Bartosz Jemioła - Zioła w czasach apokalipsy

Pozycje papierowe lub pdf
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

czw 26 lut 2026, 19:29

Bartosz Jemioła - Zioła w czasach apokalipsy. Skrypt ziołowy na trudne czasy w przypadku braku dostępu do leków.

zioła.jpg
Ze strony wydawcy:
https://drtadeuszblaszczyk.pl/produkt/z ... pokalipsy/

Tytuł tej pozycji to parafraza tytułu powieści “Miłość w czasach zarazy” napisanej przez Gabriela Garcię Marquez. Głównie ze względu na tematykę, ale również ogromnej miłości do…roślin leczniczych i ich zastosowania do pomocy człowiekowi…
Różne mogą być scenariusze zaburzenia lub upadku rzeczywistości codziennej, do której jesteśmy przyzwyczajeni, w której mamy wszystko „pod” lub „na wyciągniecie” ręki. A co wtedy, gdy z jakiegoś powodu zabraknie dostępu do leków? Nie tylko tych pierwszej potrzeby, ale również w chorobach przewlekłych, w których przerwanie grozi konsekwencjami?

W tej pozycji Autor postanowił zebrać nie tylko mądrość naszych słowiańskich babć, ale również tą pochodzącą ze wschodu – ziołolecznictwa i akupunktury Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Takie zestawienie integracyjne może być rodzajem odpowiedzi na powyższe pytania.

Całość jest podzielona na części.
Pierwsza części zawiera przepisy oraz zastosowanie różnych preparatów ziołowych, które warto przygotować i mieć ze sobą w ekwipunku. Zostało oczywiście tak dobrane, aby zmieściło się to w przysłowiowym plecaku ratunkowym oraz miało jak najszersze zastosowanie. W tej części zawarte są preparaty roślinne do wykorzystania w sytuacjach bezpośrednio zagrażających zdrowiu, a nawet życiu.
Unikatowym (prawdopodobnie na skalę światową) uzupełnieniem jest wykaz punktów akupunkturowych , które można wykorzystać w sytuacjach kryzysowych – np. zapaści, anafilaksji czy zatruciu gazami.
Część druga zawiera zastosowania roślin w opanowaniu dolegliwości o lżejszym przebiegu, nie stanowiących mocnego zagrożenia zdrowia lub życia w chwili wystąpienia. Został opracowany w oparciu o rośliny, które będą możliwie łatwo dostępne lub łatwe do znalezienia w terenie.
Trzecia część to swoisty „prepping ziołowy” – znajdują się tam unikalne receptury, które mogą być zabrane przez osoby z chorobami i schorzeniami przewlekłymi. Receptury mogą okazać się przydatne, gdy dostęp do leków będzie ograniczony lub całkowicie wyłączony – takich jak nadciśnienie, cukrzyca i inne, które nie leczone mogą stanowić poważny problem dla tych osób.
Część czwarta zawiera wykaz dzikich roślin jadalnych z podziałem na zasobne w składniki dostarczające energii lub jako ekwiwalenty przypraw.

Dodatkiem jest zestawienie roślin o zastosowaniu technicznym, np. do filtrowania wody lub odkażania pomieszczenia.

Tyle od wydawcy. A co ode mnie? No cóż... Na pierwszy - i to mój - rzut oka książka (a właściwie książeczka, 81 stron) ma jeden podstawowy (powtarzam - dla mnie) mankament - jest cholernie mała. Sam rozmiar mi osobiście nie przeszkadza, natomiast druk... no cóż, ja bez okularów nie dam rady tego czytać. Malutka czcionka.
Ale przecież o treść chodzi.
Pierwsza część - POMOC ZIOŁOWA NA RÓŻNE DOLEGLIWOŚCI - gotowe recepty na różne schorzenia i urazy, które mogą nam się przydarzyć - od biegunki po zwichnięcia, złamania, bóle... Nawet czym odkazić narzędzia chirurgiczne. Jest przepis na uzupełnienie płynów po silnej gorączce. Dużo ciekawej i przydatnej wiedzy, wymagającej oczywiście podstaw botaniki, by się nie pomylić, ale to chyba zrozumiałe.
Aneks do części I - Akupunktura/akupresura obozowa - tu się nie wypowiem. Nie znam się na tym kompletnie.

Część druga - DOLEGLIWOŚCI O LEKKIM PRZEBIEGU - jak sporządzać preparaty w terenie w oparciu o występujące powszechnie lub powszechnie dostępne rośliny. Takie uzupełnienie "Terenowej apteczki ziołowej" tegoż autora. Napary na wymioty, syropy na ból gardła, nerwobóle, ukąszenia owadów.

Część druga (tak, to nie mój błąd, tak to dziwnie jest podzielone w książce, macie w załącznikach spis treści) - DZIKIE ROŚLINY JADALNE ORAZ UŻYTKOWE TECHNICZNIE. Spis w słupku podstawowych roślin, które mogą nam np. dostarczyć skrobi, jadalnych liści, mogących stanowić ersatz przypraw, wykaz owoców mięsistych.
Rośliny użytkowe technicznie to np. rośliny, które możemy wykorzystać do sporządzenia filtra do wody, do wyznaczania kierunków świata, do ogrzewania stóp, zamiast papieru toaletowego.

Część trzecia - RECEPTURY ZIOŁOWE do części I i II. Szczegółowe przepisy na przykład na eliksir wielozadaniowy czy nalewkę dla osób ze skłonnością do uczulenia.
Są tu również autorskie przepisy na receptury oparte o chińskie tradycyjne zioła. Ponownie - nie znam się.

Jak wynika z przypisu, Autor prowadzi konsultacje jako terapeuta/konsultant medycyny chińskiej oraz fitoterapeuta. I nie wątpię, że się na tym zna. Niemniej, książka dla mnie mogła być wydana dużo lepiej, mniej chaotycznie. Mogła być po prostu bardziej dopracowana. Odnoszę wrażenie, jakby ktoś autora gonił. Terminy, czy co... Jest pełna wiedzy, ale ta wiedza jest naprawdę bardzo skondensowana.
No ale cóż - 81 stron.

Ostatnia, ale nie najpośledniejsza uwaga. Cena.... Ja wszystko rozumiem... Ale... Cena tej broszurki (aktualnie w promocji) to - 49,00 zł. Później będzie 69,00 zł....
Dostałem w prezencie, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Znajdę jej miejsce na półce, oby się nigdy nie przydała. A może kiedyś się akupunkturą zainteresuję... Kto wie...

7eOYpDFu.jpeg
NHDjuY-6.jpeg
sL0MkA9e.jpeg
zTXCK2Ds.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki”