Cześć!
Opis tego co zdegustowałem z przeterminowanych racji armii francuskiej.
W nawiasach będą umieszczone informacje o terminie ważności do spożycia.
Od razu przepraszam za chaos, ale opisuje na bierząco co spożywam z losowych racji.
Terminy szczegółowe racji żywnościowych:
marzec 2019 (po terminie)
listopad 2021 (po terminie)
grudzień 2023 (po terminie)
styczeń 2025 (po terminie)
No dobra przechodzimy do opisów.
Isotonic sport drink (2021) - proszek do sporządzenia napoju izotonicznego, zbrylony, musiałem rozdrobnić zbrylony materiał przed wsypaniem i wymieszaniem. Smak mdły, typowy dla napoju izotonicznego. O dziwo całkiem dobrze nawadnia.
Batonik owocowy o ciekawej nazwie „barre commando” (2021) - całkiem dobry

Przypomina trochę batoniki owocowe z polskich racji żywnościowych.
Batonik owocowy o nazwie „pate de fruits” (2021) - konsystencja galaretki owocowej , słodkie, aż za bardzo.
Dżem śliwkowy (2021) ; nic mu nie brakuje, na ciepło można z niego przygotować coś na kształt kompotu.
Batonik owocowy „nougout aux fruits” (2021) : bardzo słodki , o konsystencji chałwy z kawałkami owoców.
Mix drink (2023) Fast intense hydration : dobry, lekko słodkawy proszek do sporządzenia napoju izotonicznego.
Izostar baton (2023) : miodowo orzechowy baton energetyczny. O smaku przeciętnym. Takie bardziej mokre NRG5 lub Seven Oceans.
Baton Pate de fruits (2023) : nie czuć różnicy w stosunku do batonika którego datowanie do spożycia było do 2021.
Baton Naugat aux fruits (2023) : twardy nad wyraz smaczny batonik orzechowo / owocowy. Jak ktoś ma słabsze zęby, niech uważa.
Herbatniki (2023) : po otwarciu opakowania z dwoma herbatnikami …. Poczułem stęchliznę … Malutki kawałek który ugryzłem , był o gorzki i goryczkowaty. Każdą porcję otworzyłem (których łącznie było 8, pakowane po dwa herbatniki), niestety 7 na 8 porcji to był zapach stęchlizny. Jedna porcja pachniała i smakowała dobrze , ale nie odważyłem się spróbować dużego kęsa. Całość została wyrzucona.
Izostar , izotonik w proszku do rozpuszczenia w wodzie (2019) : smak podobny do izotonika, z terminem do 2021.
Baton „Naugat aux fruits confits” (2019): rozciapciany ale miękki , i nawet dobry. Zdziwiło mnie to , bo spodziewałem się panzer wafla jak w roczniku 2023.
Baton „Barre energuetique” kawowy batonik energetyczny (2019) : twardy jak kamień ale jak odgryziesz kawałek dość szybko rozpuszcza się w jamie ustnej.
Baton „Bare Commando” (2021) : dobry smaczny baron. Miękki mimo 4 lat po terminie.
Baton „Combat fuel” (2025) : raptem 3 miesiące po terminie. Dobry baton o bananowym smaku.
Herbatniki (2025) : niecałe 3 miesiące po terminie. Dobre, chyba najlepszy element tych racji który się niestety najszybciej się psuje…… W jednej porcji czuć było już ten posmak lekkiej goryczki, zwiastującej produkt na granicy zdatności do spożycia. Po spożyciu całej paczki, żadnych nieprzyjemnych objawów.
Mix Drink (2025) proszek do sporządzenia napoju izotonicznego : proszek się trochę zbrylił. Ale po rozpuszczeniu w wodzie , smakuje całkiem dobrze. Dobrze nawadnia.
Baton „Bare Energy” (2019) : brzoskwiniowy batonik energetyczny. Smakuje trochę jak takie bardziej mdłe delicje brzoskwiniowe.
Baton „Combat Fuel” (2025) : dobry baton o lekko kawowym posmaku.
Baton „Naugat aux fruits” (2025) : twardy (bardzo twardy) ale naprawdę dobry baton owocowy.
Baton „Noir” (2023 i 2025) : baton z gorzkiej czekolady. Mimo wytrącenia się w obu przypadkach białego osadu na powierzchni. Oba batony bardzo dobre oraz bardzo kruche,.
Herbatniki (2021) : w racji datowanej do spożycia do roku 2021, występują one w trzech smakach w jednym opakowaniu. Solone (SALÉ) , zdatne do spożycia ale niezbyt dobre, podczas rozdrabniania pokarmu w ustach. Wyczuwa się lekko gorzkawy posmak , a same herbatniki solone lekko śmierdzą stęchlizną .Solone herbatniki wyrzuciłem, nie chciałem ryzykować. Zbożowe (CÉRÉALES) , po otwarciu nie śmierdzą, podczas gryzienia nie czuć w jamie ustnej gorzkiego posmaku. Słodkie (SUCRÉ) pachną i smakują dobrze. Najlepiej w całym zestawie.
Herbatniki (2019) : sytuacja podobna jak w herbatnikach datowanych do 2021. Herbatniki solone są niezdatne do spożycia, reszta (zbożowe i słodkie) zdatna a nawet całkiem smaczna. Solone zostały wyrzucone po degustacji jednej porcji.
Zupa orientalna „potage oriental” (2021) : ichniejszy gorący kubek. W smaku przypomina bardziej doprawiony rosołek. Trochę kolistego makaronu. Jako coś co przełamuje smak słodkich dodatków.
Zupa instant „SRD-Potage Curry” (2019) : nic specjalnego. Zupa bez żadnego makaronu (nawet w symbolicznej ilości). Smak nie jest porywający.
Jeszcze zostało kilka elementów racji do spożycia. Na razie nie było, żadnych nieprzyjemności gastrycznych.
~Bart