Nie jestem pewna, czy Twoja odpowiedź, była do mojego tematu o leku. Jednak spróbuję odpowiedzieć na Twoje zaskakujące wypowiedzi.
BoldFold pisze: ↑wt 22 sie 2023, 09:56
Ok, zarówno ja, jak i Ty chcemy przystosować się do istniejących warunków, ale większość chce dopasować istniejące warunki do własnej wygody i własnego widzimisię.
Nigdy nie chciałam przystosować się do istniejących warunków.. Wyjechałam tylko za edukacja i pieniążkami.
Cala ta dziwna otoczka wielkich miast..
"musisz wyglądać" / "musisz sobie coś dosztukowac" / "musisz gdzieś bywać" / "musisz mieć nowe buty i stać po nie w kolejce 3 dni"
Wisiała mi.. A nawet głupota ludzi mnie trochę przerażała. Skalpować brwi za 100, by później za 300zl je dorobić. Gdzie sens, gdzie logika. 400 zł w suchym co 2 tygodnie (średnio)
Cel był jeden i do niego dążyłam.
Mi nie miał kto "dać" na lepszą przyszłość. Pracowałam w różnych miejscach, ucząc się..
I przewinęłam się przez zmywak, zarobiłam wtedy na laptopa do nauki..
Przewinęłam się przez bycie kelnerka.. Pozwoliło na studiowanie zaocznie..
To jest to szaleństwo a im bardziej trzeba wszystko postawić na głowie tym zajadlej i z większą szkodą są te zmiany wprowadzane i promowane.
No właśnie stąd wypad na wieś. Tu wciąż jest normalnie. Ludzie żyją ciężka praca, prowadzają, doją krowy, zbierają dla nich żarcie na zimę..
I teraz; to że czegoś nie wiemy, nie akceptujemy, lub nie przyjmujemy do wiadomości nie oznacza, że nie miało, nie ma, lub w przyszłości nie będzie miało wpływu (czasami bolesnego) na nasze życie, sztandarowym jest powiedzenie; "nieznajomość prawa szkodzi"
Chce zobaczyć jak dziwactwa wchodzą na wieś.. Domyślam się jak to będzie wyglądać. Tym bardziej chce to zobaczyć
Ja się przyznam, że mam za mało środków płatniczych aby taki plan wprowadzić w życie,
Uwierz.. Na stary dom na wsi nie trzeba mega kokosów.. Nasz jest z 67 (wg papierów). 2 piętrowy klocek. W teorii na piętrze bez remontu dało by się jakoś żyć. Ba.. Na działce jest 2 dom. Z 66go. Tam już naprawdę skromnie... Meble prl, spadający sufit, dziurawy dach.. Tak samo na parterze było w tym z 67. Nie zapłaciłam dużo. Teraz resztę zrobię powolutku.. Myślę w 5 lat się wyrobię.
Domek 90m w okolicy, poszedł za 140k. Miał już solary na dachu, nowy dach.. W środku co prawda nadal prl i drewniane podłogi malowane olejna, ale jednak.. Też się na niego czaiłam. Nie zdążyłam.
nawet jak 20 ha i nawet nie podłączył żadnego kabelka, czy rury to i tak bez wizyt w urzędach nie da się tego zrobić, dobra, mam kasę kupię duży kamper i będę w nim mieszkał, no też muszę parę warunków jeśli chcę jechać po drodze spełnić... Nawet bezdomny nie jest pozostawiony samemu sobie.
I na co Ci 20 ha na start? Będziesz miał kupę pracy w domu /na domu.. Ziemia będzie leżeć odłogiem. Czasu starczy na "przydomowy ogródek i sad" na starcie - a i tak ja już narzekam ze się nie wyrabiam ..
Praca zarobkowa 8h, dojazd.. na wiosnę kopanie, sadzenie, podlewanie.. Latem drewno.. W tym roku kompletnie nie dbałam o szkodniki, bo usłyszałam teorie od rolnika z dziada pradziada, że 2 lata na "zaniedbanym" mi nic nie wyrośnie.. Cholera wyrosło.. Więc siedzę w słoikach..
Można iść skrótem..
Kupić stary dom.. Zamówić firmę.. Odnowi.. Kupić kupę ziemi.. Reaktywować stare gospodarstwo na już.. Ale to są potężne koszty.. Mnie też nie stać

dlatego bez kredytów (były frankowicz) powolutku oglądając każda złotówkę 4x idę do swojego celu..
Ziemia na końcu..
Z ciekawostek, są plany i to jest lepszy plan ze smutkiem to przyznaję niż wyeliminowanie gotówki, a mianowicie wprowadzanie NIP przy każdym zakupie do każdego paragonu, pomyślcie o tym

Na dzisiaj od 01.01.24 najpierw każda f-ra będzie generowana w MF a dopiero później dla klienta.
Jestem KOWALSKI
Nie mam nip
Nipy na paragonach są od paru lat

3?4?
*była księgowa "
Przestań się lekać o wszystko.. Jakoś to zawsze będzie
Odwagi! Jak cóż służę porada jak tanio to ogarnąć /zależnie od umiejętności i sił fizycznych /