Ostrzał zaporskiej elektrowni jądrowej

Informacje dotyczące zdarzeń na świecie, zagrożenia, sytuacje kryzysowe
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 25 sie 2022, 15:45

Mr Nobody pisze: czw 25 sie 2022, 15:21 Z informacji wynika ,że najzwyczajniej ruskie chcą zrobić tam sobie magazyn amunicji ,nikt przecież z ukraińskiej strony do elektrowni strzelał nie będzie ,raczej powód jej zajęcia jest właśnie taki , przy okazji postraszą jej wysadzeniem czy coś ,nie widzę tu innego bardziej logicznego wytłumaczenia ...
Mam podobne przemyślenia, jedyny ryzyk że w zamieszaniu ktoś nie dopilnuje jakiegoś systemu którego automatyczne zabezpieczenia Ukraińcy polepili na drut, trytkę i ślinę...
Bo nowa obsługa będzie się sugerować oryginalnymi instrukcjami nie mając pojęcia o narosłych przez lata niedoborów funduszy "patentach".
Mr Nobody
Kontakt:

czw 25 sie 2022, 18:51

Myslisz ;) ?,że pozwolili by sobie na takie druciarstwo i klejenie na silvertape, przy takich powarznych systemach ?, no w sumie zmiana obsługi ,może doprowadzić do nieszczęścia ,może nie posadzą za pulpitem jakiegoś Saszy spod budki z piwem ,nie mniej jednak , nikt inny ich za to nie gromi ,obawiam się , że niedługo wszyscy będą mieli na to wywalone .
Awatar użytkownika
Wicih
Kontakt:

czw 25 sie 2022, 19:21

Mr Nobody pisze: czw 25 sie 2022, 18:51 Myslisz ;) ?,że pozwolili by sobie na takie druciarstwo i klejenie na silvertape, przy takich powarznych systemach ?, no w sumie zmiana obsługi ,może doprowadzić do nieszczęścia ,może nie posadzą za pulpitem jakiegoś Saszy spod budki z piwem ,nie mniej jednak , nikt inny ich za to nie gromi ,obawiam się , że niedługo wszyscy będą mieli na to wywalone .
No cóż, temat Czarnobyla i tak ciągle wraca.
Tamten reaktor wybuchł właśnie przez takie druciarstwo. Ale schodzimy z tematu, jeśli rzeczywiście uznajemy że walki w okolicach elektrowni mogą stanowić zagrożenie to porozmawiajmy o tym jak się na nie przygotować. @Pietrow wspomniał o płynie Lugola do którego sam jestem sceptycznie nastawiony. Ogólne zasady postępowania przy skażeniu radioaktywnym zakładają na ogół chwilową obecność w mocno skażonej strefie, a nie dłuższe przebywanie w obszarze przelotu chmury radioaktywnej, jakkolwiek infantylnie i nieprofesjonalnie to brzmi : )

Naprawdę od czasów PRL kwestia profilaktyki i ograniczania szkodliwych skutków takich incydentów nie ruszyła się do przodu?
"Kiedy stalker zabiera się za opisywanie tego, co przez dzień widział, to trzeba zawsze wiedzieć: przegnie! Inaczej nudno by było."
~Wiktor Noczkin, "Ślepa Plama"
Ramzan Szimanow
Kontakt:

czw 25 sie 2022, 20:51

Mr Nobody pisze: czw 25 sie 2022, 18:51 Myslisz ;) ?,że pozwolili by sobie na takie druciarstwo i klejenie na silvertape, przy takich powarznych systemach ?, no w sumie zmiana obsługi ,może doprowadzić do nieszczęścia ,może nie posadzą za pulpitem jakiegoś Saszy spod budki z piwem ,nie mniej jednak , nikt inny ich za to nie gromi ,obawiam się , że niedługo wszyscy będą mieli na to wywalone .
Fukushima obnażyła że takie było tolerowane nawet w japońskim TEPCO.
Do ich słynnego "5S" bezpardonowe kleiło się szóste od "ścinania kosztów" aż tsunami nie powiedziało SPRAWDZAM.
Sądzisz że na Ukrainie jest z tym lepiej?
Awatar użytkownika
Wicih
Kontakt:

