O manipulacjach i niezrozumieniu

Informacje dotyczące zdarzeń na świecie, zagrożenia, sytuacje kryzysowe
Krzysztof Lis
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 00:04

Buła pisze:
ndz 23 paź 2022, 18:18
- nic sensownego, co każdy z tu obecnych by nie wiedział czy nie wymyślił nie mówisz od lat, wygląda jak byś zatrzymał się w rozwoju jakoś od roku 2012-2013?,
Nie mnie oceniać.
Buła pisze:
nie zdołałeś przetrwać jednej nocy w lesie i to z pomocą instruktorów bo zmarzłeś,
Co tylko było praktycznym potwierdzeniem tego, o czym mówiłem przez wcześniejsze lata i co powtarzam do dzisiaj. :)
Buła pisze:
nie potrafiłeś się ewakuować przy ładnej w miarę pogodzie bo padłeś pod ciężarem plecaka pełnego gadżetów,
Co było bardzo przydatną lekcją pozwalającą zweryfikować w praktyce ówcześnie przyjętą strategię. Mocno polecam każdemu. Mnie ta lekcja pozwoliła na zweryfikowanie tej strategii, wyciągnięcie wniosków, poprawienie jej i poprawienie tego wyniku w praktyce, później. O czym mówię publicznie, choć mógłbym nie mówić, ponieważ uważam, że szczere mówienie o własnych i cudzych głupich pomysłach jest korzystne dla ludzi oglądających nasze filmy.
Buła pisze:
- opublikowałeś parę lat temu lokację i zdjęcia swojego BOL,
Albo miejsca, o którym chciałbym, żebyś myślał, że jest to mój BOL. ;)
Buła pisze:
nie weryfikujesz swoich pomysłów w praktyce, budujesz swoje przetrwanie na wyobrażeniach i to pomimo uprzednich porażek :(,
Sam pokazałeś dwa przykłady moich uprzednich porażek, które pozwoliły mi mocno zweryfikować moje dotychczasowe wyobrażenia dotyczące przetrwania sytuacji ekstremalnych, wyciągnąć wnioski i skorygować strategię, którą przyjąłem. O czym zresztą jasno mówiłem od tamtego czasu wielokrotnie. Być może po prostu te akurat materiały Ci umknęły.
Buła pisze:
- zmieniasz zdanie jak chorągiewka - np. jeszcze z 10 lat temu zarzekałeś się że nigdy nie kupisz mieszkania a potem kupiłeś, z zasilaniem to samo, sam sobie często zaprzeczasz,
Szczerze mówiąc, to nie pamiętam, żebym 10 lat temu "zarzekał się, że nigdy nie kupię mieszkania". Ale coś mi się kojarzy, że gdzieś pisałem, że wynajmowanie mieszkania ma wiele zalet w stosunku do posiadania go na własność.

Natomiast nie przypominam sobie, żebym mówił kiedykolwiek, że kupiłem mieszkanie.
Buła pisze:
polecasz produkty, delikatnie mówiąc, mało sensowne dla większości ludzi (jak kto tam zasponsoruje),
Doprecyzujmy: produkty, co do których Tobie się wydaje, że dla większości ludzi nie będą sensowne. Bo komentarze pod materiałami, o których myślisz, nic takiego nie wskazują.
Buła pisze:
Chłopie przecież nie zdołałeś podłączyć na próbę lodówki pod zasilanie awaryjne, bo przerosło Cię rozebranie szafki i wierzysz że zrobisz to sprawnie przy blackoucie i wtedy sprawdzisz co i jak ?
Nie podłączałem lodówki, która stoi w kuchni, ponieważ nie planuję jej zasilać w razie blackoutu. A po to, żeby zaspokoić ciekawość jakiegoś gościa, którego nawet nie znam, to mi się rozbierać zabudowy nie chce -- tym bardziej, że pewnie coś przy tej okazji bym popsuł.
Buła pisze:
Potrzebny Ci zimny prysznic i przemyślenie wszystkiego od początku. Obawiam się tylko że jesteś już tak pewny siebie że żadna krytyka do Ciebie nie dotrze, nawet konstruktywna.
Bardzo cenię konstruktywną krytykę, powtarzam to od lat. Szczególnie od osób, które mają w jakiejś dziedzinie większą wiedzę i doświadczenia ode mnie. Ogólnie lubię czerpać z doświadczeń ludzi i chętnie się uczę, podpatrując różne rozwiązania -- to między innymi po to jestem tu na forum, byłem na Bounglerze, byłem na innych forach i grupach dyskusyjnych.

