Zdrowo i smacznie. Praca zbiorowa
- 1411
- Posty: 2608
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Podtytuł "Poradnik racjonalnego żywienia rodziny w zdrowiu i chorobie" nie zachęcił mnie zanadto, ale przekartkowałem i zmieniłem zdanie. Książka wydana w 1973 roku nakładem Państwowego Zakładu Wydawnictw Lekarskich, w moich rękach wydanie VI poprawione i uzupełnione.
Początkowo sądziłem że to zwyczajna książka kucharska i dlatego nie byłem nastawiony entuzjastycznie. Fakt, to jest książka z przepisami na różne rodzaje dań, zwykle prostych i zwyczajnych, sytych i swojskich ale jest to także podręcznik opisujący wszystko co poza przepisem tyczy się kuchni i przyrządzania posiłku. I w skład tego wszystkiego wchodzą zasady savoir-vivre nakrywania stołu, kolejności podawania posiłków ale i - co dla nas najcenniejsze (nie żebym miał coś do kultury jedzenia) - opisy jak sprawić królika szybko i fachowo, jak go podzielić na porcje, podobnie z rybami, jakim zmianom ulegają ziemniaki w czasie przechowywania w piwnicy, które części kapusty czy kalafiora zawierają najwięcej witaminy C, jak dzielić mięso z poszczególnych zwierząt hodowlanych, czym peklować, jak suszyć, ogrom wiedzy i fachowe porady dla każdego kto nie ma pojęcia o zapleczu kulinarnym. Jest też wiedza o zastosowaniu w kuchni dziko rosnących roślin. Każdy dział przedstawia swoje walory w żywieniu chorych i dzieci. Działy są proste, mięso, ryby, warzywa, tłuszcze, słodkości, etc. Lektura ma niemal 600 stron i zawiera mnóstwo cennych informacji, w tym całe jadłospisy z przeliczeniem na kalorie, zastrzeżeniami dotyczącymi posiadanych chorób, dostosowaniem do wykonywanych prac, zawartością minerałów i witamin. Czytam z doskoku co bardziej interesujące wątki.
Początkowo sądziłem że to zwyczajna książka kucharska i dlatego nie byłem nastawiony entuzjastycznie. Fakt, to jest książka z przepisami na różne rodzaje dań, zwykle prostych i zwyczajnych, sytych i swojskich ale jest to także podręcznik opisujący wszystko co poza przepisem tyczy się kuchni i przyrządzania posiłku. I w skład tego wszystkiego wchodzą zasady savoir-vivre nakrywania stołu, kolejności podawania posiłków ale i - co dla nas najcenniejsze (nie żebym miał coś do kultury jedzenia) - opisy jak sprawić królika szybko i fachowo, jak go podzielić na porcje, podobnie z rybami, jakim zmianom ulegają ziemniaki w czasie przechowywania w piwnicy, które części kapusty czy kalafiora zawierają najwięcej witaminy C, jak dzielić mięso z poszczególnych zwierząt hodowlanych, czym peklować, jak suszyć, ogrom wiedzy i fachowe porady dla każdego kto nie ma pojęcia o zapleczu kulinarnym. Jest też wiedza o zastosowaniu w kuchni dziko rosnących roślin. Każdy dział przedstawia swoje walory w żywieniu chorych i dzieci. Działy są proste, mięso, ryby, warzywa, tłuszcze, słodkości, etc. Lektura ma niemal 600 stron i zawiera mnóstwo cennych informacji, w tym całe jadłospisy z przeliczeniem na kalorie, zastrzeżeniami dotyczącymi posiadanych chorób, dostosowaniem do wykonywanych prac, zawartością minerałów i witamin. Czytam z doskoku co bardziej interesujące wątki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
super dzieki ,własnie będę zamawiał ,jest kilka tych książek na alledrogo za pare zł ,tylko nie wiem które wydania ...
- 1411
- Posty: 2608
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Wiadomość z pytaniem do sprzedającego.
- 1411
- Posty: 2608
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
To chyba nie jest aż tak chodliwy towar póki co, więc cierpliwości.
Od razu opisze jak ta i inne książki trafiły do mnie. Likwidowano bibliotekę w pewnej wiosce i czego nie wzięły szkoły lub inne instytucje, można było zabrać za free (biblioteka po przeniesieniu dostała dofinansowanie na nowy księgozbiór) a zatem wybrałem sporo o hodowli zwierząt, o rolnictwie itp. Teraz wyciągam z pudeł i przeglądam jak jest chwila.
Od razu opisze jak ta i inne książki trafiły do mnie. Likwidowano bibliotekę w pewnej wiosce i czego nie wzięły szkoły lub inne instytucje, można było zabrać za free (biblioteka po przeniesieniu dostała dofinansowanie na nowy księgozbiór) a zatem wybrałem sporo o hodowli zwierząt, o rolnictwie itp. Teraz wyciągam z pudeł i przeglądam jak jest chwila.
-
- Posty: 1442
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
Te strasze książki są tak cenne w wiedzę, bo autorzy mieli jeszcze świeżą pamięć o IIWŚ, na dowód tu współczesna jedna z pierwszych książek p tematyce życia w czasie wojny;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
- Rapttus
- Posty: 197
- Rejestracja: śr 19 wrz 2018, 15:02
- Lokalizacja: Rzeszów Jasło
- Kontakt:
-
- Posty: 1442
- Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Kontakt:
Jeszcze coś takiego, trudnokupowalna jest w formie papierowej, na ebooka no problem;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Własnie mi przyszła książka " zdrowo i smacznie " elegancka , wielka cegła normalne dla mnie to jest książka kucharska dla przygotowanych ....warto ja mieć
- 1411
- Posty: 2608
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt: