Ulotki/broszury państwowe

Dział w którym udostępniamy linki do przydatnych informacji, polecamy książki, itd.
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

sob 30 sie 2025, 18:30

Kurczę wrzuciłem jako temat w Książkach, ale może lepiej żeby tu był....
Poradnik bezpieczeństwa - Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.

https://www.gov.pl/web/poradnikbezpieczenstwa

Może niech administracja tamten temat usunie...
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

pn 01 wrz 2025, 11:23

Cześć!
Ryszpak pisze: sob 30 sie 2025, 18:30 Kurczę wrzuciłem jako temat w Książkach, ale może lepiej żeby tu był....
Poradnik bezpieczeństwa - Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.

https://www.gov.pl/web/poradnikbezpieczenstwa

Może niech administracja tamten temat usunie...
Trudno , niech będzie w dwóch miejscach :)

Poradnik bezpieczeństwa.

Moje subiektywne uwagi, przeglądając niedawną publikacje wydana przez MSWiA która nosi tytuł „Poradnik bezpieczeństwa” nasuwają się pewne uwagi, jest lepiej niż przy pozycji wydanej wcześniej „ Bądź gotowy – poradnik na czas kryzysu i wojny” wydanej przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa. „Poradnik bezpieczeństwa” czyta się przyjemnie i bardzo szybko , co jest przydatne szczególnie w momencie kiedy czas na lekturę, jest mocno ograniczony.

Przechodzimy konkretnie do uwag.

TWOJE PRZYGOTOWANIE MA ZNACZENIE
-Brak odniesienia do „Białej księgi bezpieczeństwa narodowego” , która sugerowała że Polska jest bezpieczna….. (moja uszczypliwość)
-brak na wstępie słowa o nowej fali terroryzmu (mimo że rozdział odnośnie terroryzmu znajduje się w książce)
-sugestia że w Polsce działa system ochrony ludności w postaci Obrony Cywilnej……. Nieśmieszny żart

PRZYGOTOWANIE
Przygotuj siebie i najbliższych
-Brak wzmianki o rozeznaniu terenowych najbliższej okolicy w której mieszkasz , pracujesz oraz drogi do pracy , do domu , do szkoły i rodziny.
-Brak sugestii żeby wyleczyć aktualne dolegliwości zdrowotne.

Przygotuj swoje otoczenie
-Brak sugestii że filtr do wody oraz inne elementy uzdatnia wody (tabletki) mogą być przydatne również w domu.

Dom i mieszkanie
-Brak wzmianki o piasku jako taniego substytutu środka gaśniczego.
-Dobrze piszą żeby posiadać minimalne zapasy na 3 dni, ale jednak propagować ideę żeby owe zapasy były większe na 5 - 7 dni. Optymalnie moim zdaniem jest posiadać zapasy od 14 do 21 dni.
-Brak wzmianki o wodzie szarej (technicznej) do spłukiwania np toalety, oraz sugestii żeby wodę szarą uzdatnić do wody spożywczej!
-zestaw ewakuacyjny, brak sugestii żeby nie nosić demobilu wojskowego.

REAGOWANIE
Plecak ewakuacyjny
-Nie ma nic o środkach obrony …..
Schronienia
-Przebywając w schronie lub ukryciu wykonujesz polecenia załogi schronu/kierownika schronu.
-totalny brak opisu postępowania, na wypadek przebiegu linii frontu w bezpośredniej okolicy.
-brak ogólnego opisu zagrożenia minowego! Rosjanie i Ukraińcy używają całego przekroju arsenału minowego! Od min masowych po improwizowane.

TEMAT TOTALNIE POMINIĘTY
I tutaj mam zarzut zarówno do poradnika wydanego przez RCB jak i niedawno przez MSWiA.. Totalnie pominięto kwestię broni w rękach cywili! I nie chodzi tutaj o walkę zbrojną z agresorem , ale o obronę przed pospolitym bandytyzmem.

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

PP1442

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

ndz 21 gru 2025, 15:26

Cześć

Pytanie , dostał ktoś z Was rządowy „poradnik bezpieczeństwa”? Bo dni kilka zostało do końca roku. A tu ani widu ani słychu……

~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

PP1442

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
BoldFold
Kontakt:

pt 26 gru 2025, 10:25

Chyba na to za szybko jeszcze, na razie weszło w życie (zaczyna obowiązywać) rozporządzenie (RM) o planie masowej ewakuacji;

link;https://forsal.pl/kraj/bezpieczenstwo/a ... orsze.html

link;https://www.portalsamorzadowy.pl/polity ... .html#goog

Tak więc wszystko w powijakach, bo to trzeba zorganizować od MONu, poprzez MSW, pewnie jeszcze MSZ po drodze dojdzie, dalej wojewoda, burmistrz, prezydent miasta, wójt, sołtys i jednostki medyczne, straży pożarnej, jeszcze WOT do tego, tak że mamy tu "plan pięcioletni" jak nic.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Szebora
Kontakt:

pt 26 gru 2025, 19:44

Osobiście mnie ten PORADNIK DLA KAŻDEGO przeraża.
Mieszkam na starej wsi.. Gdzie zostali głównie starsi.. Z rozpadającymi się gospodarstwami..
Przeraża z perspektywy osoby 70+
Za chwilę dostaną to gówno do domu..

