No to budujmy sieć
-
Jokker
- Kontakt:
A to zagłuszacze to inna inszość. W "okolicy" jest gagatek walący na paśmie PMR446 z 25 watów i anteny zewnętrznej na dachu. Jak to się chwalił na ostatnich testach. Ja przez długi czas na testy jeździłem tylko ze standardowym CB z podejściem, że na PMR i tak nic nie złapię bo za duże odległości. Po kupieniu radyjek przyszło spore zaskoczenie bo działo się więcej niż na CB. Inna sprawa, że na antenie mobilnej 100 cm też mniej się zdziała niż na stacjonarnej. Sporo stacjo słyszę na testach ale do małej ilości jestem się w stanie dowołać 
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć
Ostatnio pasmo PMR przeżywa spory renesans podczas”testów łączności awaryjnej” , i dzieje się na tym pasmie znacznie więcej. Niż na CB. Podczas testów na paśmie PMR udaje mi się nawiązać łączność bardzo często, na CB jest zdecydowanie gorzej.
Ogólnie sieci Meshtastic i Meshcore są na tą chwilę najbardziej użyteczne (przynajmniej w Warszawie). Wiem że poza dużymi miastami, użyteczność tej sieci delikatnie rzecz mówiąc jest „różna”.
A skąd Joker jesteś ? Jak można wiedzieć z ciekawości?
~Bart
Ostatnio pasmo PMR przeżywa spory renesans podczas”testów łączności awaryjnej” , i dzieje się na tym pasmie znacznie więcej. Niż na CB. Podczas testów na paśmie PMR udaje mi się nawiązać łączność bardzo często, na CB jest zdecydowanie gorzej.
Ogólnie sieci Meshtastic i Meshcore są na tą chwilę najbardziej użyteczne (przynajmniej w Warszawie). Wiem że poza dużymi miastami, użyteczność tej sieci delikatnie rzecz mówiąc jest „różna”.
A skąd Joker jesteś ? Jak można wiedzieć z ciekawości?
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”
PP1442
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
PP1442
-
Pietrow
- Kontakt:
Lacznosc awaryjna to jest bzdura. Banda cwokow jezdzi sobie w gorki robic DXy. Takze w pasmach PMR. Moim zdaniem nie istnieje cos takiego jak siec lacznosci awaryjnej. Dlaczego? Ano dlatego, ze za lacznoscia awaryjna powinna stac jakas wspolnota, jakas grupa wiedzaca czego od lacznosci awaryjnej oczekuje. A tu tego nie ma. Jest zabawa. Tyle tylko, ze zabawa pod szyldem lacznosci awaryjnej brzmi kozacko. Ale jak sie zdarzy SHTF, to cala ta cud-lacznosc awaryjna bedzie warta mniej niz pol funta klakow.SilesiaSurvival pisze: pt 17 kwie 2026, 21:11 Ostatnio pasmo PMR przeżywa spory renesans podczas”testów łączności awaryjnej” , i dzieje się na tym pasmie znacznie więcej. Niż na CB. Podczas testów na paśmie PMR udaje mi się nawiązać łączność bardzo często, na CB jest zdecydowanie gorzej.
Uzytecznosc Meshtastica i Meshcore jest ZADNA. Banda gimbazy siadla na pasmo i zachwycila sie tematem "a wezmy i zrobmy siec na caly kraj a nawet dalej". Smietnik jest potworny, uzytecznosc zerowa. Ludzie zabili koncepcje. A ze ludzie sa statystycznie durni, wiec zabili te koncepcje calkiem skutecznie.SilesiaSurvival pisze: pt 17 kwie 2026, 21:11 Ogólnie sieci Meshtastic i Meshcore są na tą chwilę najbardziej użyteczne (przynajmniej w Warszawie). Wiem że poza dużymi miastami, użyteczność tej sieci delikatnie rzecz mówiąc jest „różna”.
Znam w PL dwa fora zwiazane z Meshtastikiem. Na jednym admin udaje, ze zezarl wszystkie madrosci i nie dopuszcza dyskusji - zwlaszcza, gdy spuszcza sie mu techniczny lomot za pisanie bzdur (meshtastic.pop.pl). Na drugim jest dokladnie to samo, tyle ze admin juz tak zniechecil banami uzytkownikow, ze teraz pisze sam ze soba i z czegos, co nazywalo sie "forum dyskusyjnym" zrobil sie blog jednego admina i jego dwoch przyklaskiwaczy (lora.waw.pl/forum). Chrzanic takie spolecznosci!
Osobiscie uzywam Meshtastica z manualnymi nastawami - kanal 62.5kHz, wlasny SF i CR oraz odsuniecie sie od "ogolnej" czestotliwosci, a do tego na dwoch mocno kierunkowych antenach panelowych. Czyni to robote miedzy kilkunastoma stacjami obslugiwanymi przez sensownych ludzi. Inaczej nie da sie odfiltrowac smietniska.
Mowiac po prostu - tego nie da sie naprawic. To trzeba zrobic po swojemu.
Amen.
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
- SilesiaSurvival
- Kontakt:
Cześć!
Witaj Pietrow
Który to już raz ?
No dobra, POZWÓL ŻE SIĘ Z TOBĄ NIE ZGODZĘ
lub robi „za papugę”. Cóż wiem że kluby KF robią „testy łączności awaryjnej” ale jakoś nie udało im rozpropagować idei…….. Rozumiem że mają jakieś małe „zazdro” o to.
To chyba u Nas nie ma tak źle ?
~Bart
PS
wiedziałem że odwiedzisz forum.
PS2
Adminów for o których wspomniałeś , możesz zaprosić na forum
w celu toczenia merytorycznej debaty w postach. Na pewno będzie to ciekawe doświadczenie.
Witaj Pietrow
No dobra, POZWÓL ŻE SIĘ Z TOBĄ NIE ZGODZĘ
A czemu nie może zadziałać podczas przysłowiowego „czasu W”? Jak próg wejścia jak Ty to nazwałeś do tej zabawy jest bardzo niski. Ja tam się cieszę jak ktoś jedzie w wysoki punkt, i sprawdza zasięgiPietrow pisze: ndz 19 kwie 2026, 20:59 Lacznosc awaryjna to jest bzdura. Banda cwokow jezdzi sobie w gorki robic DXy. Takze w pasmach PMR. Moim zdaniem nie istnieje cos takiego jak siec lacznosci awaryjnej. Dlaczego? Ano dlatego, ze za lacznoscia awaryjna powinna stac jakas wspolnota, jakas grupa wiedzaca czego od lacznosci awaryjnej oczekuje. A tu tego nie ma. Jest zabawa. Tyle tylko, ze zabawa pod szyldem lacznosci awaryjnej brzmi kozacko. Ale jak sie zdarzy SHTF, to cala ta cud-lacznosc awaryjna bedzie warta mniej niz pol funta klakow.
Moje doświadczenia z tą siecią są obiecujące, oczywiście nie zagłębiam się w specyfikację i programy jak inni. Uruchamiam , działa zbiera informacje z sieci. Jestem w stanie nawiązać łączność na te 10 km w mieście. Mam podstawowego noda na Helltecu V3 , w obudowie podstawowej tylko z anteną zewnętrzną. Ja nic więcej od tego nie wymagam. I podczas każdego testu, mam nawiązaną łączność z wieloma nodami tej sieci. Meshcore jeszcze nie znam, mam noda skonfigurowanego ale jeszcze nie miałem czasu go uruchomić. Ale zapowiada się całkiem dobre rozwiązanie. Oczywiście wiem że eksperci będą psioczyć , co ma miejsce. Ale chodzi mi o odczucie przeciętnego Kowalskiego. A co do for ….. cóż każdy broni swojego , ale jak sam widzisz nawet za odmienne poglądy nikt Ci bana nie wstawiłPietrow pisze: ndz 19 kwie 2026, 20:59 Uzytecznosc Meshtastica i Meshcore jest ZADNA. Banda gimbazy siadla na pasmo i zachwycila sie tematem "a wezmy i zrobmy siec na caly kraj a nawet dalej". Smietnik jest potworny, uzytecznosc zerowa. Ludzie zabili koncepcje. A ze ludzie sa statystycznie durni, wiec zabili te koncepcje calkiem skutecznie.
