Francuskie racje wojskowe, test racji po terminie, Menu N*12, oraz inne francuskie wojskowe specjały.

O żywności od produkcji po magazynowanie
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

ndz 29 wrz 2024, 15:30

Cześć

Dziś wprowadzenie do testu, który mieliśmy zrobić na zlocie. Ale jakoś w toku rozmów, umknęło gdzieś nam to zagadnienie. Dostałem od @West_End pakiet racji z roczników 2019,2021,2023 oraz 2025). W celu porównania jak bardzo zmienia się smak zależnie od rocznika.

(2019-2021-2023-2025)

Racje są w terminach do:
marzec 2019 (po terminie)
listopad 2021 (po terminie)
grudzień 2023 (po terminie)
styczeń 2025 (nie przeterminowana)

Wszystkie są tego samego składu , zestaw menu oznaczony jako N*12 czyli kiełbaski strasburskie i makarony , oraz pasztet.

Opis według zdjęcia (od góry z prawej do lewej)
-podgrzewacz
-biszkopty
-musli
-srd potage curry / zupa curry
-baton owocowy
-pasta owocowa (malinowa)
-chusteczki chigieniczne
-baton energetyczny
-baton brzoskwiniowy
-zestaw kawowo-herbaciany-uzdatniania wody.
-konserwa boeuf carotes / wołowina z marchewką
-konserwa garniture pour sandwich thon et léguarnes / pasta na kanapki z tuńczykiem i warzywami
-izotonik Isostar
-konserwa rougail de saucisses / kiełbasa raugali
-konserwa fines tartins fromage foundu / pasta z sera foudu
-baton kakaowy 64 %
-syrop z śliwek (na zdjęciu jest nad izostarem)

Racje będę testowa w następujący sposób :
-częstował się będę tylko pojedynczym kawałkiem danej potrawy / zestawu z danego rocznika, przepłukując między kęsami wodą mineralną niegazowaną.
-dania spożywał w temperaturze pokojowej , z wyjątkiem zupy curry oraz herbat i kawy.
-wykonywał dokumentacje zdjęciową ;)

Zaczynam od czwartku…

Pozdrawiam

~Bart

EDIT : związku z zatruciem żołądkowym (nie spowodowanym spożywaniem racji które opisuje) degustacje odkładam w czasie kiedy dojdę do siebie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

śr 09 paź 2024, 19:47

Cześć

Na pierwszy ogień idą kiełbaski strasburskie (2021 , 2023 i 2025) w racji z 2019 jest konserwa rougail de saucisses / kiełbasa raugali.

Danie z roku 2019 jest koloru czerwonego , dania z 2021 , 2023 i 2025 są takiego samego koloru. Pachną tak samo (2021 , 2023 i 2025) , w daniu z 2019 jest wyczuwany bardziej pieprz.

Kęs w postaci łyżki dania w temperaturze pokojowej , przepita czystą niegazowaną woda.

2019 - w smaku najbardziej mi podeszło, potrawa jest bardziej pieprzna od reszty. Jest to danie na zdjęciu bardziej czerwone od całej reszty.
2021 - pachnie dobrze , ale danie jest bardziej mdłe od dania z 2019. Ale szczypta pieprzu poprawiłaby sytuacje.
2023 - nie czuć różnicy w stosunku do dania z 2021.
2025 - nie czuć różnicy w stosunku do dania z 2021.

Na razie tyle , zobaczymy czy będzie jakaś „rewolta” żołądkowa po tym.

Rano dopisze EDIT.

Pozdrawiam
~Bart

EDIT : obyło się bez przykrych komplikacji.

Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

wt 22 paź 2024, 04:33

Cześć

Na drugi ogień idzie Paella (w rocznikach 2021 , 2023 i 2025) oraz wołowina z marchią w roczniku 2019.

W roczniku 2019 wołowina była trochę twarda , ale samo danie było całkiem dobre nawet bez przyprawiana i bez podgrzewania.

Paella
W rocznikach 2021 i 2023 było to danie trochę mdłe, troszkę pieprzu załatwiło by sprawę. Na pewno nie było zepsute.

Rocznik 2025 był idealny! Najlepszy, ostry wyrazisty i smaczny.

Nie miałem po spożyciu owych konserw żadnych nieprzyjemności żołądkowych. Chodź jak po spożyciu żywności mocno przetworzonej, było trochę ciężko na żołądku.

Pozdrawiam
~Bart

Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

wt 05 lis 2024, 05:25

Cześć

Kolejny element racji już zdegustowany.

