podczas gdy Rzymianie mieli biszkopt o nazwie bucellatum. Król Ryszard I z Anglii wyjechał na trzecią krucjatę (1189–92) z „biskitem muślinu”, który był mieszanym ziarnem jęczmienia, mąki fasolowej i żyta [6].

Niektórzy dawni lekarze kojarzyli większość problemów medycznych z trawieniem. Więc zalecano dla zdrowia codzienne spożywanie herbatników. W tamtych czasach piekarze robili hardtack tak twardy, jak to tylko możliwe, ponieważ ciastka z czasem zmiękły i stały się smaczniejsze z powodu ekspozycji na wilgoć i inne czynniki pogodowe. Ponieważ hardtack jest twardy i suchy, twarda nawierzchnia (przy odpowiednim przechowywaniu i transporcie) przetrwa trudne warunki magazynowania i ekstremalne temperatury. Bardziej wyrafinowane ciasto/hardtack kapitański zostało wykonane z drobniejszej mąki.

Aby zmiękczyć hardtack, często zanurzano w solance, kawie lub innym płynie lub gotowano w kuchni. Ponieważ był upieczony na twardo, pozostawałby nietknięty przez lata, gdyby był suchy. W przypadku długich podróży hardtack był pieczony cztery razy, a nie mniej niż dwa razy i przygotowywany sześć miesięcy przed żeglowaniem.

W 1588 r. dzienna dieta na statku Royal Navy wynosiła jeden funt hardtacku i jeden galon piwa. W 1667 r. Samuel Pepys po raz pierwszy uregulował stan zapasów marynarki wojennej, stosując zróżnicowane i pożywne racje żywnościowe. Hardtack Royal Navy podczas panowania królowej Wiktorii był wykonywany maszynowo w stoczni Royal Clarence Victualing Yard w Gosport w Hampshire, opatrzony znakiem królowej i numerem piekarnika, (sic!) w którym został upieczony. Gdy do procesu wprowadzono maszyny, ciasto dokładnie wymieszano i zwinięto w arkusze o długości około dwóch jardów i szerokości jednego jarda i następnie tłoczono z jednego kawałka około sześćdziesiąt sześciokątnych herbatników. Sześciokątny kształt oznaczał oszczędność materiału i czasu i ułatwił ich pakowanie niż tradycyjny okrągły biszkopt. Hardtack pozostał ważną częścią diety marynarza Marynarki Wojennej aż do wprowadzenia konserw. Konserwy mięsne zostały po raz pierwszy wprowadzone na rynek w 1814 r., a konserwowaną wołowinę w puszkach oficjalnie wprowadzono do racji Royal Navy w 1847 r.

Hardtack, rozdrobniony, zmielony był stosowany jako zagęstnik i był kluczowym składnikiem zup z owoców morza w Nowej Anglii pod koniec XVII wieku.

W 1801 r. Josiah Bent rozpoczął pieczenie w Milton (USA) w stanie Massachusetts, sprzedając „krakersy wodne” lub herbatniki z mąki i wody, które utrzmywały jakość i świeżość podczas długich podróży morskich z portu w Bostonie, które były również szeroko stosowane jako źródło pożywienia przez poszukiwaczy złota, którzy wyemigrowali do kopalni złota w Kalifornii w 1849 roku. Ponieważ podróż trwała miesiące, twarde herbatniki, były długo przechowywane w pociągach wagonów. Firma Benta sprzedawała później oryginalne krakersy używane w czasie wojny secesyjnej przez żołnierzy. G. H. Bent, firma co ciekawe, istnieje w Milton i nadal sprzedaje te krakersy do rekonstrukcji z czasów wojny secesyjnej i innych.

Podczas amerykańskiej wojny secesyjnej (1861–65) z magazynów Unii i Konfederacji wysyłano herbatniki o wymiarach 2,5 cm na 7,5 cala (7,5 cm na 7,5 cm) Niektóre z nich zostały użyte w latach 1846–48 w wojnie meksykańsko-amerykańskiej. Zważywszy, że owady są powszechne w niewłaściwie przechowywanych zapasach, (pakowane w papier) żołnierze rozbijają hardtack i wrzucają go do porannej kawy. To nie tylko zmiękczało herbatniki, ale owady, głównie larwy wilkołaka, unosiły się do góry, a żołnierze wyjmowali je z kubków. Niektórzy mężczyźni również rozdrabniali hardtack , uderzając go kolbą karabinu i dodawali wodę. Jeśli mieli patelnię, piekli papkę, lub piekli papkę bezpośrednio na węglach ogniska. Mieszali również hardtack z brązowym cukrem i gorącą wodą, a czasem whisky, aby stworzyć coś, co nazywali budyniem, który miał służyć jako deser.