Znam w PL dwa fora zwiazane z Meshtastikiem. Na jednym admin udaje, ze zezarl wszystkie madrosci i nie dopuszcza dyskusji - zwlaszcza, gdy spuszcza sie mu techniczny lomot za pisanie bzdur (meshtastic.pop.pl). Na drugim jest dokladnie to samo, tyle ze admin juz tak zniechecil banami uzytkownikow, ze teraz pisze sam ze soba i z czegos, co nazywalo sie "forum dyskusyjnym" zrobil sie blog jednego admina i jego dwoch przyklaskiwaczy (lora.waw.pl/forum). Chrzanic takie spolecznosci!
No to liczę na posty w temacie Meshtastic i Meshcore.Pietrow pisze: ndz 19 kwie 2026, 20:59 Osobiscie uzywam Meshtastica z manualnymi nastawami - kanal 62.5kHz, wlasny SF i CR oraz odsuniecie sie od "ogolnej" czestotliwosci, a do tego na dwoch mocno kierunkowych antenach panelowych. Czyni to robote miedzy kilkunastoma stacjami obslugiwanymi przez sensownych ludzi. Inaczej nie da sie odfiltrowac smietniska.
Mowiac po prostu - tego nie da sie naprawic. To trzeba zrobic po swojemu.
Amen.
~Bart
PS
PS2
„psy szczekają, forum działa dalej”
PP1442
PP1442
-
Pietrow
- Kontakt:
No to spalmy troche czasu siedzac w brzuchu aluminiowego ptaszora w drodze do domu...
Czasem tu zagladam poczytac z anonima i czasem (dwukrotnie do tej pory) wpisy sklaniaja mnie, bym sie odezwal i z lekka przykleil je do rzeczywistosci.
Otoz tak pojmowana lacznosc awaryna nie zadziala w razie W, poniewaz to, w co bawia sie teraz "lacznosciowcy awaryjni" ma sie nijak do lacznosci awaryjnej. Warto postawic sobie pytanie "czego oczekujemy od lacznosci awaryjnej". W moim przypadku oczekiwania to w wiekszym stopniu kontakt ze sluzbami oraz alternatywne kanaly przekazywania oficjalnych informacji - dokladnie to robilismy podczas powodzi w 1997 roku.
Lacznosc awaryjna to nie wyjazd na DXy w gorki, to nie pobawienie sie z ziomeczkami. Lacznosc awaryjna to sprawdzone punkty styku ze sluzbami, sprawdzona wspolpraca miedzy operatorami, to sprawdzone procedury. A w ten sposob to cos, co jest "testowane" w dniu trzynastym kazdego miesiaca, po prostu nie zadziala - bo to jest zabawa ziomeczkow a nie lacznosc awaryjna.
Nawiasem mowiac: nie! Radioamatorzy (niewazne, na KF, VHF czy UHF) nie maja zadnego "zazdro". Przynajmniej operatorzy, ktorych znam, maja ne temat lacznosci awaryjnej z uzyciem CB czy PMR dosc mocno obojetne zdanie. Dokladnie tak obojetne, jak obojetnie podchodzi dorosly do dzieci bawiacych sie w piaseczku. Zabawa nie jest szkodliwa, a moze czegos jednak nauczyc - wiec po co miec "zazdro"? A ze nie bedzie uzyteczna w chwili potrzeby? No coz... Takie przeciez jest prawo zabawy.
Z tego powodu juz obecnie nie jestem w stanie uslyszec sie bezposrednio na wieksza odleglosc z moim znajomkiem. Po prostu zawalona lokalnie siec we Wroclawiu zaglusza odlegla stacje. Jasne, ktos tam po drodze zrobi za przekaznik. Tylko... Ile z takich przekaznikow pozostanie zywych w sytuacji grubszego SHTF, gdy popadaja nie tylko telefony, ale i zasilanie sieciowe?
Aczkolwiek - wlasnie w sytuacji takiego SHTF moglbym sie z kumplem dogadac. Po prostu ucichnie lokalny smietnik.
Obecnie wlasnie z tego powodu jestesmy sobie obok typowego zakresu czestotliwosci Meshtastica i w miare to dziala.