Emerytura, renta średnio tu wynosi 900-1200.. Na miesiąc.. Ludzie żyją z tego co urobia latem.. Co wytwarzają.. Ciężka praca rak..

Po tym poradniku.. Tylko się powiesić w stodole ze zwierzakami..
Nie dość że strach.. "bo idzie wojna" to i ich nie stać na "wytyczne"

1 dokumentacja medyczna.. W jednym miejscu..
Wiecie że to u takiej osoby waży z 20 kilo? Babcia miała 6 segregatorów.. Napchanych..

Niezbędne leki.. Urządzenia.. Na ile? Na te 2 tygodnie? Przeciez oni ledwo są w stanie wykupić na tydzień.. Odkładając na zimę na drewno.. Odkładając z jedzenia.. Na drewno.. A że i tak nie starczy.. Trzeba będzie iść do lasu..

Dalej.. Z kim mają porozmawiać? Jak dzieciaki w wielkich miastach karierę robią.. Własny dom zakładają..

"poinformuj służby"
Wiecie że te osoby nie znają telefonów alarmowych.. Ani nie mają gdzie pójść?

Nie obsługują telefonów tak dobrze jak wy..

Babci miałam ustawione 2 numery pod cyferkami..
Zawsze dzwoniła na 112 kiedy przyjdę na obiad.. A do mnie ze kominiarza potrzebuje.. "numer gdyby coś się działo"

"przygotuj zwierzeta"
No hit nad hity.. Patrząc co tu się dzieje..

Mam kaganiec.. Mamy adresatke.. Mamy szelki, szczepienia, leki suple, każde z futer ma swój zapas żywnosci.. Wody.. i etc.. Transportera dla słoni nie mamy..
Jeździmy z psem bez siedzenia w aucie bo się nie miesci..

Ale patrząc na wieś , gdzie te pompki, miski.. Latają jak je bozia stworzyła.. Kiedy chcą.. Często zapomniane.. Wątpię czy któryś staruszek będzie miał zapas resztek z obiadu.. Czy nawet suchego chleba w mleku.. Pisałam.. Ledwo im na leki na parę dni starczy..

Dalej..
Czujniki.. Oznacz odcięcia wody.. Gazu..
Ktoś kto używa tego 60-70 lat.. Będzie miał to..
Nie myśląc o tym.. Ze osoba obca może wpaść i ja ratować.. Będzie musiała "szukać po rurach"

AED.. Mamy 13 km od nas.. Myślicie ze nawet ja rajdowiec za grosza zdążę? ;-)
A co dopiero starszy człowiek.. Nie wiedzacy nawet co to.

Zapasy.. Jedyna rzecz z którą osoby starsze tu sobie poradza..

Sygnały alarmowe..
Mam 40 lat zaraz.. W ciągu mojego życia z 3x uległy zmianie.
Czego innego mnie uczono na PO, co innego obowiązuje dziś. Nie będą wiedzieli..

Ostatni punkt.. Ewakuacja.. Najbardziej chory w książeczce...

Punkt "zbioru" pod sklepem.. Parę m2, więcej ma tu przystanek..

Staruszki się zadeptaja.. Uciekając z ciepłego.. Bezpiecznego miejsca.. Z wodą i zapasami.. "bo pan z książeczki kazał"

Jeszcze kredyt wezmą na te "zapasy"

No przeraża mnie ta książeczka..
Z perspektywy ludzi tu..
Gdzie 50 zł.. To być albo nie być za miesiąc..
Gdzie zapasu rosną w ziemi.. I są w piwnicach..

Ale "książeczka kaze uciekać"
Szebora
Kontakt:

pt 26 gru 2025, 19:52

Nie mogę edytować posta.. Pojawiają mi się kreseczki.. Coś się rozsypało..

Przesłanie ode mnie.. Zostawcie wsie w spokoju.. Nie straszcie.. Poradzimy sobie.. Jak zawsze..
BoldFold
Kontakt:

sob 27 gru 2025, 09:47

No ale o to chodzi, mamy się bać, wszystkiego bać, a wojną straszyć łatwo w obecnej sytuacji. Nie mamy zmiany pokoleniowej, a najgorzej jest na terenach popegeerowskich, rolniczych, bo młodzi masowo wyemigrowali. Nawet jak (ja) mógłbym uciekać to mam (starych) rodziców, więc odpada. Ale mamy się bać... I teraz rozwiązania są 3y;

/ nie mówimy i piszemy o tym bo po co straszyć ludzi
/piszemy i mówimy bo ludzie powinni znać prawdę
/straszymy ludzi na wyrost, bo mieli o czym myśleć, zamiast zajmować się polityką

Która wersja jest prawdziwa, czort wie... Może jak zwykle i ta i ta i ta.