Europa
W Genui hardtack był i nadal jest tradycyjnym dodatkiem do sałatki rybnej i warzywnej o nazwie cappon magro.

Hardtack, pieczony z dodatkiem lub bez dodatku tłuszczu, był i nadal jest podstawowym składnikiem rosyjskich racji wojskowych, szczególnie w marynarce wojennej, ponieważ piechota tradycyjnie preferowała prosty suszony chleb, gdy potrzebny był długi okres trwałości. Nazywa się po rosyjsku galeta (галета), jest zwykle nieco bardziej miękki i bardziej kruchy niż tradycyjny hardtack, (pieczywo trwałe moża zakupić u nas np. w Arpol) ponieważ większość odmian produkowanych w Rosji zawiera co najmniej trochę tłuszczu, co czyni je bliższym krakersom solonym. Jedna taka odmiana, chlebcy armiejskije (хлебцы армейские) lub „krakersy wojskowe”, jest zawarta w rosyjskich racjach wojskowych. Inne marki cieszą się znaczną popularnością również wśród ludności cywilnej, zarówno wśród wczasowiczów, jak i ogółu mieszkańców.

W Niemczech hardtack jest zawarty w każdej racji wojskowej i potocznie znany jako Panzerplatten (płyty pancerza). Z powodu poboru od wielu lat duża część męskiej populacji wie o nich ze służby, dzięki czemu stała się bardzo popularna nawet w zastosowaniach cywilnych. Firma, która je produkuje, sprzedaje je również w niezmienionej formie na rynek cywilny. Mówi się, że mają wiele właściwości, niektóre żartobliwie przypisane, takie jak umiejętność łączenia ich ze standardowym lakierem do butów w celu stworzenia łatwopalnego urządzenia lub przyklejania ich do pojazdów w celu zwiększenia ochrony pancerza. Jedną z cech, lubianą przez wielu żołnierzy, jest zdolność do powstrzymywania potrzeby wypróżniania się, niektórzy twierdzą, że nie musieli iść przez 3 dni po spożyciu ich dużych ilości.

W Polsce hardtacki (znane pod oficjalną nazwą: Suchary Specjalne SU-1 lub SU-2 - Specjalne Hardtacks) i Herbatniki bieszczadzkie są nadal obecne w racjach wojskowych Wojska Polskiego. W slangu wojskowym nazywane są żartobliwie Pancerwafle.

A teraz składniki i przepis na Hardtack;

Zacznij od zebrania potrzebnych składników:

2,5 szklanki mąki (+ trochę więcej)
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
Będziesz także potrzebował kilku przyborów:

duża miska do wymieszania. uważam, że lepszy mikser
wałek do ciasta (lub improwizuj!)
papier do pieczenia
no i... piekarnik


Zacznij od zmieszania mąki i soli w dużej misce.

Dopisek autora; to jest moment, aby usunąć pierścienie na palcach. Ciasto Hardtack jest bardzo lepkie i trudno będzie później wyczyścić pierścienie - zaufaj mi, wiem!

Po dokładnym wymieszaniu suchych składników zacznij dodawać wodę w małych ilościach. Ciasto można mieszać i ugniatać ręcznie lub za pomocą miksera. Ponownie będzie początkowo bardzo lepki, ale szybko zmieni się w jednolite ciasto. Jeśli po kilku minutach ugniatania nadal jest lepki, dodaj niewielką ilość dodatkowej mąki.

Ciasto Hardtack mieszane w misce
Gdy ciasto utworzy twardą kulkę, obsyp mąką stół i umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni.

Wałkujemy ciasto
Za pomocą wałka do ciasta, ciężkiego kufla, butelki wina lub nawet dłoni rozwałkuj ciasto na grubość około 1/4 ″ do ½ cala co daje około 6,5 do 12,5 mm (wydaje się, że 12,5 mm to trochę grubo, ale to trzeba wypróbować)

Pokrój ciasto na porcje wielkości porcji.

Wałek do ciasta Hardtack
Będzie to łatwiejsze, jeśli uformujesz ciasto w kwadrat zamiast koła.
Jeśli nie masz dużego doświadczenia w używaniu wałka do ciasta, możesz użyć ołówków jako podkłądki pod wałek. Po prostu połóż ołówek po obu stronach ciasta i dociśnij, aż wałek spocznie na ołówkach. Teraz, tocząc się tam iz powrotem, otrzymasz ładny płaski kawałek ciasta.