Nie twierdze, ze Meshtastic to zlo. Twierdze, ze sposob, w jaki spolecznosc uzywa obecnie Meshtastica, mija sie znaczaco z jego zalozeniami koncepcyjno-projektowymi
Tak wiec zachecam do nieco bardziej zaawansowanych przemyslen. Do wziecia pod uwage wiekszej ilosci zaleznosci oraz scenariuszy.
A ja jestem prostym dziadkowym preppersem. Robie sloiki, zbieram zapasy. I tylko czasem ide sobie cichutko do piwnicy zeby wypolerowac moje wlasne ukochane glowice atomowe (ale o tym nikomu nie mowie, bo przeciez nie wolno trzymac atomowek w piwnicy, prawda?)
@PS2: Jesli chcesz kogos zaprosic na forum, to zaloz sobie konto i sam zapros. Przy okazji zareklamujesz tam to forum pamperskie. Oj, ciekawie bedzie popatrzec co zacznie sie tu dziac
Ja nikogo Ci tu nie zaprosze, poniewaz na obu forach mam bana za techniczne mieczowanie administratorow. Oni tam obaj mocno nie lubia, gdy sie im pokazuje pewne, nazwijmy to, niedociagniecia w tresci ich wpisow. Zreszta drugie z wymienionych forow jest wlasciwie martwe. To bardziej blog jednego moderatora. Tam byli ludzie, tam bylo pisanie. Tylko ze tych aktywniejszych i cos wiedzacych moderator albo zniechecil albo pobanowal. I teraz moderator zostal tam wlasciwie sam. Sam ze soba pisze. I teraz moze byc najmadrzejszy. Nikt mu nie zwroci uwagi - niezaleznie co by napisal. W sumie to nawet jestem dumny, ze i mnie zaszczycono tam banem. Zastanawiam sie nawet, czy nie uruchomic forum zbanowanych 
Pozdrawiam
A! Nie zamierzam pisac czesciej. Oduczono mnie tu dyskutowania.
Prosilem o usuniecie konta, prawda? Moze w koncu sie uda doprosic.
Czasem tu zagladam poczytac z anonima i czasem (dwukrotnie do tej pory) wpisy sklaniaja mnie, bym sie odezwal i z lekka przykleil je do rzeczywistosci.
Alez prosze bardzo. Nie mam nie na sztorc. Twoja niezgoda jest mi mocno obojetna - zwlaszcza, ze po uzytej przez Ciebie argumentacji widze, ze niezgoda ta wynika z braku przemyslen albo zrozumienia tematu, w ktorym te niezgode wyrazasz.
Spiesze z wyjasnieniami:SilesiaSurvival pisze: pn 20 kwie 2026, 08:15 A czemu nie może zadziałać podczas przysłowiowego „czasu W”? Jak próg wejścia jak Ty to nazwałeś do tej zabawy jest bardzo niski. Ja tam się cieszę jak ktoś jedzie w wysoki punkt, i sprawdza zasięgilub robi „za papugę”. Cóż wiem że kluby KF robią „testy łączności awaryjnej” ale jakoś nie udało im rozpropagować idei…….. Rozumiem że mają jakieś małe „zazdro” o to.
Otoz tak pojmowana lacznosc awaryna nie zadziala w razie W, poniewaz to, w co bawia sie teraz "lacznosciowcy awaryjni" ma sie nijak do lacznosci awaryjnej. Warto postawic sobie pytanie "czego oczekujemy od lacznosci awaryjnej". W moim przypadku oczekiwania to w wiekszym stopniu kontakt ze sluzbami oraz alternatywne kanaly przekazywania oficjalnych informacji - dokladnie to robilismy podczas powodzi w 1997 roku.
Lacznosc awaryjna to nie wyjazd na DXy w gorki, to nie pobawienie sie z ziomeczkami. Lacznosc awaryjna to sprawdzone punkty styku ze sluzbami, sprawdzona wspolpraca miedzy operatorami, to sprawdzone procedury. A w ten sposob to cos, co jest "testowane" w dniu trzynastym kazdego miesiaca, po prostu nie zadziala - bo to jest zabawa ziomeczkow a nie lacznosc awaryjna.