Tym razem opisze małą konserwę, która w zamiarze ma służyć do przygotowania kanapek.

I tym razem są różnice w zawartości owych małych konserw. Ponieważ termin do 2019 posiada całkiem dobrą pastę z tuńczyka , a terminy do 2021 , 2023 i 2025 mielonkę mięsną.

Chce nadmienić że owe mielonki były bardzo twarde, przez co owe kanapki na zdjęciach wyglądają niezbyt specjalnie.

Walory smakowe, pasta z tuńczyka była naprawdę świetna. Mielonki były nawet dobre, termin do 2023 był zdecydowanie bardziej słony od pozostałych dwóch mielonek ( 2021 i 2025).

Nie było żadnych rewolt żołądkowych, chodź żołądek podczas trawienia pracował dość głośno. I wydać było, że był to najbardziej chrzczony w różne utrwalacze, element tych racji.

Pozdrawiam
~Bart

Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

sob 26 lip 2025, 14:51

Cześć!

Opis tego co zdegustowałem z przeterminowanych racji armii francuskiej.

W nawiasach będą umieszczone informacje o terminie ważności do spożycia.
Od razu przepraszam za chaos, ale opisuje na bierząco co spożywam z losowych racji.

Terminy szczegółowe racji żywnościowych:
marzec 2019 (po terminie)
listopad 2021 (po terminie)
grudzień 2023 (po terminie)
styczeń 2025 (po terminie)

No dobra przechodzimy do opisów.

Isotonic sport drink (2021) - proszek do sporządzenia napoju izotonicznego, zbrylony, musiałem rozdrobnić zbrylony materiał przed wsypaniem i wymieszaniem. Smak mdły, typowy dla napoju izotonicznego. O dziwo całkiem dobrze nawadnia.

Batonik owocowy o ciekawej nazwie „barre commando” (2021) - całkiem dobry :) Przypomina trochę batoniki owocowe z polskich racji żywnościowych.

Batonik owocowy o nazwie „pate de fruits” (2021) - konsystencja galaretki owocowej , słodkie, aż za bardzo.

Dżem śliwkowy (2021) ; nic mu nie brakuje, na ciepło można z niego przygotować coś na kształt kompotu.

Batonik owocowy „nougout aux fruits” (2021) : bardzo słodki , o konsystencji chałwy z kawałkami owoców.

Mix drink (2023) Fast intense hydration : dobry, lekko słodkawy proszek do sporządzenia napoju izotonicznego.

Izostar baton (2023) : miodowo orzechowy baton energetyczny. O smaku przeciętnym. Takie bardziej mokre NRG5 lub Seven Oceans.

Baton Pate de fruits (2023) : nie czuć różnicy w stosunku do batonika którego datowanie do spożycia było do 2021.

Baton Naugat aux fruits (2023) : twardy nad wyraz smaczny batonik orzechowo / owocowy. Jak ktoś ma słabsze zęby, niech uważa.

Herbatniki (2023) : po otwarciu opakowania z dwoma herbatnikami …. Poczułem stęchliznę … Malutki kawałek który ugryzłem , był o gorzki i goryczkowaty. Każdą porcję otworzyłem (których łącznie było 8, pakowane po dwa herbatniki), niestety 7 na 8 porcji to był zapach stęchlizny. Jedna porcja pachniała i smakowała dobrze , ale nie odważyłem się spróbować dużego kęsa. Całość została wyrzucona.

Izostar , izotonik w proszku do rozpuszczenia w wodzie (2019) : smak podobny do izotonika, z terminem do 2021.

Baton „Naugat aux fruits confits” (2019): rozciapciany ale miękki , i nawet dobry. Zdziwiło mnie to , bo spodziewałem się panzer wafla jak w roczniku 2023.

Baton „Barre energuetique” kawowy batonik energetyczny (2019) : twardy jak kamień ale jak odgryziesz kawałek dość szybko rozpuszcza się w jamie ustnej.

Baton „Bare Commando” (2021) : dobry smaczny baron. Miękki mimo 4 lat po terminie.

Baton „Combat fuel” (2025) : raptem 3 miesiące po terminie. Dobry baton o bananowym smaku.

Herbatniki (2025) : niecałe 3 miesiące po terminie. Dobre, chyba najlepszy element tych racji który się niestety najszybciej się psuje…… W jednej porcji czuć było już ten posmak lekkiej goryczki, zwiastującej produkt na granicy zdatności do spożycia. Po spożyciu całej paczki, żadnych nieprzyjemnych objawów.

