Schron - wyposażenie, plany, instrukcje
- Arcyszczur
- Kontakt:
Cześć,
nie mamy takiego wątku/tematu/miejsca więc tworzę wątek na opisy, zdjęcia i instrukcje użytkowania sprzętu niezbędnego przy budowie mniej lub bardziej pancernych ukryć i przydomowych schronów oraz budowy samych ukryć. Ponieważ trochę takich mam, wrzucę w tym wątku. Dołóżcie swoje proszę.
nie mamy takiego wątku/tematu/miejsca więc tworzę wątek na opisy, zdjęcia i instrukcje użytkowania sprzętu niezbędnego przy budowie mniej lub bardziej pancernych ukryć i przydomowych schronów oraz budowy samych ukryć. Ponieważ trochę takich mam, wrzucę w tym wątku. Dołóżcie swoje proszę.
Nigdy nie postępuj wbrew prawom przyrody i staraj się je jak najlepiej zrozumieć.
Arcy
Arcy
- Arcyszczur
- Kontakt:
Dostałem ostatnio takie właśnie cacko. Razem z papierami!
Dla zachowania od zniszczenia (instrukcja pożółkła mocno, papier kwaśny, a nakład wg. stopki 5000 egz.) zrobiłem pdf i macie.
To jest zawór wywiewny instalacji wentylacyjnej schronu, zapewniający jednocześnie nadciśnienie w pomieszczeniach schronu oraz zabezpieczenie (zamknięcie) instalacji wywiewnej przez czoło fali uderzeniowej wybuchu. Urządzenie proste w swojej konstrukcji i solidne. Zwykle montuje się w masywnej ścianie pancernej/ochronnej pomiędzy przedsionkiem schronu, a przelotnią lub ścianą schronu, a przedsionkiem jeśli nie jest on pancerny. Przez klapę wychodzi zużyte (ale wolne od skażeń) powietrze ze schronu wypychając skażone powietrze z przedsionka czy przelotni.
EDIT:
Nie załączyły mi się zdjęcia, tylko .pdf, więc poprawiam.
Dla zachowania od zniszczenia (instrukcja pożółkła mocno, papier kwaśny, a nakład wg. stopki 5000 egz.) zrobiłem pdf i macie.
To jest zawór wywiewny instalacji wentylacyjnej schronu, zapewniający jednocześnie nadciśnienie w pomieszczeniach schronu oraz zabezpieczenie (zamknięcie) instalacji wywiewnej przez czoło fali uderzeniowej wybuchu. Urządzenie proste w swojej konstrukcji i solidne. Zwykle montuje się w masywnej ścianie pancernej/ochronnej pomiędzy przedsionkiem schronu, a przelotnią lub ścianą schronu, a przedsionkiem jeśli nie jest on pancerny. Przez klapę wychodzi zużyte (ale wolne od skażeń) powietrze ze schronu wypychając skażone powietrze z przedsionka czy przelotni.
EDIT:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw 15 gru 2022, 21:33 przez Arcyszczur, łącznie zmieniany 4 razy.
Nigdy nie postępuj wbrew prawom przyrody i staraj się je jak najlepiej zrozumieć.
Arcy
Arcy
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Witaj!
Witaj Arcy! Niektórzy na Tobie krzyżyk forumowy postawili
A tu takie zaskoczenie.
Ogólnie temat wyposażenia schronu , tego ruchomego i nie, zasługuje na głębszą analizę.
Miałem całą bibliotekę OCK PRL odnośnie eksploatacji schronów…… Ale ponad 15 lat temu się tego pozbyłem. Bardzo dziś tego żałuje , bo to była kopalnia wiedzy! Może uda się tą wiedzę odbudować Tu na forum.
Pozdrawiam
~Bart
Witaj Arcy! Niektórzy na Tobie krzyżyk forumowy postawili

Ogólnie temat wyposażenia schronu , tego ruchomego i nie, zasługuje na głębszą analizę.
Miałem całą bibliotekę OCK PRL odnośnie eksploatacji schronów…… Ale ponad 15 lat temu się tego pozbyłem. Bardzo dziś tego żałuje , bo to była kopalnia wiedzy! Może uda się tą wiedzę odbudować Tu na forum.
Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
- BeReady
- Kontakt:
,,zapewniający jednocześnie nadciśnienie w pomieszczeniach schronu,, a to nie filtrowentylacja zapewnia nadciśnienie wewnątrz schronu?
- BeReady
- Kontakt:
Arcyszczur pisze: ↑czw 15 gru 2022, 15:37Dostałem ostatnio takie właśnie cacko. Razem z papierami!
EDIT:
A tutaj współczesna wersja od Finów

-
- Kontakt:
Spotkałem się ostatnio z FILTROPOCHŁANIACZ FPT-200M jak sądzicie nada się do małej piwnicy zamiast drogich filtrów ?
- BeReady
- Kontakt:
Pytanie jak to było przechowywane i co tam w środku się dzieje. Filtr,jak nawet nie przepuszcza się przez niego powietrza traci z czasem parametry. Filtry do filtrowentylacji,zwłaszcza węglowe są pakowane hermetycznie już podczas produkcji. Wtedy mogą leżeć 20 lat. W tym przypadku duża niewiadoma.
https://aksfilter.pl/sklep/filtr-weglow ... ierniczej/
Chyba bym wolał coś takiego z filtrem HEPA. Cena nie kosmiczna, a zawsze pewniej. No i można z czasem zapasowe filtry dokupić.
No i druga sprawa musisz mieć wentylator który przepuści powietrze z uwzględnieniem oporów jakie ten filtr będzie stawiał. Myślę, że wentylator średnio ciśnieniowy musiałby być.
https://aksfilter.pl/sklep/filtr-weglow ... ierniczej/
Chyba bym wolał coś takiego z filtrem HEPA. Cena nie kosmiczna, a zawsze pewniej. No i można z czasem zapasowe filtry dokupić.
No i druga sprawa musisz mieć wentylator który przepuści powietrze z uwzględnieniem oporów jakie ten filtr będzie stawiał. Myślę, że wentylator średnio ciśnieniowy musiałby być.
- BeReady
- Kontakt:
-
- Kontakt:
- BeReady
- Kontakt:
Leżał to z kronikarskiego obowiązku,jako że został wywołany do tablicy,pozwoliłem sobie rozciąć. Napewno nie jest to nowy sort, jakiś demobil. Tak to czarne to węgiel aktywny. Musiał odbarwić trochę sam filtr papierowy. Mogę zważyć ile tego jest ale myślę że około 5/6kg.
Myślę, że oni nadal klepią takie filtry bez większych zmian w środku.
Myślę, że oni nadal klepią takie filtry bez większych zmian w środku.