Cięcie ciasta Hardtack
Gdy będziesz zadowolony z kształtu ciasta, umieść go na papierze. Pokrój ciasto na porcje wielkości porcji. Teraz za pomocą noża lub noża do cięcia ciasta pokrój go na poręczne kawałki wielkości „krakersa”. Możesz się wzorować na SU 2 lub zrobić własny rozmiar . Prostokątny rozmiar najlepiej nadaje się do długotrwałego przechowywania i stanowi dobry rozmiar porcji na później. Polecam rozmiar, który nadal będzie pasował do kubka, jeśli zdecydujesz się namoczyć zupą lub kawą!

Otwory w herbatnikach
Teraz, gdy „arkusz krakersów” jest przycięty na wymiar, zrób małe otwory rozmieszczone równomiernie na każdym kawałku.


Otwory te pomagają w równomiernym pieczeniu ciastek. Chodzi o to aby obie krawędzie i środek ciasteczka typu hardtack mogły się jednolicie piec. Otwory pozwalają na odparowanie wody i nie pozwalają by herbatniki urosły w piekarniku. Ponadto otwory ułatwiają później łamanie twardych herbatników na mniejsze kawałki.

Pieczenie krakersów
Teraz piecz ciasto przez 25-35 minut w piekarniku 375 stopni, aż zacznie się rumienić na powierzchni. Pieczemy do bardzo jasnej opalenizny, bardziej niż faktycznego brązu. Bardzo łatwo jest przypalić mąkę, więc uważaj.

Kiedy masz jasnobrązowy kolor, wyjmij herbatniki survivalowe z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Chcesz, aby było w 100% chłodne przed włożeniem go do dowolnego opakowania, aby usunąć jak najwięcej wilgoci z herbatników, więc powinno stygnąć w chłodnym i suchym pomieszczeniu, a nie w kuchni gdzie gotujemy obiad.

Tu dodam od siebie, że czytając uważnie historię hardtack przeczytaliśmy o pieczeniu dwukrotnym a nawet czterokrotnym, można spróbować piec dwa razy.

Po wyjęciu z piekarnika
Wszelkie ślady nadmiaru wilgoci spowodują przedwczesne zepsucie się ciastek.
Więc jeśli mieszkasz w stosunkowo suchym klimacie, możesz zostawić go na kilka dni, aby wyschnąć jeszcze przed przechowywaniem.

Przechowywanie ciastek Hardtack
Suchą twardą nawierzchnię można przechowywać przez wiele miesięcy, a nawet kilka lat - jeśli pozostanie sucha. Uszczelnianie próżniowe lub stosowanie worków z mylaru i pochłaniaczy wilgoci pomoże usunąć wilgoć podczas przechowywania, a solidny (metalowy) pojemnik chroni krakersy przed gryzoniami. Dbaj o to, by poszczególne paczki były małe, abyś otwierał tylko to, czego potrzebujesz, pozostawiając resztę bezpieczną i suchą.

Link;https://www.skilledsurvival.com/hardtac ... val-bread/

Amerykanie są niesamowici, tak dokładnie i wyczerpująco opisali temat, jestem pod wrażeniem.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
Rapttus
Posty: 197
Rejestracja: śr 19 wrz 2018, 15:02
Lokalizacja: Rzeszów Jasło
Kontakt:

ndz 19 sty 2020, 02:59

Dzięki za przepis :)
Autor oryginału chyba się pomylił i ma to być pieczone w temperaturze 275 a nie jak jest napisane 375
Piekarnik domowy nie daje tak wysokiej temperatury. Chyba że mój jest jakiś wybrakowany :lol:
Nie wiem czy mowa jest o pochłaniaczach wilgoci z tym samym środkiem który używany jest w pudełkach z butami.
Jeżeli tak to jest on cholernie szkodliwy dla zdrowia a trzymanie go razem z jedzeniem to zbędna brawura :roll:
silikazel-bialy-saszetki2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
BoldFold
Posty: 1414
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

pn 20 sty 2020, 08:51

Dzięki, nie zwróciłem uwagi, faktycznie błąd jakiś się wkradł, przepisy podają temperaturę od 190 stopni wzwyż...
To tym bardziej ważne, że hardtacki z samej mąki i cienkie więc łatwo spalić.


A tu są wkłady do absorpcji wilgoci, nie wiem kto to u nas sprzedaje... do żywności a nie do butów;

https://www.propagroup.co.uk/en/prod-15 ... gIBavD_BwE
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”