Maści i inne środki wcierane
-
Maślak13
- Kontakt:
Kiedyś w szpitalu jeden z pacjentów opowiadał o maści na poparzenia składała się z żywicy swierkowej wosku pszczelego i tłuszczu z sadła. Niestety nie znam proporcji...
-
bushmot
- Kontakt:
Z maści używamy (poza bambino i nivea) tylko maść alpejska chłodząca (niebieska, z niemieckimi napisami) i maść z nagietka (koniecznie z firmy Elissa II - inne mają mniej nagietka w nagietku...)
Maść alpejska jako przeciwbólowa - naprawdę mocno chłodzi i naprawdę daje efekt. Na uporczywy ból kolana - jak znalazł.
Natomiast nagietek na skaleczenia, otarcia - takie drobiazgi... przyspiesza gojenie.
Maść alpejska jako przeciwbólowa - naprawdę mocno chłodzi i naprawdę daje efekt. Na uporczywy ból kolana - jak znalazł.
Natomiast nagietek na skaleczenia, otarcia - takie drobiazgi... przyspiesza gojenie.
zapraszam na bushmot.blogspot.com
- 1411
- Kontakt:
Apropos Alpy, to mają maść chłodzącą, dobrą przy stanach zapalnych, a zwie się ona Konopny Balzam. Zawiera wyciąg z konopii indyjskich. Również na kolano dobrze mi robi, a stosuje już ponad rok, gdy coś przegwałcę wymieniony staw.

- Jagna
- Kontakt:
Z maści, które zawsze mam w apteczce podręcznej mogę podrzucić nastepujące:
a) żel z heparyną, Lioton1000 lub podobny, świetnie działa na choroby żył i obrzęki, ja natomiast stosuję na siniaki i stłuczenia w wersji combo z
b) maścią arnikową. Ma podobne działanie, zastosowane jeden na drugi, czyli najpierw żel, poczekać, aż się wchłonie, następnie tłustą maść, pięknie zwalcza opuchliznę, a siniaki znikają w oczach.
c) hydrokortyzon. Leczy objawy uczulenia kontaktowego, czy po ugryzieniach owadów. Pomaga też w gojeniu drobnych ran. Gdyby świąd był bardzo silny, co może, szczególnie u dzieci, prowadzić do uszkodzenia skóry z powodu drapania można również zastosować
d) Pudroderm. Zawiesina z tlenkiem cynku, środkiem znieczulającym i mentolem. Po naniesieniu na skórę tworzy białą, suchą powierzchnię, bardzo brudzi, ma genialne działanie przeciwświądowe (jest przepisywany zwykle przy ospie wietrznej) oraz przeciwbólowe i wysuszające. Można użyc na bolesne pryszcze
Z maściami rozgrzewającymi trzeba uważac i zrobić wcześniej próbę uczuleniową, pisze to, nauczona przykrym doświadczeniem
a) żel z heparyną, Lioton1000 lub podobny, świetnie działa na choroby żył i obrzęki, ja natomiast stosuję na siniaki i stłuczenia w wersji combo z
b) maścią arnikową. Ma podobne działanie, zastosowane jeden na drugi, czyli najpierw żel, poczekać, aż się wchłonie, następnie tłustą maść, pięknie zwalcza opuchliznę, a siniaki znikają w oczach.
c) hydrokortyzon. Leczy objawy uczulenia kontaktowego, czy po ugryzieniach owadów. Pomaga też w gojeniu drobnych ran. Gdyby świąd był bardzo silny, co może, szczególnie u dzieci, prowadzić do uszkodzenia skóry z powodu drapania można również zastosować
d) Pudroderm. Zawiesina z tlenkiem cynku, środkiem znieczulającym i mentolem. Po naniesieniu na skórę tworzy białą, suchą powierzchnię, bardzo brudzi, ma genialne działanie przeciwświądowe (jest przepisywany zwykle przy ospie wietrznej) oraz przeciwbólowe i wysuszające. Można użyc na bolesne pryszcze
Z maściami rozgrzewającymi trzeba uważac i zrobić wcześniej próbę uczuleniową, pisze to, nauczona przykrym doświadczeniem
- 1411
- Kontakt:
Hmm. A nie lepiej na ukąszenia swędzące, jak i na opuchliznę, Altacet w żelu? Działa doskonale w obu przypadkach. Piszę z pozycji typa, który ból wytrzyma, ale swędzenie może mi mózgiem zatrząść 

- Jagna
- Kontakt:
Też prawda, zupełnie o tym zapomniałam, a przecież mam w apteczce. Oczywiście, na urazy i opuchliznę jest genialny, natomiast na swędzenie (też nienawidzę) działa chyba tylko mentol ze składu, ale mogę się mylić oczywiście. A jak już przy mentolu jesteśmy, to pasta do zębów też działa, im bardziej miętowa, tym lepiej, należy nawalić na ugryzienie i wytrzymać kilka minut bez drapania, serio pomaga.1411 pisze: sob 06 wrz 2025, 22:18 Hmm. A nie lepiej na ukąszenia swędzące, jak i na opuchliznę, Altacet w żelu? Działa doskonale w obu przypadkach. Piszę z pozycji typa, który ból wytrzyma, ale swędzenie może mi mózgiem zatrząść![]()
"Dajcie mi punkt podparcia, a poruszę ziemię" ~Archimedes~
"Dajcie mi trochę drutu, a zbuduję prom kosmiczny" ~Jagna~
Moje zaimki to Jej Wysokość, Wasza Wysokość
- 1411
- Kontakt:
W przypadku swędzenia i Altacetu, nie wiem co działa. Ważne że działa
a na serio, to nie zasługa octanowinianu? Ocet na użądlenia jest stosowany, więc nie wiem czy aby przypadkiem octanowinian glinu nie jest tutaj odpowiedzią.

- Jagna
- Kontakt:
Sprawdziłam i octanowinian jest stosowany na ugryzienia, ale nadal będę się bić o Pudroderm, benzokaina znieczula, czy swędzi, czy boli, jest to mazidło stare i, uwaga, wycofywane na rzecz mniej uniwersalnych leków, im więcej i różnych kupisz, tym więcej zarobi koncern. I jest relatywnie tanie. Warto zrobić zapas, bo nie skiśnie, wyciągnęłam z czeluści takie z czasów ospy wietrznej moich dzieci, miało z dziesięć lat, albo lepiej, dobrze zakręcone nie odparowało specjalnie, a działanie nadal potęga.1411 pisze: śr 10 wrz 2025, 07:00 W przypadku swędzenia i Altacetu, nie wiem co działa. Ważne że działaa na serio, to nie zasługa octanowinianu? Ocet na użądlenia jest stosowany, więc nie wiem czy aby przypadkiem octanowinian glinu nie jest tutaj odpowiedzią.
"Dajcie mi punkt podparcia, a poruszę ziemię" ~Archimedes~
-
Jokker
- Kontakt:
Na swędzenie fajna opcja to też Allefin [ Lidokaina + Diphenhydramina ] znieczulająco i p/alergicznie. Z hydrokortyzonem trzeba uważać u dzieci; mają o wiele cieńszą skórę i dużo łatwiej przenika do krwioobiegu...