Decyzja każdego z nas jest autonomiczna, nikogo na siłę pod karabinem nie zwiną. Co innego jak parę chałup we wsi wyleci w powietrze, wtedy perspektywa się zmieni, prawda? Tak naprawdę chodzi o to że przewidywalny (czytaj normalny) świat się skończył i występuje możliwość wystąpienia każdego rodzaju, nawet najbardziej przerażającego scenariusza przyszłości.

Nie ma dnia bez złych wiadomości; pożary, tory, balony, dywersja, drony itd. To powinno dać do myślenia, ale też nie można dać się zwariować. Z 2iej strony, ktoś kto już teraz walczy o przetrwanie będzie miał o wiele łatwiej niż Ci którzy elektrykami po kawę late na mleku sojowym do starbucksa popylają prawda?
Użyj tego, co masz.
Szebora
Kontakt:

sob 27 gru 2025, 17:11

BoldFold pisze: sob 27 gru 2025, 09:47 No ale o to chodzi, mamy się bać, wszystkiego bać, a wojną straszyć łatwo w obecnej sytuacji. Nie mamy zmiany pokoleniowej, a najgorzej jest na terenach popegeerowskich, rolniczych, bo młodzi masowo wyemigrowali. Nawet jak (ja) mógłbym uciekać to mam (starych) rodziców, więc odpada. Ale mamy się bać... I teraz rozwiązania są 3y;

/ nie mówimy i piszemy o tym bo po co straszyć ludzi
/piszemy i mówimy bo ludzie powinni znać prawdę
/straszymy ludzi na wyrost, bo mieli o czym myśleć, zamiast zajmować się polityką

Która wersja jest prawdziwa, czort wie... Może jak zwykle i ta i ta i ta.

Decyzja każdego z nas jest autonomiczna, nikogo na siłę pod karabinem nie zwiną. Co innego jak parę chałup we wsi wyleci w powietrze, wtedy perspektywa się zmieni, prawda? Tak naprawdę chodzi o to że przewidywalny (czytaj normalny) świat się skończył i występuje możliwość wystąpienia każdego rodzaju, nawet najbardziej przerażającego scenariusza przyszłości.

Nie ma dnia bez złych wiadomości; pożary, tory, balony, dywersja, drony itd. To powinno dać do myślenia, ale też nie można dać się zwariować. Z 2iej strony, ktoś kto już teraz walczy o przetrwanie będzie miał o wiele łatwiej niż Ci którzy elektrykami po kawę late na mleku sojowym do starbucksa popylają prawda?
Wiesz czemu kiedyś było spokojniej? Bo idioci nie mieli gdzie zabłysnąć..
Teraz sieją ferment w sieci..
Kiedyś nie było tv..
Z 2 stacje radia..

Pcha się w ludzi cały ten szit.. Straszy na potęgę..
Czemu kiedyś nie słyszałeś o pozarach w Ustroniu dolnym? Bo nie było skąd..
A teraz.. Jak by wiadomości było mało.. To się stwarza kolejne "media" niosące wojnę..

Przecież Ci starsi ludzie się wykończą..
Może o to chodzi?

Dobrze ze babcia już tego nie widzi..
Pamiętała za dużo..

Wyłącz tv... Radio.. Odłóż telefon.. Wyjdź.. Tam wojny nie ma..

Mówisz że PGRy mają najgorzej? Jakoś nie czuje :-)
Rodzima.. I aktualna..
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

ndz 28 gru 2025, 06:41

Niestety, na tym chyba polega obecnie dziennikarstwo... Więcej.. mocniej... krwawiej...
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
BoldFold
Kontakt:

ndz 28 gru 2025, 08:32

No niestety to wszystko prawda co piszecie, każdy z nas musi sobie to poukładać, zrozumieć i przyjmować z pokorą. Tu już nawet nie chodzi o idiotów, debili, (chyba, że media społecznościowe) bo niestety wiadomości piszą algorytmy (człowiek jest za drogi i zbyt hermetyczny aby dotrzeć do większej liczby niskolotnych) szumnie nazwane AI układają, a że większość ma niskie IQ i to się pogłębia (zobaczcie badania) Reasumując, podobną papkę informacyjną dostają wszystkie narody na całym świecie, trudno zaś odgadnąć prawdziwe zamiary sterujących tym burdelem. Czyli chodzi mi o to, że każdy scenariusz, czyli taki od najbardziej przerażającego, po jeszcze śmieszniejszy kabaret jest możliwy. I na to trzeba się przygotować i być świadomym że wszystko jest możliwe.

Politycznie zaś wątpię by Prez. USA udało się wyrwać FR z łap ChRL. A dolar przestaje być walutą światową = BRICS, Europa umiera gospodarczo, kulturalnie, społecznie, na kim więc USA mają się oprzeć, gdzie mają szukać sojuszników? Przegrają (USA) to pewne, ale nas (UE) już wtedy nie będzie, przerażająca wizja, realizowana min poprzez media... Oczywiście przegra też FR, a kto będzie zwycięzcą, no kto?

Obawiać się o los naszych babć i dziadków? Też można, ale obawiać się trzeba o nas i nasze dzieci. O całe narody i społeczeństwa.
Użyj tego, co masz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Źródła wiedzy”