Nawiasem mowiac: nie! Radioamatorzy (niewazne, na KF, VHF czy UHF) nie maja zadnego "zazdro". Przynajmniej operatorzy, ktorych znam, maja ne temat lacznosci awaryjnej z uzyciem CB czy PMR dosc mocno obojetne zdanie. Dokladnie tak obojetne, jak obojetnie podchodzi dorosly do dzieci bawiacych sie w piaseczku. Zabawa nie jest szkodliwa, a moze czegos jednak nauczyc - wiec po co miec "zazdro"? A ze nie bedzie uzyteczna w chwili potrzeby? No coz... Takie przeciez jest prawo zabawy.
Problem lezy w koncepcjach tworzenia sieci rozleglych na bazie LoRa. Ma to-to ograniczone zasoby spektrum radiowego i czasu. A obserwuje tu nody Meshtastica docierajace do mnie na 7 hopie. No tak - przylecialy z daleka. Po drodze ich sygnal zostal 7 razy przekazany. Kazdy przekazujacy nod zajal czas lacza radiowego uniemozliwiajac w tym czasie komunikacje innym nodom. Do zabawy to sie nadaje, ale do powazniejszej pracy w trybie lacznosci awaryjnej juz nie. W sytuacji SHTF ludzie, ktorzy juz teraz nie rozumiejac koncepcji smieca intensywnie po zasobach radiowych, zaczna smiecic jeszcze bardziej - ot, zeby nie czyc sie samotnie jak telefonik przestanie dzialac. To spowoduje wysycenie zasobow radiowych w sieci i mocno ograniczy jej funkcjonalnosc.SilesiaSurvival pisze: pn 20 kwie 2026, 08:15 Moje doświadczenia z tą siecią są obiecujące, oczywiście nie zagłębiam się w specyfikację i programy jak inni. Uruchamiam , działa zbiera informacje z sieci. Jestem w stanie nawiązać łączność na te 10 km w mieście. Mam podstawowego noda na Helltecu V3 , w obudowie podstawowej tylko z anteną zewnętrzną. Ja nic więcej od tego nie wymagam. I podczas każdego testu, mam nawiązaną łączność z wieloma nodami tej sieci. Meshcore jeszcze nie znam, mam noda skonfigurowanego ale jeszcze nie miałem czasu go uruchomić. Ale zapowiada się całkiem dobre rozwiązanie. Oczywiście wiem że eksperci będą psioczyć , co ma miejsce. Ale chodzi mi o odczucie przeciętnego Kowalskiego. A co do for ….. cóż każdy broni swojego , ale jak sam widzisz nawet za odmienne poglądy nikt Ci bana nie wstawiłTo chyba u Nas nie ma tak źle ?
Z tego powodu juz obecnie nie jestem w stanie uslyszec sie bezposrednio na wieksza odleglosc z moim znajomkiem. Po prostu zawalona lokalnie siec we Wroclawiu zaglusza odlegla stacje. Jasne, ktos tam po drodze zrobi za przekaznik. Tylko... Ile z takich przekaznikow pozostanie zywych w sytuacji grubszego SHTF, gdy popadaja nie tylko telefony, ale i zasilanie sieciowe?
Aczkolwiek - wlasnie w sytuacji takiego SHTF moglbym sie z kumplem dogadac. Po prostu ucichnie lokalny smietnik.
Obecnie wlasnie z tego powodu jestesmy sobie obok typowego zakresu czestotliwosci Meshtastica i w miare to dziala.
Nie twierdze, ze Meshtastic to zlo. Twierdze, ze sposob, w jaki spolecznosc uzywa obecnie Meshtastica, mija sie znaczaco z jego zalozeniami koncepcyjno-projektowymi
Tak wiec zachecam do nieco bardziej zaawansowanych przemyslen. Do wziecia pod uwage wiekszej ilosci zaleznosci oraz scenariuszy.