Natomiast alergicznie reaguję na uwagi ludzi, którym się wydaje, że wiedzą lepiej.
Buła pisze:
- publikacja wizerunku sprawiła że całe osiedle i nie tylko, wie kim jesteś i gdzie mieszkasz - w razie co wiedzą gdzie szabrować co przeczy WSZELKIM zasadom zdrowego preperskiego rozsądku, (...)
Oni przyjdą w razie SHTF do Ciebie i po Twoje zapasy a nie do nas. Będziemy mieli wybór co zrobić - Ty nie.
No cóż. Zupełnie nie jest w moim interesie przekonywać Cię, że jest inaczej, a więc nie będę tego robił. Tak naprawdę to nawet lepiej, żebyś uważał, że masz rację.
1/2 redakcji Domowego Survivalu.
Krzysztof Lis
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 00:05

West_End pisze:
ndz 23 paź 2022, 10:46
nadal nie ogarnąłeś tematu szczepień i ich skuteczności czy już zostałeś wyprostowany
Nadal nikomu nie udało się wskazać badań, które miałyby mnie "wyprostować". Cokolwiek to znaczy.
Krzysztof Lis
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 00:11

Pietrow pisze:
pn 24 paź 2022, 07:30
Taki poziom inzynierstwa od jakiegos czasu mnie nie dziwi. Mialem okazje kilka razy uczestniczyc w rozmowach kwalifikacyjnych kandydatow do mojej fabryki. Bylibyscie zaskoczeni ilu swiezo nominowanych inzynierow (a nawet magistrow inzynierow) po Elektronice i Telekomunikacji sromotnie polega w boju z instalacja "minus 48V" na labie.
Jestem inżynierem od kotłów, pomp i turbin.

Nie mam za bardzo zdolności manualnych ani wyczucia w rękach. Nie odziedziczyłem po dziadku pasji do zegarmistrzostwa, rzeźbienia w drewnie, albo po drugim dziadku do różnego rodzaju ręcznych robótek.

Nie będę zasilać lodówki w mieszkaniu w razie awarii zasilania, więc dla bezcelowego eksperymentu to mi się nie chce zabudowy kuchennej rozbierać. Tym bardziej, że pewnie przy tej okazji coś bym popsuł z braku wyczucia. Na studiach nauczono mnie bardzo ważnej rzeczy (nota bene przy zajęciach z elektrotechniki, na ćwiczeniach z obliczania obwodów): zdrowy na umyśle unika pracy. Jeśli mogę ten sam efekt uzyskać robiąc mniej, to właśnie to powinienem zrobić. Dlatego chcąc przetestować działanie lodówki na takiej stacji zasilania, pojechałem do znajomych, którzy kabel od lodówki mają w kuchni na wierzchu.

Robienie demolki w kuchni tylko po to, żeby kilka obcych mi osób lepiej się poczuło? Przecież to jest bez sensu. :D
Ramzan Szimanow
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 00:57

Krzysztof Lis pisze:
wt 25 paź 2022, 23:46

"Dzieliłem ludzi" w jaki sposób, konkretnie?
Atakami na każdego kto śmiał odejść na milimetr od korporacyjnej "prawdy etapu" danego momentu covidowej histerii?
Plus zabawa w politykierowanie gdzie cynicznie twierdzisz że jesteś "bezstronnym centrystą" mimo wyraźnie lewicowo liberalnych czy wręcz lewackich sympatii.

Ja ten tekst napisałbym tak samo gdyby dziewczynkę zabił gość z "Falangi" X portalu czy innych "Szturmowców".

Ty wiele ważnych tematów wolisz pomijać żeby się sponsorzy nie pogniewali.
A gdy i tak wypływają z całych sił próbujesz je rozmydlać offtopem.

Ten wątek to dobry przykład.
Krzysztof Lis
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 01:28

Ramzan Szimanow pisze:
Atakami na każdego kto śmiał odejść na milimetr od korporacyjnej "prawdy etapu" danego momentu covidowej histerii?
No rozumiem, że można mi zarzucić zajadłe ataki na ludzi, którzy pisali rzeczy nieprawdziwe, ale żeby od razu nazywać to dzieleniem ludzi?

Czy ja kiedyś komuś powiedziałem, że jest niemile widzianym gościem na naszym blogu, kanale, czy grupie, tylko dlatego, że się z nim nie zgadzałem? Bo się nie chciał zaszczepić? Bo głosował na inną partię?

Taka sytuacja nigdy nie miała miejsca, ale zbanowaliśmy wielu ludzi, bo nie umieli się zachować, obrażali mnie, albo publikowali nieprawdziwe informacje.
Ramzan Szimanow pisze:
Plus zabawa w politykierowanie gdzie cynicznie twierdzisz że jesteś "bezstronnym centrystą" mimo wyraźnie lewicowo liberalnych czy wręcz lewackich sympatii.
Błagam, w Polsce nie ma partii, które by spełniały moje oczekiwania. A co do tego, że jestem centrystą, no to niestety tak mi wychodzi z kompasu politycznego...
The-Political-Compass.png
Ramzan Szimanow pisze:
Ty wiele ważnych tematów wolisz pomijać żeby się sponsorzy nie pogniewali.
A gdy i tak wypływają z całych sił próbujesz je rozmydlać offtopem.
Którzy sponsorzy i jakich tematów? Będzie mi łatwiej odnieść się do konkretnych zarzutów.

Bo na przykład czytałem wiele bezpodstawnych zarzutów, że promowałem szczepionki za pieniądze, co oczywiście nie jest prawdą. I gdybym promował szczepionki za pieniądze, a jednocześnie o tym nie informował, łamałbym prawo.

Natomiast jeśli chodzi o materiały sponsorowane różnego rodzaju, to w przypadku testów przedmiotów podesłanych przez reklamodawcę, niczym zdrożnym jest fakt, że się gotowy materiał podsyła do marki. Robimy to głównie po to, żeby wyeliminować jakieś merytoryczne błędy, co historycznie się zdarzało. Było parę przypadków, że po obejrzeniu materiału reklamodawca poprosił o zrobienie poprawek, żeby coś doprecyzować, żeby nikt nie miał co do tego wątpliwości.

Ale nigdy nie polecałem żadnego produktu, którego nie uważałbym za dobry, za rozwiązujący jakieś problemy. Może nada się dla bardzo wąskiej grupy ludzi, a dla reszty będzie zbędnym wydatkiem -- dobrym przykładem będzie rower do produkcji prądu. Tylko że tam, o ile dobrze pamiętam, nie padło, że ja polecam to rozwiązanie jako dobre dla większości ludzi, tylko uczciwie powiedziałem, gdzie w mojej strategii przetrwania by się to urządzenie mieściło, komu ewentualnie się jeszcze przyda i w jakim charakterze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pietrow
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 07:50

[Troll poranny]
Krzysztof Lis pisze:
Ale nigdy nie polecałem żadnego produktu, którego nie uważałbym za dobry, za rozwiązujący jakieś problemy.
Produkty i dzialania, ktore przynosza mi bezposredni zysk zawsze uwazam za "rozwiazujace problemy". W przypadkach minimalistycznych rowiazywaly jedynie problem niedostatecznego zysku. Innych wartosci nie mialy, ale problem rozwiazywaly z cala pewnoscia :)

[/Troll poranny]
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 10:30

Krzysztof Lis pisze:

Czy ja kiedyś komuś powiedziałem, że jest niemile widzianym gościem na naszym blogu, kanale, czy grupie, tylko dlatego, że się z nim nie zgadzałem? Bo się nie chciał zaszczepić? Bo głosował na inną partię?

Taka sytuacja nigdy nie miała miejsca, ale zbanowaliśmy wielu ludzi, bo nie umieli się zachować, obrażali mnie, albo publikowali nieprawdziwe informacje.

Tylko banowałeś ludzi jako "szurów" za wzmianki o tym że przez tempo mutacji wirusa szczepionki nie będą tak skuteczne jak się je reklamuje.
Że nie są do końca przebadane, co ostatnio wypłyneło aferą pfeizerowi.
Czy informację że z liczbą ofiar c 19 są grube wałki. Tak w Polsce jak na świecie, wpisywanie ofiar wypadków drogowych jako zmarłych na covid 19.