Mix Drink (2025) proszek do sporządzenia napoju izotonicznego : proszek się trochę zbrylił. Ale po rozpuszczeniu w wodzie , smakuje całkiem dobrze. Dobrze nawadnia.

Baton „Bare Energy” (2019) : brzoskwiniowy batonik energetyczny. Smakuje trochę jak takie bardziej mdłe delicje brzoskwiniowe.

Baton „Combat Fuel” (2025) : dobry baton o lekko kawowym posmaku.

Baton „Naugat aux fruits” (2025) : twardy (bardzo twardy) ale naprawdę dobry baton owocowy.

Baton „Noir” (2023 i 2025) : baton z gorzkiej czekolady. Mimo wytrącenia się w obu przypadkach białego osadu na powierzchni. Oba batony bardzo dobre oraz bardzo kruche,.

Herbatniki (2021) : w racji datowanej do spożycia do roku 2021, występują one w trzech smakach w jednym opakowaniu. Solone (SALÉ) , zdatne do spożycia ale niezbyt dobre, podczas rozdrabniania pokarmu w ustach. Wyczuwa się lekko gorzkawy posmak , a same herbatniki solone lekko śmierdzą stęchlizną .Solone herbatniki wyrzuciłem, nie chciałem ryzykować. Zbożowe (CÉRÉALES) , po otwarciu nie śmierdzą, podczas gryzienia nie czuć w jamie ustnej gorzkiego posmaku. Słodkie (SUCRÉ) pachną i smakują dobrze. Najlepiej w całym zestawie.

Herbatniki (2019) : sytuacja podobna jak w herbatnikach datowanych do 2021. Herbatniki solone są niezdatne do spożycia, reszta (zbożowe i słodkie) zdatna a nawet całkiem smaczna. Solone zostały wyrzucone po degustacji jednej porcji.

Zupa orientalna „potage oriental” (2021) : ichniejszy gorący kubek. W smaku przypomina bardziej doprawiony rosołek. Trochę kolistego makaronu. Jako coś co przełamuje smak słodkich dodatków.

Zupa instant „SRD-Potage Curry” (2019) : nic specjalnego. Zupa bez żadnego makaronu (nawet w symbolicznej ilości). Smak nie jest porywający.

Jeszcze zostało kilka elementów racji do spożycia. Na razie nie było, żadnych nieprzyjemności gastrycznych.

~Bart

West_End
Kontakt:

sob 26 lip 2025, 16:41

Żyjesz a to najważniejsze. Swego czasu na Podlasiu u Piotra jedliśmy dania z krewetkami z 2014, 9 lat po terminie i wszystko zagrało. Test pokazuje, ze racje lata po terminie spokojnie mogą służyć jako pokarm i nie należy się ich pozbywać bo "data padła" 👊
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

sob 26 lip 2025, 16:48

Cześć

West_End pisze:
sob 26 lip 2025, 16:41
Żyjesz a to najważniejsze. Swego czasu na Podlasiu u Piotra jedliśmy dania z krewetkami z 2014, 9 lat po terminie i wszystko zagrało. Test pokazuje, ze racje lata po terminie spokojnie mogą służyć jako pokarm i nie należy się ich pozbywać bo "data padła" 👊

Nie licząc biszkoptów :) Bo niestety te solone zawsze waliły stęchlizną……… reszta nawet grubo po terminie była względnie smaczna. Ale sądzę że 3-4 dni na głodzie , i człowiek by te zatęchłe solone zjadł. Mam rację polską po terminie , i tak się zastanawiam czy zjeść jakoś na dniach , czy pozwolić jej dojrzeć i zobaczyć jak smakuje 2-3 lata po terminie?

~Bart

West_End
Kontakt:

ndz 27 lip 2025, 00:30

Ciekawe... Testu polskich po terminie nie widziałem... Sam jestem ciekaw efektu 😛
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

ndz 27 lip 2025, 08:33

Cześć!

West_End pisze:
ndz 27 lip 2025, 00:30
Ciekawe... Testu polskich po terminie nie widziałem... Sam jestem ciekaw efektu 😛
West Ty diable , namówiłeś! :twisted:

~Bart

BoldFold
Kontakt:

ndz 27 lip 2025, 13:11

Wkrenca Ciem, masz jak w banku, że przywiozę coś niecoś poniżej 2019 roku :mrgreen:

a pro po; West będziesz miał na zlocie co nieco z francuskich racji?
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywność”