Miło mi móc dołączyć do społeczności osób świadomych potencjalnych zagrożeń i mających wolę by podjąć jakieś kroki zaradcze.
Czytając forum zauważyłam fajną rzecz: osoby, które tu dyskutują umieją nie zgadzać się z sobą w kulturalny sposób, który jednak nie sprawia wrażenie wymuszonego-jest w obecnych tu dyskutantach jakaś taka wzajemna życzliwość

, a brakuje tego uczucia napięcia jak przed zapłonem tak wyczuwalnego w wielu innych grupach obecnych w sieci Internet. Myślę, że to nie tylko pozytywne, ale wielce pouczające spostrzeżenie

. Zastanawiałam się od dawna co sprawia, że ktoś akceptuje świadomość realności zagrożeń, a druga osoba to wypiera, choć obie są inteligentnymi ludźmi. I tak mi chodzi teraz po głowie, że być może nie zależy to od sprawności przetwarzania informacji przez czyjś mózg, co bardziej zdolności tego mózgu do generowania życzliwych uczuć wobec innych. Wszak to co się najbardziej niszczy w obecnych społecznościach to umiejętność tworzenia autentycznych, głębokich więzi z drugim człowiekiem. Jak ktoś tu bardzo słusznie zauważył na forum: w pojedynkę nie sposób przetrwać, a dziś prawie każdy chce być gwiazdą sceny...
Czy jakaś życzliwa dusza może mi powiedzieć gdzie na forum jest ten niezbędnik preppersa/ przygotowanego? Gdzieś tu była mowa o takim niezbędniku do pobrania, ale nie mogę go znaleźć. Z góry dziękuję za pomoc.
Obecnie mieszkam w Łodzi.