Albo powódź w Niemczech.
Nie rozpowszechnialiście z koleżką fejków o atakach tamtejszych prepersów na obronę cywilną?
Usuwając komentarze z linkiem gdzie niemiecka policja prostowała te bzdury.
Bo pasowało do narracji o "szurach" gdzie wątpiących w aktualną korporacyjną narrację twój koleżka porównywał do atakujących obronę cywilną.
A ty mu przyklaskiwałeś.

Mogę zaraz wkleić trzy polityczne kompasy gdzie jeden będzie wskazywał na zajadłego maoistę, drugi na frankistę a ostatni fanatycznego liberała.
Co z tego wynika?
Nic.

A nie trzeba jakiegoś wielkiego politycznego wyrobienia by zauważyć jaki zbiór poglądów propagujesz a co wywołuje twoje "nie" święte oburzenie.
Więc daruj sobie tą narrację o "umiarkowanym centryście" bo zaczyna to śmierdzieć pewną techniką manipulacyjną gdzie radykał udaje umiarkowanego "bo przecież są bardziej radykalni!" chcąc przedstawić swój głos jako rzekomo wyważony złoty środek.

I dzięki tobie zamiast merytorycznej dyskusji o zagrożeniach jakie dla niedopilnowanych nastolatków stwarza towarzystwo wykolejeńców i chore subkultury mamy sąd nad wiarygodnością Krzysia Lisa.
Bo nie kryjmy, boisz się ostracyzmu jaki mógłby cię spotkać jakbyś odezwał się na milimetr poza to co aktualnie wypada "lewicowemu liberałowi z dużego miasta".
Wśród polskich przygotowanych dawno już mało kto bierze cię na poważnie więc ten strach jest przed tym że mogłoby ci to popsuć interesy.
Nie wnikam jakie.
Bo szczerze niewiele mnie to obchodzi.
Krzysztof Lis
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 21:56

Ramzan Szimanow pisze:
Tylko banowałeś ludzi jako "szurów" za wzmianki o tym że przez tempo mutacji wirusa szczepionki nie będą tak skuteczne jak się je reklamuje.
Że nie są do końca przebadane, co ostatnio wypłyneło aferą pfeizerowi.
Czy informację że z liczbą ofiar c 19 są grube wałki. Tak w Polsce jak na świecie, wpisywanie ofiar wypadków drogowych jako zmarłych na covid 19.
Masz jakieś konkretne przykłady takich wypowiedzi, za które ludzie dostali bana?

Bo ja niestety nie. Co więcej, ani Facebook ani YouTube nie dają administratorom kanału czy grupy dyskusyjnej podglądu, jakie treści były przez nich usuwane.
Ramzan Szimanow pisze:
Albo powódź w Niemczech.
Nie rozpowszechnialiście z koleżką fejków o atakach tamtejszych prepersów na obronę cywilną?
Usuwając komentarze z linkiem gdzie niemiecka policja prostowała te bzdury.
Ledwo pamiętam taki temat, usuwania komentarzy z linkami nie przypominam sobie. Niewykluczone, że Artur usuwał.

To są te przykłady tematów, które "wolę pomijać żeby się sponsorzy nie pogniewali"?
Ramzan Szimanow pisze:
Mogę zaraz wkleić trzy polityczne kompasy gdzie jeden będzie wskazywał na zajadłego maoistę, drugi na frankistę a ostatni fanatycznego liberała.
Co z tego wynika?
Nic.
Czyli Ty lepiej wiesz, jakie są moje poglądy polityczne i społeczne i że jestem lewakiem, niż wskazuje na to całkiem sensowny test, w którym uczciwie odpowiadałem na pytania? ;)
Ramzan Szimanow pisze:
I dzięki tobie zamiast merytorycznej dyskusji o zagrożeniach jakie dla niedopilnowanych nastolatków stwarza towarzystwo wykolejeńców i chore subkultury mamy sąd nad wiarygodnością Krzysia Lisa.
Ot, specyfika każdego forum, na którym offtopic nie zostanie odpowiednio szybko wyodrębniony do osobnego wątku.
Ramzan Szimanow pisze:
Bo nie kryjmy, boisz się ostracyzmu jaki mógłby cię spotkać jakbyś odezwał się na milimetr poza to co aktualnie wypada "lewicowemu liberałowi z dużego miasta".
Nie wiem, jak się do tego ustosunkować, bo nie myślę tymi kategoriami. Opowiadając coś na kanale skupiam się na tym, czy to jest słuszne i pomocne dla ludzi, a nie na tym, czy się ktoś nie poczuje dotknięty moimi słowami.