pt 26 sie 2022, 06:12

Napromieniowani wstawili ostatnio sensowny tekst na ten temat

https://www.facebook.com/Napromieniowan ... 585108051/
"Kiedy stalker zabiera się za opisywanie tego, co przez dzień widział, to trzeba zawsze wiedzieć: przegnie! Inaczej nudno by było."
Mr Nobody
Kontakt:

pt 26 sie 2022, 11:54

Ramzan Szimanow pisze: czw 25 sie 2022, 20:51
Do ich słynnego "5S" bezpardonowe kleiło się szóste od "ścinania kosztów" aż tsunami nie powiedziało SPRAWDZAM.
HEHE kurde ,ale jaja , ja pier.... kurde wiesz co bo ja sugeruję się tym ,bo mój sąsiad jezdził jeszcze z rok temu do Irlandii budowac taką elektrownię atomowa i mi opowiadał jak buduja ,jakie muszą być obstrzenia ,materiały ,nadzory normalnie jak nie wiem gdzie ,a tu takie rzeczy ,normalnie zimny dreszcz ...
Awatar użytkownika
Wicih
Kontakt:

pt 26 sie 2022, 13:16

Mr Nobody pisze: pt 26 sie 2022, 11:54
Ramzan Szimanow pisze: czw 25 sie 2022, 20:51
HEHE kurde ,ale jaja , ja pier.... kurde wiesz co bo ja sugeruję się tym ,bo mój sąsiad jezdził jeszcze z rok temu do Irlandii budowac taką elektrownię atomowa i mi opowiadał jak buduja ,jakie muszą być obstrzenia ,materiały ,nadzory normalnie jak nie wiem gdzie ,a tu takie rzeczy ,normalnie zimny dreszcz ...
Przy budowaniu pewnie tak. Ale producent i operator to nie to samo. Zbudowane może być kozacko ale co z tego skoro operator po złamaniu się elementu przyczepi go na ślinę, tyrytytkę i taśmę. Oczywiście upraszczając.
Pietrow
Kontakt:

pn 29 sie 2022, 20:16

Wicih pisze: czw 25 sie 2022, 11:32 No dobra, ale czy kluczowy element infrastruktury elektrowni rzeczywiście nie został (nie powinien zostać) zawczasu odłączony lub zabezpieczony?
Myk w tym, ze kluczowe elemeny to zazwyczaj podsystemy, ktorych ciagla praca jest konieczna dla zapewnienia stabilnosci reaktora i innych czesci elektrowni. Obwody chlodzenia zbiornikow zuzytego paliwa, caly osprzet do obslugi "hamowania" reaktora i pewnie jeszcze cala masa innych cudeniek.
W temacie zabezpieczania: jak zabezpieczyc sam reaktor przed bezposrednim trafieniem czyms konkretnym? Albo jak przy takim trafieniu zapewnic szczelnosc pierwotnego obiegu chlodziwa roboczego, ktore jest konstrukcyjnie skazone radioaktywnie? Uszkodzenie w tych miejscach to prosty przepis na brudna bombe. W bajbardziej optymistycznym wariancie.
Tfu-tfu!
Mr Nobody pisze: czw 25 sie 2022, 18:51 Myslisz ;) ?,że pozwolili by sobie na takie druciarstwo i klejenie na silvertape, przy takich powarznych systemach ?
Geberalnie to takie wlasnie "druciarstwo" bylo glowna przyczyna imprezki w Pripiati w 1986 roku. Wiem, wtedy rzadzil tam jeszcze czlowiek radziecki, a dzis rzadzi UA. Ale fakt, ze ruski potrafi konkretnie zdewastowac dowolne urzadzenie techniczne, uwazam za historycznie udowodniony.
Konto slabo aktywne. Posty ortogonalne do forumowego mainstreamu.
Jestem "dziadkowym pampersem". Nie kreca mnie pistolety ani inne Kung-Fu Pandy. Robie przetwory, warze domowe piwo i przewracam sobie na patelni podplomyki w garazu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Scenariusze zagrożeń”