Czy u Was nie jest zle? Nie wiem. Najwazniejsze, zeby Wam bylo tu dobrze. Jak dla mnie za duzo jest tu polityki, podejscia "bron! Wiecej broni", podejscia "jak przyjda, to ich wszystkich zatluke". Za duzo tez bylo podejscia "a wezme Baofenga i podzialam na PMR". Krotko mowiac - dla mnie bylo tu za duzo wysokich lotow w strone "nam wolno wszystko, bo my ponad wszystko - tak podczas SHTF jak i w ramach przygotowan".SilesiaSurvival pisze: pn 20 kwie 2026, 08:15 A co do for ….. cóż każdy broni swojego , ale jak sam widzisz nawet za odmienne poglądy nikt Ci bana nie wstawiłTo chyba u Nas nie ma tak źle ?
A ja jestem prostym dziadkowym preppersem. Robie sloiki, zbieram zapasy. I tylko czasem ide sobie cichutko do piwnicy zeby wypolerowac moje wlasne ukochane glowice atomowe (ale o tym nikomu nie mowie, bo przeciez nie wolno trzymac atomowek w piwnicy, prawda?)
Najprostrzym i najskuteczniejszym sposobem na to jest, bys zaczal tworzyc takie tresci.
@PS: Jak pisalem - odwiedzam co jakis czas, poczytam bez logowania. Najczesciej nawet nie chce mi sie reagowac. Ale bywa, ze czasem (dwukrotnie do tej pory) przeczytam wpis, przy ktorym nie moge powstrzymac swojej reakcji. NIe pomaga mi w tym fakt, ze adminowie nie ubili mojego konta.SilesiaSurvival pisze: pn 20 kwie 2026, 08:15 PSwiedziałem że odwiedzisz forum.
PS2Adminów for o których wspomniałeś , możesz zaprosić na forum
w celu toczenia merytorycznej debaty w postach. Na pewno będzie to ciekawe doświadczenie.
@PS2: Jesli chcesz kogos zaprosic na forum, to zaloz sobie konto i sam zapros. Przy okazji zareklamujesz tam to forum pamperskie. Oj, ciekawie bedzie popatrzec co zacznie sie tu dziac
Pozdrawiam
A! Nie zamierzam pisac czesciej. Oduczono mnie tu dyskutowania.
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
-
BoldFold
- Kontakt:
Ooo... widzisz kol Pietrow "forum zbanowanych" dobry pomysł, tylko tu Cię nikt nie zbanował
A przemyślenia całkiem sensowne. Nawet bym się z nimi zgodził
Inna sprawa, że to co się wypisuje na forum otwartym nijak się ma do treści merytorycznych większości z nas...
Czas pokaże w jakim kierunku to będzie zmierzać
I gdzie te treści, treści merytoryczne funkcjonują? 
A przemyślenia całkiem sensowne. Nawet bym się z nimi zgodził
Inna sprawa, że to co się wypisuje na forum otwartym nijak się ma do treści merytorycznych większości z nas...
Czas pokaże w jakim kierunku to będzie zmierzać
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
-
Pietrow
- Kontakt:
Pokornie prosze... Wlacz myslenie i przeczytaj jeszcze raz co napisalem. Sprobuj zrozumiec kontekst. Moze nie zaboli.BoldFold pisze: pt 24 kwie 2026, 09:09 Ooo... widzisz kol Pietrow "forum zbanowanych" dobry pomysł, tylko tu Cię nikt nie zbanował![]()
A tu prosze o jakies rozwiniecie mysli. Nie udalo mi sie zrozumiec kontkstu. Jakie "tresci merytoryczne wiekszosci z nas"? To chyba jakis karkolomny skrot myslowy jest i niestety nie potrafie "skrocic sie" na tyle, by go zrozumiec. Moze zechciej dodac tu wlasna tresc merytoryczna.BoldFold pisze: pt 24 kwie 2026, 09:09 Inna sprawa, że to co się wypisuje na forum otwartym nijak się ma do treści merytorycznych większości z nas...
I tu rowniez mam problem ze zrozumieniem. Przepraszam. Sprobuj znizyc sie do mojego poziomu i wyjasnic bardziej opisowo co miales na mysli. Calkiem mozliwe, ze takie wyjasnienie przyda sie "wiekszosci z was", bo cos mam wrazenie, ze nie jestem tu jedtnym nieogarem, ktory w swym umyslowym ograniczeniu nie umial zrozumiec Twojej swiatlej mysli.
Pozdrawiam z gleby. Juz w Europie.