Chociaż nie, są pewne momenty, gdy zwracam na to uwagę. Na przykład staram się nie mówić o "osobach niepełnosprawnych" tylko raczej o "osobach z niepełnosprawnością" i gdybym na kanale nagrywał wywiad z osobą transpłciową, korzystałbym z zaimków, jakie ta osoba chce, żebym używał, bez względu na to, z jakimi genitaliami się urodziła.

To może być dowodem na to, że mam trochę lewicowej wrażliwości, ale że jestem lewakiem? Wolne żarty...
Ramzan Szimanow pisze:
Wśród polskich przygotowanych dawno już mało kto bierze cię na poważnie
Potrzebne źródło. ;)
Ramzan Szimanow pisze:
więc ten strach jest przed tym że mogłoby ci to popsuć interesy.
Och tak, rzeczywiście mówienie otwarcie o tym, że się szczepiłem, że polecałem to członkom mojej rodziny, bliskim osobom i polecam to naszym widzom, z pewnością popsuło mi interesy. Bo "nie jestem prawdziwym prepperem", no to jak mogę coś sprzedawać w sklepie, jak mogę uważać, że to coś jest dobre dla ludzi, skoro uważam szczepionki za dobre.

Identycznie jest także wtedy, gdy tłumaczę ludziom, że dystrybuowanie tabletek z jodem nie jest powodem do lęku, kupowania jodu na własną rękę i łykania go teraz (bo jak można ufać rządowi).

Z pewnością sprzedaż w sklepie miałbym większą, gdybym tego nie robił. 8-)
Ramzan Szimanow
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 23:31

Krzysztof Lis pisze:
śr 26 paź 2022, 21:56
Tyle słów, tak mało konkretów.
Tak dużo uników i zasłaniania się niepamięcią.
A co to twojej opinii w środowisku "przygotowanych", taka jest niestety prawda.
Krzysztof Lis
Kontakt:

śr 26 paź 2022, 23:55

Ramzan Szimanow pisze:
Tyle słów, tak mało konkretów.
Tak dużo uników i zasłaniania się niepamięcią.
No cóż, jeśli nie wierzysz, że człowiek może naprawdę nie być w stanie zapamiętać wszystkich postów, które kasuje, to pozostaje Ci być przekonanym, że ja się "zasłaniam" niepamięcią.

Ale nawet jeśli przyjęlibyśmy, że rzeczywiście kasowaliśmy takie posty, o jakich piszesz, to serio uważasz, że robiliśmy to "żeby się sponsorzy nie pogniewali"?

Myślisz, że firmie, która chciała u nas zareklamować swój sklep z fotelami do grania w gry robi różnicę, czy banujemy ludzi rozprzestrzeniających taką czy inną propagandę?

Słabe te argumenty mające przekonać ludzi, że banujemy, bo by się inaczej hajs nie zgadzał. ;)
Ramzan Szimanow pisze:
A co to twojej opinii w środowisku "przygotowanych", taka jest niestety prawda.
Och, jest z pewnością bardzo wielu ludzi, którzy nie biorą mnie na poważnie -- o czym wspominałem na samym początku w tym wątku. ;)

Ale że większość ludzi nie traktuje mnie poważnie -- do obrony takiej tezy przydałoby się źródło. Może badania jakieś czy coś. ;)

Mimo mojego bywania na różnych imprezach i zlotach, nigdy nie miałem sytuacji, w której ktoś by mi to powiedział prosto w oczy. Ale może jak przyjadę na zlot tego forum, jeśli nie dostanę tu wcześniej bana za pisanie "nieodpowiednich" rzeczy, to ktoś się w końcu odważy i będzie w stanie ze mną merytorycznie na ten temat porozmawiać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Scenariusze zagrożeń”